Vychutnejte si rybíz, maliny a jahody i v zimě! Teď je ten správný čas udělat si zásoby

Malinový džem a rozsypané maliny okolo Elena.Katkova / Shutterstock.com

Máte hojnost vlastní úrody nebo si jen chcete chuť ovoce vychutnat i v následujících měsících? Poradíme vám, jak nejlépe ovoce ze zahrádky uchovat.

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Jak zpracovat a skladovat jahody, maliny a rybíz?

Jelikož ovoce, jako jsou maliny, jahody a rybíz, obsahuje hodně vody, je nejlepší způsob, jak si z nich udělat zásoby, buď zavařování, nebo zmražení. Za vyzkoušení ale určitě stojí také sušení, které zvýrazní chuť.

1. Zamražení

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob uchování úrody, vždy je potřeba vybírat pouze dokonale zdravé a nepoškozené plody. Nesmí být přezrálé, pomačkané ani jakkoliv napadené. Vybrané kousky důkladně omyjte pod proudem vody a můžete začít.

Jak zamrazit ovoce?

Mrazení je jednoznačně nejrychlejší způsob, jak si ovoce uchovat na delší dobu. Nedochází při něm ke ztrátě chuti a aromatu, a navíc je téměř bez práce. Jakmile máte připravené očištěné ovoce, stačí ho dát do vhodných sáčků nebo krabiček a šup s nimi do mrazáku.

Udělejte si marmeládu

Kupte se slevou Borůvky.

Porovnat slevy

Ztrácí mražené ovoce vitamíny?

Mnoho z nás se setkalo s tvrzením, že mražená zelenina a ovoce mají méně vitamínů než kousky čerstvé. To však není pravda.

Mražené ovoce může mít mnohdy naopak více vitamínů, jelikož obsah živin při delším skladování v lednici klesá. Důležité ale je spotřebovat mražené plody do jednoho roku. Poté už potravina ztrácí na kvalitě.

Mražené maliny v dlani Ahanov Michael / Shutterstock.com

2. Zavařování

Zavařování je konzervace pomocí vysoké teploty a funguje už řadu let. Na rozdíl od mražení je pracnější a ovoce ztrácí některé vitamíny. Na druhou stranu ale není potřeba zavařeniny do roku spotřebovat. Výhodou pro někoho může být také volné místo v mrazáku.

Jak snadno zavařit ovoce?

  1. Vhodné plody vložte těsně vedle sebe do čistých zavařovacích sklenic. Následně přilijte vodu, aby bylo ovoce zcela ponořené.
  2. Pokud chcete zavařeninu sladší, přidejte do vody cukr nebo špetku soli, která vytáhne z ovoce sladké složky.
  3. Sklenici zavíčkujte a vložte do hrnce s vodou o teplotě 80 až 90° C. Rybízu, malinám i jahodám by mělo stačit zavařování po dobu 15–20 minut, poté nechce zavařeniny pomalu vychladnout dnem vzhůru a máte hotovo.

3. Sušení

Stejně jako během mražení, ani při sušení ovoce nepřichází o enzymy a vitamíny. V průběhu dehydratace se navíc koncentruje přírodní aroma a cukry, takže oproti čerstvému či mraženému ovoci má to sušené sladší a výraznější chuť.

Jak sušit jahody, maliny a rybíz?

S rybízem a malinami budete bez práce, zato jahody je potřeba nakrájet na plátky. V případě sušení v troubě rozmístěte kousky ovoce na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Sušte při teplotě max. 60 °C zhruba 10 hodin. Jakmile ovoce nepouští šťávu, máte usušeno.

Jak skladovat sušené ovoce?

Usušené ovoce dejte do vakuových sáčků nebo sklenic, umístěte na tmavé místo a odebírejte podle potřeby. Dobře usušené ovoce vám bez potíží vydrží i rok.

Sušené jahody, borůvky a banány ve skleněných miskách New Africa / Shutterstock.com

Sušička potravin usnadní práci

Vhodnějším prostředkem než trouba je sušička potravin. V té máte hotovo za 2–4 hodiny a má mnohem nižší spotřebu energie, takže s ní ušetříte i v případě, že byste kupovali novou.

Mezi oblíbené sušičky ovoce patří například:

  • ETA Freya 530190000 černá/nerez – má 5 sušících plat a koupíte ji v Etě za 1 199 Kč.
  • Sencor SFD 851GR – disponuje 5 sušícími pláty a v prodejnách Planeo ji koupíte za 999 Kč.
  • Sušička ovoce a potravin PRESIDENT – pětipatrovou sušičku od značky Tescoma koupíte za 2 699 Kč.

Použití mají všechny sušičky de facto stejné: ovoce vyskládáte na mřížky a dále se řídíte návodem daného modelu.

Zdroje: Floranazahrade.cz, Alza.cz, Receptyprimanapadu.cz