Obchody stahují z prodeje snídaňové křupky a slaný snack. Nemáte je doma také?

Žena tlačí nákupní vozík v supermarketu 1000 Words / Shutterstock.com

Kvalita potravin a bezpečnost zákazníků je pro řetězce prioritou. Hned několik velkých řetězců oznámilo v těchto dnech stažení výrobků, které se na jejich pultech prodávaly a varují před jejich konzumací.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Kaufland pikantní kukuřici

Stažení produktu se týká konkrétně Mexicorn Pražená kukuřice Chilli, dodavatele MOGYI s. r. o. Důvodem stažení je podle řetězce Kaufland preventivní ochrana spotřebitele z prodeje z důvodu možného překročení limitů pro aflatoxiny. Toto stažení se týká pouze produktu se zmíněným datem minimální trvanlivosti. Žádné další výrobky nejsou dotčeny.

  • Mexicorn Pražená kukuřice Chilli 55 g
  • Mexicorn Pražená kukuřice Chilli 70 g

EAN: 5997347543893 s datem minimální trvanlivosti: 16. 11. 2023

Co je to Aflatoxin?

Jedná se o skupinu jedovatých chemických sloučenin, které vznikají přirozeně v některých druzích plísní. Tyto plísně mohou napadat různé plodiny, jako je kukuřice, arašídy, ořechy, koření a některá semena.

  • Aflatoxiny jsou nebezpečné pro zdraví, protože jsou karcinogenní a mohou vyvolat různá onemocnění u lidí a zvířat. Při konzumaci potravin kontaminovaných aflatoxiny může dojít k otravě. Nejčastěji se projevuje nevolností, zvracením, průjmem a vysokou teplotou.

Společnost Kaufland okamžitě zareagovala a dotčený produkt stáhla z prodeje. Zákazníci, kteří výše uvedený produkt zakoupili ho mohou vrátit v kterékoli prodejně Kaufland. Kupní cena bude samozřejmě vrácena, a to i bez předložení účtenky.

Billa

Billa stahuje snídaňové cereálie

Na webových stránkách Billa se dnes objevilo toto varování: „Vážení zákazníci, chtěli bychom Vás upozornit, že z preventivních důvodů – kvůli možnému zdravotnímu rizikustahujeme z prodeje výrobek CLEVER HONEY LOOPS 250 G (CLEVER Medové prstýnky 250 g) s datem minimální trvanlivosti 17. 5. 2024 – výrobce BONAVITA spol. s r. o.“

Podle tiskového prohlášení Billa ve výrobku společnosti BONAVITA spol. s r. o. je podezření na překročení limitu ochratoxinu A. Při stahování z prodeje a následných krocích spolupracuje řetězec se SZPI.

Co je to Ochratoxin A?

Jedná se o mykotoxin, což je jedovatá chemická sloučenina produkovaná určitými plísněmi. Ochratoxin A se vyskytuje v různých potravinách a plodinách, jako jsou obiloviny, káva, hrozny, koření a sušené ovoce. Tento mykotoxin je známý svou toxicitou a potenciálními zdravotními riziky, kdy může dojít k poškození jater a ledvin, a to jak u lidí, tak u zvířat.

  • Regulace obsahu ochratoxinu A v potravinách se provádí na úrovni vlád a mezinárodních organizací, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO) a Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Cílem je snížit a minimalizovat rizika spojená s tímto toxinem a chránit spotřebitele.

Zákazníkům, kteří uvedený produkt zakoupili, doporučujeme zakoupený výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoli prodejně BILLA, a to i bez pokladního dokladu. Za způsobené komplikace se Billa omluvila.

Zdroj: Kaufland, Billa