Vodní meloun: Osvěžující vitamínová bomba, která snižuje krevní tlak a je vhodný i při dietě

Rozkrájený meloun na prkénku Shaiith / Shutterstock.com

Vodní meloun je osvěžující letní ovoce, které je oblíbené mezi dospělými i dětmi. Nejenže skvěle uhasí žízeň, protože je plný vody, ale navíc obsahuje vitamíny, antioxidanty, minerální látky a vlákninu. Zdravotní benefity mají dokonce i jeho jadérka, která většina lidí z dužiny vyndává. Vodní meloun je vynikajícím pomocníkem při detoxikaci a odvodnění organismu, pomáhá předcházet vysokému tlaku a posiluje imunitu.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Jak je zdravý meloun?

Ačkoli způsobem pěstování se vodní meloun řadí mezi zeleninu, z botanického hlediska jde o ovoce. Jeho dužina obsahuje až 90 % vody, těch zbylých 10 % tvoří vitamíny, minerály, antioxidanty a vláknina, kterou najdeme především v semínkách.

Meloun je bohatý především na vitamíny A, C, a B, a minerální látky, jako jsou fosfor, zinek či selen. Jejich vysoký podíl přispívá k celkovému posílení imunity.

Melounový sorbet
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Melounový sorbet

Melounový sorbet je odlehčenou variantou zmrzliny bez přídavku smetany, je tedy svým složením vhodný také pro ty, kdo trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu. Věříme, že vás v letních dnech perfektně osvěží a že si jej zamilujete.

Melounový sorbet

Účinky melounu na zdraví

Proč ho vlastně jíst?

Navzdory vysokému obsahu vody má meloun antioxidační a detoxikační účinky, protože pomáhá odvodňovat a odkyselovat organismus. Silné antioxidační účinky má přitom na svědomí červené barvivo lykopen, které je také zodpovědné na krásnou barvu dužiny.

Kalorie a nutriční hodnoty

Vodní meloun je vhodné konzumovat také při redukční dietě, protože ve 100 gramech obsahuje pouze 30 kalorií, 0,6 gramů bílkovin, 7,5 gramu cukru a 0,4 gramu vlákniny.

Snížení vysokého tlaku

Pravidelná konzumace vodního melounu pomáhá předcházet potížím s vysokým krevním tlakem. Pozitivní účinky lze přičítat aminokyselině zvané citrulin, která se v organismu přeměňuje na arginin, jenž pomáhá rozšiřovat cévy. Díky tomu dochází k lepší cirkulaci krve a snížení krevního tlaku. Z dlouhodobého hlediska tak pomůže předejít mozkové mrtvici či srdečnímu infarktu. Samozřejmě, že konzumace vodního melounu není samospásná, vašemu tlaku však rozhodně prospěje.

Ruce drží celý meloun Elena Shvetsova / Shutterstock.com

Pecky

Ačkoli většina konzumentů vodního melounu černé pecičky z melounu vyhazuje, jsou to právě ony, které obsahují velké množství rozpustné a nerozpustné vlákniny. Díky té podporují správnou funkci střev, zlepšují trávení a vstřebávání energie. Také jsou bohatá na hořčík, který je důležitý pro činnost srdce a syntézu bílkovin a transportují esenciální aminokyseliny.

Čaj z melounových pecek

Abyste využili všech těchto benefitů, připravte si ze semínek vodního melounu čaj. Nechte je půl hodiny louhovat v horké vodě a poté sceďte.

Lykopen a jeho účinky

Červené melounové barvivo lykopen chrání srdce před volnými radikály, spolu s draslíkem snižuje riziko srdečního infarktu a zlepšuje průtok krve cévami. Kromě toho pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a podporuje zdraví kostí. Lykopen je také spojován se schopností snížit riziko vzniku rakoviny prsu, prostaty, plic, dělohy či tlustého střeva. Jelikož se řadí mezi karotenoidy, přispívá lykopen též ke zlepšení zraku.

Sorbet z vodního melounu v pohárku se lžičkou Alexandra Anschiz / Shutterstock.com

Vitamín B6

Vodní meloun obsahuje mimo jiné též vitamín B6, který se v našem mozku podílí na výrobě chemikálií, jež mají na starost náladu a chování. Vysoká konzumace vodního melounu proto může pomoci s vyplavováním serotoninu, dopaminu a norepinefrinu do mozku, a tím způsobovat dobrou náladu. Vzájemná nerovnováha těchto látek může přitom v dlouhodobém horizontu způsobovat změny nálad, úzkosti, deprese a negativně ovlivňovat paměť.

Zdroj: Itesco.cz, Zdravezdravi.cz, Fitness4u.cz, Apetitonline.cz