Toužíte si v horkých letních dnech vychutnat osvěžující doušek Prosecca nebo Frizzante? Dokážete však tyto dva nápoje od sebe bezpečně rozlišit, ať už v restauraci nebo u stánku? Mnoho lidí si totiž stále plete nejen samotné nápoje, ale i způsob jejich servírování. Toho pak někteří nepoctiví prodejci rádi zneužívají, jak varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nezřídka se totiž stává, že levnější perlivé víno je klamavě vydáváno za dražší Prosecco, ať už vědomě, či nevědomě. Jak ale poznat, co si ve skutečnosti kupujete, a na co si dát při nákupu pozor?
Láká vás vývěska u baru, ve vinotéce či u letního stánku na koupališti, festivalu nebo kulturní akci na vychlazené (nebo dokonce stáčené) Prosecco? Pak zpozorněte.
Zneužití chráněného názvu tohoto vína není žádnou novinkou a prodejci každoročně zkoušejí své zákazníky oklamat. Může se totiž stát, že vám do skleničky nebo kelímku přistane obyčejnější perlivé víno. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Kzenon / Shutterstock.com
Je to poměrně snadné, jak vysvětluje Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce: „Perlivé nebo šumivé víno označené CHOP Prosecco může být spotřebitelům prodáno pouze ve skleněné lahvi (balené) nebo jako rozlévané ze skleněné lahve. Pokud by spotřebitel např. v restauraci chtěl konzumovat celou láhev na místě, musí být tato láhev otevřena pouze před ním, nikoli v zázemí dané provozovny.“
Původ vína a jeho druh si tak můžete ověřit přímo z etikety rozlévané lahve.
Mimosa je jednoduché a přitom geniální spojení perlivého vína a pomerančového džusu. Tento míchaný nápoj ze šumivého vína vás dokonale osvěží a jeho příprava je navíc velmi rychlá a snadná.
Naproti tomu víno, které je prodávané pod chráněným názvem „Prosecco“ (popř. jiným, podobným názvem připomínajícím výraz „Prosecco“), rozlévané z jiných obalů než ze skleněných lahví (například z KEG sudů) a s jiným než s chráněným původem, je považováno za falšované.
Gorloff-KV / Shutterstock.com
Hrozny pro výrobu musí pocházet výhradně z oblastí italských provincií: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza. V těchto provinciích také musí probíhat výroba a následné plnění vín do nádob, konkrétně do tradičních skleněných lahví.
Výjimku představuje přímé uvádění na trh vína „Prosecco“ baleného ve skleněných demižonech o objemu až 60 litrů konečnému spotřebiteli. Podobné podmínky platí i pro vyšší kategorii produktu – šumivé víno (též Spumante, s přetlakem v nádobě nejméně 3 bary).
Zdroje: SZPI, Alkohol.cz, Kupi