6 tipů pro focení mobilním telefonem: Jak mít dokonalé fotky z dovolené

Žena si mobilním telefonem fotí ulici Song_about_summer / Shutterstock.com

Konečně vytoužená dovolená. Pořádně si odpočinout, pěkně se opálit a dovézt si domů spoustu zážitků a fotek. Ale jak fotit mobilem? Poradíme vám, jak vykouzlit ty nejlepší snímky i obyčejným telefonem. To budou přátelé na sociálních sítích koukat.

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

1. Dobré světlo je základ

Zlatá hodinka

Z tmavé oblohy jen těžko vyčarujete zázračný snímek a o pražícím poledním slunci to platí jakbysmet. Myslete proto na jednoduché pravidlo zlaté hodinky. Během letních dlouhých dnů je totiž nejlepší fotografovat přibližně hodinu před západem slunce a hodinu po jeho východu. Světlo je v tomto čase krásně měkké a fotografovaným objektům dodává jemné stíny.

Horizont

Pokud se rozhodnete fotografovat přímo západy či východy slunce, snažte se důsledně dbát na správně srovnaný horizont. Pomoct si můžete nějakým pevným bodem v okolí – stromem nebo třeba majákem. Stejně tak je užitečná fotografická mřížka, kterou si můžete v telefonu snadno aktivovat.

Vyberte si nový mobilní telefon v akci

2. Buďte originální

Jen si vzpomeňte, kolikrát jste viděli někoho chytat Eiffelovu věž za špičku nebo rovnat šikmou věž v Pise. Buďte originální, vložte do focení kus sebe. Zkuste svoji vlastní pózu, kterou dobře znají vaši přátelé. Nebojte se momentek.

Velmi vděčné jsou i detaily, které mohou zůstat většině turistů skryty. Namísto „povinných“ fotek s drinkem v ruce vyzkoušejte něco unikátního. Ať už je to prodavač květin nebo dítě hrající si s mokrým pískem. Nemačkejte spoušť nazdařbůh u každé památky.

Ruce fotí na mobilu skákající ženu na pláži cunaplus / Shutterstock.com

3. Pláž není vše

Samozřejmě, kdo by se rád nevykoupal a nepohověl si na sluníčku. Fotky hotelové pláže a lehátek se ale mohou poměrně rychle okoukat. Udělejte si výlet po okolí, určitě se vám podaří najít nějaké fotogenické místo. Může to být maják, zátoka s rybářskými čluny nebo třeba barevný stánek se zmrzlinou.

S focením budov se však často perou i profesionálové. Nejlépe proto uděláte, když si ráno přivstanete. Jednak tak získáte ideální světelné podmínky (zlatá hodinka) a jednak si památky a významné budovy užijete poloprázdné.

4. Pohrajte si s geometrií

Při focení architektury je důležité myslet na čisté linie, a především na symetrii. Snažte se ji fotkou zdůraznit. Může to být historická ulice stoupající do kopce, vysoko klenutý most nebo třeba dokonalá hra ornamentů na zámecké zahradě.

Kompozice je v těchto případech velmi důležitá, užitečným doporučením je proto focení z dostatečné vzdálenosti, aby v hledáčku nic nescházelo. Případné oříznutí snímku je pak otázkou pár vteřin.

Člověk fotografující mobilním telefonem stůl s jídlem Dmitry Galaganov / Shutterstock.com

5. Třídit, třídit a třídit

Ruku na srdce, málokterá fotka opravdu vybočuje z řady. Než je vystavíte na odiv rodině a přátelům, pořádně se jimi proberte. Odstraňte všechny neostré, příliš tmavé nebo jednoduše ty, které se vám už s odstupem času nepozdávají. V době digitálních technologií to navíc není žádná škoda koupeného filmu.

6. Upravujte s citem

Filtry a různé jiné fotografické úpravy jsou sice zázrak, ovšem s ničím by se to nemělo přehánět. Většinou pro podtrhnutí atmosféry bohatě stačí trochu upravit jas a kontrast. Ledabyle vyfocený snímek ani sebelepší počítačové programy nezachrání.

Dovolenkové fotky zkuste cvaknout pod vodou

Nejlepší aplikace na úpravu fotek v mobilu podle redakce Kupi.cz

  • Snapseed: Naše jednoznačně nejoblíbenější aplikace na úpravu fotek v mobilu – a je zdarma
  • Snow: Aplikace je skvělá na úpravu portrétů
  • Jednoduchá úprava fotek založená na filtrech: aplikace VSCO
  • Aplikace na úpravu fotek nejen na Instagram je Canva, rozjedete ji v mobilu i na počítači
  • Photoshop je pro pokročilé, ale má i svou zjednodušenou mobilní verzi

Tip: U fotek na sociálních sítích, zejména na Instagramu, vyplňujte lokaci a používejte hashtagy!