Lyofilizované ovoce: Proč jíst mrazem sušené jahody, borůvky nebo banány?

Maliny sušené mrazem v bílé misce Jiri Hera / Shutterstock.com

Lyofilizované ovoce. To není žádný umělý výtvor z laboratoře, ale naopak relativně snadný způsob, jak si po celý rok dopřávat spoustu vitamínů. Jednoduše řečeno se jedná o plody sušené mrazem. Že stále nechápete, proč byste měli něco takového chtít vyzkoušet? Podívejme se společně na to, jaké benefity pro zdraví lyofilizované ovoce přináší.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Co je lyofilizace?

Lyofilizace není žádnou novinkou, sahá totiž až k počátkům 20. století. Tato metoda má bohaté využití v mnoha oborech –⁠ od archivace knih až po výrobu léků. V čem se tedy liší od klasického sušení?

Při normální výrobě sušeného ovoce dojde k umístění plodů do sušičky, kde se z nich odpaří voda. Spolu ní ale při vysokých teplotách odchází také velká spousta důležitých živin, jako jsou vitamíny a minerály.

U lyofilizace nejprve dojde k postupnému zmrazení ovoce a poté pomalu probíhá sublimace vody (přechod z pevného skupenství rovnou do plynného). Ovoce se vysuší, na rozdíl od výrobků ze sušičky si ale taktéž udrží své unikátní vlastnosti.

Výhody lyofilizace

Proces sušení mrazem se tedy od běžné sušičky poměrně liší. Pojďme se teď dále podívat na to, jaké hlavní benefity nesou plody jím upravené:

Zachovávají si většinu důležitých živin

Lyofilizované ovoce si dokáže udržet až 90 % z nutričního obsahu čerstvých plodů. Jedno malé balení tak poskytuje nesmírně bohatou dávku vitamínů C, A, vlákniny a dalších látek, které naše tělo potřebuje.

Lyofilizované jahody New Africa / Shutterstock.com

Nemění výrazně chuť, aroma ani vzhled ovoce

Kromě lehce zvýšené sladkosti (což nemusí být zrovna minus) chutnají lyofilizované plody prakticky stejně jako jejich čerstvé protějšky. Jedná se tedy o nejlepší způsob, jak dlouho udržet ovoce v jeho co nejpřirozenější formě.

Dlouho vydrží

Mikroorganismy, kvůli kterým se naše jídlo kazí, potřebují k množení a katalýze chemických procesů vodu. Právě díky její absenci ale vydrží lyofilizované ovoce nezávadné a chutné velmi dlouho, teoreticky až roky.

Mnoho živin, malá váha

Díky snížené váze těchto potravin si můžete nabalit opravdovou nutriční bombu na cesty a nijak výrazně nezatížit svůj batoh.

Jak na lyofilizaci?

Lyofilizace má 3 hlavní fáze:

1. Zmrazení

Velmi opatrně dojde ke snížení teploty daného ovoce na teplotu mezi –20 °C až –50 °C.

2. První sušení

V mrazicím boxu je výrazně snížen tlak. Poté je přivedeno teplo, které způsobí, že voda začne pomalu sublimovat. Tato fáze může zabrat klidně i několik dní.

3. Druhé sušení

K sekundárnímu sušení dochází jenom někdy, pokud je potřeba odstranit opravdu co největší množství vody. Tlak je zásadně snížen téměř na nulu a teplota se zvedne i nad bod mrazu.

Lyofilizované banány, borůvky a jahody New Africa / Shutterstock.com

Cena lyofilizovaného ovoce

Když teď víte, jak náročná je výroba lyofilizovaného ovoce, neměli byste se nad jeho relativně vysokou cenou tolik udivovat. Jde o složitý proces vyžadující specializované vybavení. A důležitou roli hraje i snižování váhy a objemu – v půlkilovém balíčku jahod se klidně může skrývat i pětikilový koš původně čerstvých kousků!

K čemu se lyofilizované ovoce hodí nejlépe?

Lyofilizované plody pojídejte ideálně jenom tak, případně je smíchejte s trochou vlažné vody. Vřele doporučujeme i přidávání mrazem sušeného ovoce do ranní misky s jogurtem nebo müsli směsi. A když ho rozdrtíte, získáte lahodný a zdravý prášek, kterým se dají zdobit dezerty nebo obohatit smoothie.

Po kterém ovoci v tomto stavu sáhnout? Výše zmíněné jahody nám chutnají asi ze všeho nejvíce, určitě ale vyzkoušejte i lyofilizované borůvky, brusinky či exotické dračí ovoce. Na trhu lze najít opravdu mnoho druhů – a všechny stojí za ochutnání.

Zdroje: Eatthis.com, Oola.com