Vychutnejte si rybíz, maliny a jahody i v zimě! Teď je ten správný čas udělat si zásoby

Úrodu ovoce nemusíte spotřebovat. Uchovejte si ho na chladné zimní večery. Canva

Máte hojnost vlastní úrody, nebo si jen chcete chuť ovoce vychutnat i v následujících měsících? Poradíme vám, jak nejlépe ovoce ze zahrádky uchovat.

Přečtěte si také

Co s rajčaty, která nestačila dozrát? Vyzkoušejte 3 způsoby, jak je doma nechat zčervenat
Co s rajčaty, která nestačila dozrát? Vyzkoušejte 3 způsoby, jak je doma nechat zčervenat

Kterou variantu zvolíte?

Jelikož ovoce, jako jsou maliny, jahody a rybíz, obsahuje hodně vody, je nejlepší způsob, jak si z nich udělat zásoby, buď zavařování, nebo zmražení. Za vyzkoušení ale určitě stojí také sušení, které zvýrazní chuť.

1. Zamražení

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob uchování úrody, vždy je potřeba vybírat pouze dokonale zdravé a nepoškozené plody. Nesmí být přezrálé, pomačkané ani jakkoliv napadené. Vybrané kousky důkladně omyjte pod proudem vody a můžete začít.

Mrazení je jednoznačně nejrychlejší způsob, jak si ovoce uchovat na delší dobu. Nedochází při něm ke ztrátě chuti a aromatu, a navíc je téměř bez práce. Jakmile máte připravené očištěné ovoce, stačí ho dát do vhodných sáčků nebo krabiček a šup s nimi do mrazáku.

Udělejte si marmeládu

Kupte se slevou Jahody bio.

Porovnat slevy

Ztrácí mražené ovoce vitamíny?

Mnoho z nás se setkalo s tvrzením, že mražená zelenina a ovoce mají méně vitamínů než kousky čerstvé. To však není pravda.

Mražené ovoce může mít mnohdy naopak více vitamínů, jelikož obsah živin při delším skladování v lednici klesá. Důležité ale je spotřebovat mražené plody do jednoho roku. Poté už potravina ztrácí na kvalitě.

Mražené ovoce si zachová svou texturu, chuť, aroma i barvu. Canva

2. Zavařování

Zavařování je konzervace pomocí vysoké teploty a funguje už řadu let. Na rozdíl od mražení je pracnější a ovoce ztrácí některé vitamíny. Na druhou stranu ale není potřeba zavařeniny do roku spotřebovat. Výhodou pro někoho může být také volné místo v mrazáku.

Vhodné plody vložte těsně vedle sebe do čistých zavařovacích sklenic. Následně přilijte vodu, aby bylo ovoce zcela ponořené. Pokud chcete zavařeninu sladší, přidejte do vody cukr nebo špetku soli, která vytáhne z ovoce sladké složky.

Sklenici zavíčkujte a vložte do hrnce s vodou o teplotě 80 až 90° C. Rybízu, malinám i jahodám by mělo stačit zavařování po dobu 15–20 minut, poté nechce zavařeniny pomalu vychladnout dnem vzhůru a máte hotovo.

Zavařeniny vám ve špajzu vydrží opravdu dlouho. Canva

3. Sušení

Stejně jako během mražení, ani při sušení ovoce nepřichází o enzymy a vitamíny. V průběhu dehydratace se navíc koncentruje přírodní aroma a cukry, takže oproti čerstvému či mraženému ovoci má to sušené sladší a výraznější chuť.

S rybízem a malinami budete bez práce, zato jahody je potřeba nakrájet na plátky. V případě sušení v troubě, rozmístěte kousky ovoce na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Sušte při teplotě max. 60 °C zhruba 10 hodin. Jakmile ovoce nepouští šťávu, máte usušeno.

Usušené ovoce dejte do vakuových sáčků nebo sklenic, umístěte na tmavé místo a odebírejte podle potřeby. Dobře usušené ovoce vám bez potíží vydrží i rok.

Sušička ovoce vám ušetří práci, čas i peníze! Canva

Snadné sušení díky elektrické sušičce

Vhodnějším prostředkem než trouba je sušička potravin. V té máte hotovo za 2–4 hodiny a má mnohem nižší spotřebu energie, takže s ní ušetříte i v případě, že byste kupovali novou.

Mezi oblíbené sušičky ovoce patří například:

  • ETA Freya 530190000 černá/nerez – má 5 sušících plat a koupíte ji v Electro World za 999 Kč.
  • ROHNSON R-283 bílá (443664) – disponuje 9 sušícími pláty a v prodejnách Datart ji koupíte za 1 199 Kč.
  • Sušička ovoce a potravin PRESIDENT – pětipatrovou sušičku od značky Tescoma koupíte za 2 199 Kč.

Použití mají všechny sušičky de facto stejné: ovoce vyskládáte na mřížky a dále se řídíte návodem daného modelu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz