Některé potraviny v obchodech konečně zlevňují

Koš s nákupem v supermarketu Stokkete / Shutterstock.com

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že inflace v Česku už druhý měsíc po sobě zpomalila. A zatímco v únoru ještě činila 16,7 procenta, v březnu klesla na 15 procent. Meziroční nárůst je stále vysoký a dosahuje 23,5 procenta. Pokles už je ale vidět u másla, některých mléčných výrobků nebo vajec. Jinde ceny spíše stagnují, nebo se dokonce dále zvyšují.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Ceny potravin a energií mírně klesají

Právě ceny potravin a energií drží inflaci v Česku stále vysoko. V obou případech to ale vypadá, že se blýská na lepší časy. Energie za poslední dva měsíce zlevnily o 10 procentních bodů, v meziročním srovnání jsou tedy nyní dražší o 40 procent. A podle odborníků se bude jejich cena dále snižovat.

U potravin a nealkoholických nápojů nebylo zdražení tak výrazné, zato pokles je mnohem pomalejší. Největší nárůst přišel v říjnu minulého roku, kdy se ceny meziročně zvedly o 26 procent.

Za kolik seženete máslo v akci?

Kupte se slevou Máslo Tatra.

Porovnat slevy

Levnější máslo i vejce

Nejvíce v posledních měsících zlevnilo máslo. Na podzim se dostalo na 56 korun a do března kleslo na 42 korun a v akcích se dá pořídit kostka 250g másla i za cenu pod 30 korun. Neakční cena vajec se pak pohybuje kolem 50 korun za 10 kusů. Oproti předchozím letům je tato cena pořád extrémně vysoká, přesto znamená desetiprocentní pokles.

  • Z dat nákupního rádce vyplývá, že akce v letácích mají nejčastěji řetězce Albert, Penny Market, Globus. Aktuálně se v letácích největších řetězců u nás nachází 13 zlevněných produktů, přičemž největší slevu v této kategorii nabízí prodejce Penny Market na produkt Máslo Boni, jehož cena klesla o 47 % (cena 28,90 Kč / 250 g). Na stránkách Kupi jde také vyčíst, že nejčastěji zlevňovaným produktem v tomto měsíci v kategorii másle je Máslo Jihočeské Madeta, který za sníženou cenu nabídlo hned 7 prodejců.
Máslo a v pozadí tisícikoruna luckakcul / Shutterstock.com

Pozor na triky prodejců

Máslo v akci za 30 korun vypadá velmi lákavě, ale měli byste si hlídat jeho gramáž a samozřejmě i složení a výrobce. Klamavá reklama je všudypřítomná a v letáku najdete především informace o zvýhodněné ceně, kdežto velikost balení si musíte zjisti sami. A právě v tom bývá háček – klasická čtvrtkilová kostka se u mnoha značek změnila na balení, které neváží ani 200 gramů. Nehledě na to, že nejvýhodněji se prodávají másla s nejasným původem a složením.

„Obchodníci hledají řešení, jak oslabený prodej opět oživit, a přicházejí s řadou marketingových opatření. U másla například s nabídkou více cenových akcí a také se snižováním gramáží spotřebitelského balení, a to na 170 a 200 gramů namísto zcela běžných 250 gramů a částečně 125 gramů, čímž evokují ještě větší zlevnění,“ upozornila mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová.

Zdražování i sezónní slevy

Za cukr, mouku nebo pečivo jsme si naopak připlatili i v březnu. Přitom jde o potraviny, které do loňského podzimu stály až o polovinu méně než nyní. Jiná je samozřejmě situace u zeleniny, která na jaře každoročně zlevňuje.

  • Podle Kupi v kategorii cukry a sladidla najdete nejčastěji produkty z aktuálních letáků Albert, Globus, Penny Market. Nyní zde naleznete 27 zlevněných produktů, největší slevu v této kategorii nabízí prodejce Globus na produkt Javorový sirup Druid, jehož cena klesla o 38 %. Nejčastěji zlevňovaným produktem v tomto měsíci je Cukr krupice TTD, který za sníženou cenu nabídli 4 prodejci.

„Ceny budou postupně klesat. Situace v létě bude mnohem klidnější,“ řekl ekonom CETA Aleš Rod.