Jak vyrobit domácí ledovou tříšť? Vyzkoušejte 14 neodolatelných osvěžujících kombinací

Žena si pochutnává na ledové tříšti frantic00 / Shutterstock.com

Patříte v létě do týmu zmrzlina, nebo ledová tříšť? V případě, že je vaší odpovědí druhá možnost, není nic snazšího než si tuto chladivou lahůdku vyrobit doma. Pak budete mít své oblíbené osvěžení vždy po ruce, kdykoliv na něj dostanete chuť. Navíc z poctivých surovin a bez přidaných barviv, sladidel a aromat. Inspirujte se našimi tipy na přípravu domácí ledové tříště a objevte neodolatelné ovocné kombinace, které vám přinesou to pravé letní osvěžení.

Přečtěte si také

Pytle na bioodpad mohou být zrádné. Je vhodné je dávat do kompostu, nebo ne?

Co budete k výrobě domácí ledové tříště potřebovat?

Tříšť jako ze stánku

Pokud byste si chtěli připravit tříšť jako ze stánku, museli byste sáhnout po sladkém sirupu, pár ochucujících kapkách (tzv. flavdrops) a potravinářském barvivu.

Zdravější, domácí recept

Nebo na to můžete jít jinak a dát přednost čerstvým surovinám. Základem může být ovoce, ovocná šťáva (vymačkaná nebo 100% z obchodu), ovocný rozvar, domácí marmeláda i káva. Pak už vám bude stačit jen led a v případě použití kyselejších druhů ovoce i cukr nebo zdravější sirup (čekankový, datlový, agávový).

Doplňte si zásoby melounu v akci a použijte ho do tříště

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

  • Cukr je nejlepší nejprve nechat důkladně ve vodě, šťávě či kávě rozpustit. Pokud ho přidáte až na konec, budete spolu s kousky ledu chroupat i krystalky cukru.
  • Místo čistého ledu zkuste použít zamrazené kostky ovocné šťávy, sirupu, kávy nebo colové limonády. Výsledná nadrcená tříšť bude mít výraznější a plnější chuť.
  • Dospělí si zase mohou nápoj okořenit kapkou vodky, bílého rumu, prosecca, Aperolu či jiného ovocno-bylinného likéru.
Tři misky s barevnou ledovou tříští Ekaterina Markelova / Shutterstock.com

Osvědčené recepty na ledovou tříšť

Přijde-li vám jednodruhová ledová krusta fádní, pak začněte s chutěmi experimentovat. Ať už různé suroviny smícháte v jednu směs, nebo budete podávat „duhovou“ tříšť a připravíte si více samostatných příchutí, inspirovat se můžete následujícími osvěžujícími kombinacemi:

  1. ananas + máta + okurka
  2. pomeranč + filtrovaná káva / espresso
  3. vodní meloun + čaj matcha
  4. borůvky + maliny + jablka
  5. rebarbora + jahody
  6. kokos + limetka
  7. vodní meloun + fenykl + máta
  8. zelené jablko + okurka (+ máta)
  9. mango + pomeranč
  10. ananas + okurka (+ máta)
  11. lesní plody a jahody + broskve
  12. černý rybíz + jahody
  13. pomeranč + rozmarýn + citron
  14. ananas + kokos + pomeranč

Jak vyrobit ledovou tříšť v mixéru?

  1. Nejprve v přístroji dohladka rozmixujte vybrané ovoce a bylinky, přidejte trochu vody (případně jiné ochucené tekutiny / alkoholu) a podle chuti oslaďte.
  2. Poté přihoďte kostky ledu (v poměru 1 : 1 s vytvořenou ovocnou směsí) a při nejvyšších otáčkách mixujte tak dlouho, dokud nebude vše najemno nadrcené.
  3. Ihned podávejte ve sklenici se lžičkou nebo brčkem.
Mixér s ledovou tříští a kolem čerstvé ovoce spb2015 / Shutterstock.com

Jak udělat ledovou tříšť ve zmrzlinovači?

Máte-li doma výrobník na zmrzlinu, můžete použít i ten.

  1. Smíchejte ovocnou šťávu (případně kávu) s cukrem a podle hustoty ovocné složky dořeďte vodou.
  2. Tekutinu nalijte do výrobníku zmrzliny a nechte pracovat jen chvilku, asi 15–20 minut (záleží na konkrétním přístroji), aby se obsah zmrzlinovače začal mrazit, ale ne úplně tuhnout.
Vyberte si ten správný mixér v akci

Jak na ledovou tříšť s výrobníkem?

Nejjednodušší je potom sáhnout po speciálních výrobnících na ledovou tříšť, které koupíte v obchodech. K dostání jsou ve dvou variantách.

Kelímek na výrobu ledové tříště

Levnější jsou výrobníky ledové tříště v podobě kelímků, které vás vyjdou na cca 200–300 Kč za kus. Prázdné se dávají na několik hodin nachladit do mrazáku a až poté se plní ovocnou směsí, šťávou nebo ochucenou kávou. Obsah se ihned začne mrazit. Mačkáním stěn kelímku nebo seškrabováním lžičkou se začne uvolňovat ledová krusta a tříšť je na světě.

Výrobník

Úplně nejlepší jsou ovšem domácí elektrické výrobníky tříště fungující jako drtiče ledu. Tyto spotřebiče většinou koupíte za cenu kolem 800–1500 Kč (záleží na objemu, výkonu i rychlosti drcení). Vyrobíte s nimi nejen ledovou tříšť dokonale nadýchané, sněhové konzistence, ale i různé další studené dezerty a sorbety.