Ušetřit k sousedům jezdí až polovina všech Čechů. Za jeden nákup dají skoro tři tisíce korun

Ušetřit k sousedům jezdí až polovina všech Čechů. Za jeden nákup dají skoro tři tisíce korun Myroslava Malovana / Shutterstock.com

Nakupování v zahraničí je mezi českými spotřebiteli čím dál tím populárnější, natož pak nyní, v době neustálého zdražování potravin. Nákupem u sousedů se totiž dá leckdy snadno ušetřit. Jaká destinace je na nákupy nejoblíbenější a kolik Češi v zahraničí průměrně utratí za nákup?

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Nákupy v zahraničí táhnou

Nakupování u sousedů je mezi Čechy čím dál tím oblíbenější, natož pak dnes, kdy se lidé snaží ušetřit kde se jen dá. Vidina delší cesty za slevami tak pro leckoho není žádný problém, především pro lidi bydlící blíže u hranic.

Podle údajů agentury Ipsos, která zkoumala tento trend mezi 3 047 respondenty ve věku 18 až 65 let, jezdí do zahraničí pravidelně nakupovat až čtvrtina všech obyvatel, a to i několikrát týdně. Dalších 22 % Čechů pak v zahraničí nakupuje nahodile, maximálně dvakrát do roka.

Co by vám v domácnosti nemělo chybět?

Ze všech destinací je přitom pro nakupující nejpopulárnější Polsko, do kterého alespoň párkrát do roku zamíří 29 % nakupujících. V závěsu za ním jsou německé obchody, které navštěvuje zhruba 19 % nakupujících. Rakousko preferuje 5 % a poslední Slovensko pouhá 3 %.

Žena nakupující v supermarketu Ground Picture / Shutterstock.com

Co Češi v zahraničí nakupují nejvíce?

Podle výsledků průzkumu tvoří naprostou většinu nákupů potraviny. Pro zásoby čerstvého jídla a pití, ale také mražených a trvanlivých potravin jezdí do zahraničí téměř 70 % nakupujících. Oblíbená je také drogerie a kosmetika, kterou v zahraničí nakupují tři pětiny dotázaných. Naopak léky, případně zboží pro děti nebo domácí mazlíčky nakupující o sousedů příliš nevyhledávají – vyráží pro ně jen zhruba desetina z nich.

Nakupte si zásoby za dobrou cenu

Co je u jednotlivých sousedů nejpopulárnější?

Do nejpopulárnější nákupní destinace, do Polska, vyráží Češi především pro čerstvé maso a ryby, čerstvé potraviny, ale také pro pohonné hmoty nebo cigarety. V Německu je populární nakupovat drogerii a kosmetiku, v Rakousku a Slovensku pak Češi do košíků nejčastěji dávají alkoholické nápoje, případně zboží pro domácnost a zahradu.

Do nejpopulárnější nákupní destinace, do Polska, vyráží Češi především pro čerstvé maso a ryby, čerstvé potraviny, ale také  pro pohonné hmoty nebo cigarety Gligatron / Shutterstock.com

Na čem u sousedů ušetřit? Poradíme vám

Také zvažujete výpravu do obchodů v zahraničí, nebo do nich dokonce pravidelně jezdíte? Na svůj nákupní výlet se nezapomeňte vybavit nákupním seznamem – z online letáků na Kupi.cz. Kromě českých akcí zde naleznete i letáky oblíbených polských, německých, rakouských i slovenských obchodů.

Až 3 000 Kč za jeden nákup. Peníze přitom mohou v ČR chybět

Za jeden nákup v zahraničí utratí Češi v průměru 2 829 Kč. Podle zástupců Asociace malých a středních podniků ČR přitom tyto peníze mohou u nás chybět, jelikož s nimi Česko přichází o DPH a spotřební daně. Odhadovaná ztráta je více než deset miliard Kč ročně, reálně by však celková částka mohla být ještě vyšší.