Zázračný med z Nového Zélandu. Objevte antibakteriální účinky medu manuka

Manukový med v misce, květy keře balmínu Liga Cerina / Shutterstock.com

Manukový med je v posledních letech ve světě velmi populární. Med, který vzniká opilováním stálezeleného keře balmínu metlatého, jenž roste jen na Novém Zélandu a v Austrálii, je výjimečný svými antibakteriálními vlastnostmi, pro něž je využíván nejen jako sladidlo, ale také jako léčivý přípravek. Med manuka se používá při léčbě cukrovky, rakoviny, vysokého krevního tlaku, infekce očí a uší. Své místo má i při léčbě drobných poranění či popálenin. Objevte jeho výjimečné vlastnosti i vy.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Kdy lidé objevili med?

Přesný rok, kdy se včely začaly chovat pro med, není znám, ovšem určitě jde o období starověku. Nejstarší zmínky o včelařství se objevují v letech 6 000–5 000 př. n. l. v Egyptě a Španělsku, některé zdroje uvádí Turecko, a to 9 000 př. n. l. Chovu včel se věnovali i Římané a Řekové, kteří med poprvé smíchali se sýrem a vyrobili tak oblíbený dezert cheesecake.

S nástupem křesťanství se poptávka po medu a včelím vosku ještě zvýšila kvůli vysoké spotřebě svíček. V dnešní době je už med běžnou součástí našich domácností. Má výbornou chuť, vysokou sladivost a pro své antibakteriální a antiseptické účinky je využíván jako léčivo.

Včela na květu M Rutherford / Shutterstock.com

Co je manukový med?

Ještě vyšší antibakteriální vlastnosti než klasický med má med manuka. Název tohoto medu je odvozen od keře Leptospermum scoparium, který roste na Novém Zélandu a v Austrálii. Místní maorští obyvatelé, kteří jej označují právě slovem „manuka“ (v domorodém jazyce něco jako „cítím se dobře“), z něj používali listy a kůru pro léčbu horečky či problémů s močením. Z lístků se také připravoval čaj.

Med manuka obsahuje vedle cukru množství aminokyselin, vitamíny skupiny B, železo, draslík, vápník či zinek. Výjimečný je však díky obsahu methylglyoxalu (MGO), který mu dodává antibakteriální vlastnosti, dihydroxyacetonu (DHA) a leptosperinu.

Co musí obsahovat med manuka?

Nejdůležitější složkou manukového medu je právě methylglyoxal (MGO), jehož obsah je v rozmezí 0–1 000 mg/kg, přičemž antibakteriální vlastnosti se přičítají medu s obsahem alespoň 100 mg/kg. Koncentraci MGO v manuka medu vyjadřuje speciálně vytvořená stupnice UMF rating (Unique Manuka Factor), kterou vyvinula UMF Honey Association na Novém Zélandu. Čím vyšší hodnocení, tím větší antibakteriální účinky a samozřejmě též vyšší cena.

Každý manukový med musí splňovat přísné normy a oficiální certifikát dostane pouze po jejich splnění. Pravý manuka med je vyroben, zabalen a označen právě na Novém Zélandu. Vyrábí se však také v Austrálii, kde je známkou pravosti certifikát AMHA (Australian Manuka Honey Association).

Žena drží sklenici medu a nabírá med Wojciech Skora / Shutterstock.com

Na co se používá manukový med?

Různé hodnoty UMF mají také různé způsoby použití. Manuka med s hodnotou mezi pěti a devíti je vhodný pro běžné slazení, hodnoty mezi 10 a 14 mají mírné léčebné účinky a hodí se tak při pálení žáhy nebo jako prevence zubního kazu.

Medy s vyššími hodnotami UMF mají již ověřené léčebné účinky a používají se třeba při léčbě malých ran a popálenin. Manukový med je zázračný také při léčbě cukrovky, rakoviny, vysokého krevního tlaku či infekce očí a uší. Pokud chcete účinky medu manuka vyzkoušet na vlastní kůži, ochutnejte ten od značky Sonnentor nebo Manuka Health New Zealand.

Manuka pro čistou a svěží pleť

Zázrak v boji s bakteriemi

Jedním z celosvětově probíraných zdravotních problémů je rezistence bakterií vůči známým antibiotikům. Právě manuka med by mohl v této oblasti představovat zlom. Laboratorní testy totiž prokázaly úspěšnost manuka medu v boji s bakteriemi Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa či Helicobacter pylori.

Právě proto je manukový med účinný při léčbě bolesti v krku, žaludečních vředů, infekce horních cest dýchacích či průjmu způsobeného bakteriální infekcí. Prokazatelně urychluje léčbu otevřených ran a popálenin druhého stupně. Dle těchto výsledků se dá usuzovat, že manuka med může být užitečný též při léčbě akné.

Žena si před zrcadlem nanáší krém na obličej Maridav / Shutterstock.com

Manukový med na pleť a vlasy

Z listů, kůry a dřeva keře manuka se lisuje také esenciální olej, který patří mezi velmi účinné antiseptické prostředky. Obsahuje vysoký podíl železa, zinku, vitamínů skupiny B a enzymů. Účinně působí proti dermatologickým potížím a akné, ale také pomáhá s dýchacími obtížemi. U nás je k dostání manukový esenciální olej Saloos nebo Phytos.

Pro své antibakteriální a antiseptické účinky se extrakt z manuka medu používá při výrobě kosmetiky určené pro mastnou a aknózní pleť. Hloubkově čisticí schopnost tohoto medu využívá například polská značka Ziaja, jejíž řada Manuka Tree je určena právě pro péči o problematickou pleť. Produkty zakoupíte na stránkách výrobce nebo v síti drogerií dm. Kosmetika s manuka medem působí blahodárně též na vlasy, na trhu proto najdeme i různé pečující masky a kondicionéry na vlasy s tímto extraktem.

Jaké nevýhody má med manuka?

Nevýhodou medu manuka je jeho vysoká cena. Čím vyšší skóre UMF, a tím pádem vyšší antiseptické a antibakteriální účinky, tím více peněz vás med bude stát. Při koupi byste si měli ověřit, že jde skutečně o pravý manuka med. Ten musí pocházet pouze z Nového Zélandu nebo Austrálie. Na trhu se totiž objevuje množství padělků.

Co se týče užívání, pro manukový med platí stejná pravidla jako pro klasický med. Opatrně by k němu měli přistupovat alergici, diabetici a kvůli možnému výskytu bakterií se nedoporučuje podávat jej dětem do jednoho roku.