Kočka líná a chlupy jsou všude. Co si pořídit pro snadnější vyčesávání i úklid domácnosti?

Člověk češe kočku speciálním hřebenem ANURAK PONGPATIMET / Shutterstock.com

Máte doma kočičího miláčka a v jarním období nosíte na svém oblečení víc chlupů, než má on v kožichu, a doma srst lovíte pomalu i z nádobí? Línání je přirozenou výměnou srsti, existuje ale celá řada pomocníků, kterými kočce tento proces urychlíte a usnadníte. A sobě stejně tak nekonečný boj s chlupy na oblečení, povlečení, kobercích a podlahách. Přečtěte si, jaké vychytávky stojí za pořízení nejen v rámci péče o kočku a její srst, ale také v rámci úklidu domácnosti.

Přečtěte si také

Zásnubní prsten: Cena se má rovnat trojnásobku platu? Japonská tradice vzbuzuje debaty

Jak omezit línání kočky

Kartáče

Na trhu jich je celá řada, při výběru se řiďte velikostí plemena vaší kočky, délkou její srsti i materiálem zubů hřebenu. Kovové bývají efektivnější, plastové zase šetrnější bez rizika nechtěného škrábnutí. Existují rovněž tzv. flexibilní kartáče s nastavitelnou délkou zubů i jejich tvrdosti.

Odsávací kartáče s rukojetí

Prodávají se jako samostatné přístroje, nebo jako speciální hubice na běžné vysavače. Spojují v sobě výhody vyčesávání s okamžitým odsáváním uvolněných chlupů. Jsou ovšem vhodné pouze pro mazlíčky, kterým zvuk běžného vysavače nevadí.

Zabavte svoji kočku během česání

Rukavice na kočičí srst

Nejčastěji jsou k dostání silikonové s kulatými výběžky, dříve byly častější i textilní s drsným povrchem připomínajícím suchý zip. Pro každodenní vyčesávání mohou být pohodlnější, protože nabízí větší plochu než kartáče. Při nákupu sledujte především velikost rukavice a to, zda je určena na levou či pravou ruku.

Žena češe rukavicí kočku na klíně Mariia Boiko /Shutterstock.com

Šampony pro usnadnění vyčesávání

Jsou vhodné především pro dlouhosrstá plemena a většinou obsahují výtažky z arniky, která zdravě urychluje celý proces výměny srsti. Bývají dostupné ve dvou variantách. Jedny jsou určené pro klasickou koupel (používejte pouze v případě, že je vaše kočka na koupele zvyklá, jinak není nutné ji umývání zbytečně vystavovat). Druhou variantou jsou suché šampony, které nabízí snadnější aplikaci.

Doplňky stravy

V době línání (a pro zajištění zdravé a krásně vypadající srsti i během celého roku) se doporučuje zvýšit kočkám příjem omega-3 mastných kyselin, zinku, selenu, biotinu i vitamínů skupiny B. Tyto látky lze kočce dodávat jak v rámci běžné strany (ať už domácí vařené či kvalitní kupované) nebo prostřednictvím speciálních pamlsků, past, kapek apod., které potřebné vitamíny a minerály obsahují.

Jak zbavit domácnost chlupů

Lepicí válečky

Velmi efektivně, rychle a za pár korun dostanou nánosy chlupů z oblečení, čalounění, závěsů i nábytku. Existují jednorázové, kdy lze k určitým rukojetím dokupovat lepicí zásobníky, nebo gumové, které lze omývat pod vodou a po oschnutí se jejich povrch stane opět lepivým.

Kartáče na oděvy a textilie

Oproti lepicím válečkům jsou vhodnější na drsnější materiály jako je samet, manšestr, flauš apod. Oceníte je nejen při odchlupování oblečení, ale také povrchu sedaček a křesel či závěsů.

Žena mazlí kočku vedle čističky vzduchu Creative Cat Studio / Shutterstock.com

Elektrostatické rukavice

Bývají přímo určené pro majitele domácích zvířat se střední a dlouhou srstí. Díky speciálnímu povrchu vytváří elektrostatický náboj, který umožní dokonalé zachycení všech zvířecích chlupů. Ty doslova sbíráte do hrsti a výhodou je, že díky rukavici dosáhnete i na těžko dostupná místa. Rukavice jsou pratelné, tedy znovupoužitelné a balení se 2 ks vychází v online chovatelských potřebách na cca 450 Kč.

Čističky vzduchu

Výkonnější čističky vzduchu dokážou ze vzduchu nasávat nejen drobné částečky prachu a dalších alergenů, ale právě i volně poletující chlupy vašich čtyřnohých miláčků. Při výběru proto sledujte výkon, typ filtrace i druh nečistot, které přístroj zvládne přefiltrovat.

Myslete na zdraví svých mazlíčků

Vysavače

Pro každodenní vysávání a pravidelný úklid podlah mohou být praktické robotické vysavače, pro koberce zase výkonné ruční, které mají speciální kartáčkové nástavce na odstraňování zvířecí srsti z koberců a čalouněného nábytku. Se zašlapanou vrstvou chlupů do koberců si potom poradí vysavače s vibračními elektrokartáči.

Sušička na prádlo

Díky proudění horkého vzduchu dokáže z oblečení a dalších vypraných textilií odstranit větší množství chlupů. Pomáhá také už během praní přihodit do bubnu pračky obyčejnou molitanovou houbičku na nádobí nebo speciální kupované míčky do sušičky, které na sebe také dokážou určitou část chlupů nachytat.

  • Všeobecně pamatujte, že čím je povrch látky hladší, tím snáze se z něj chlupy dostávají. Pokud tedy doma bojujete s chlupy celoročně, určitě se vyplatí upřednostňovat při nákupu oblečení i ložního prádla 100% bavlnu (bez umělých příměsí) a viskózu nebo hedvábí.