Pískavice řecké seno je prastarou bylinou, která je klenotem pro zdraví

Pískavice řecké seno a její semena v misce Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

V dávné minulosti uměli lidé léčit nemoci a různé zdravotní problémy za pomoci běžně dostupných bylin. V moderní době se spoléháme zejména na lékárny. Tento trend se ale opět mění a lidé se rádi vrací k moudrosti našich předků, kteří měli léky většinou zdarma, protože je nasbírali při procházce do přírody. Jedním z významných léků je už od dob starého Egypta pískavice řecké seno. Je kořením i lékem, a jelikož se jí daří i v našich podmínkách, představíme si důvody, proč byste měli poznat její účinky.

Přečtěte si také

Když vytopíte sousedy, musíte jednat rychle! Jinak hrozí, že si škodu odstraní sám a po vás bude vymáhat úhradu nákladů

Co je pískavice řecké seno?

Pískavice řecké seno se může zdát jako nenápadná bylina, ale ve skutečnosti jde o jednu z nejstarších léčivých rostlin, které lidstvo zná. Uvádí ji už Ebersův papyrus, starý téměř 4000 let.

Jde o jednoletou bylinu s bledě žlutými květy, která dorůstá do výšky maximálně půl metru. Pochází pravděpodobně z oblasti Středozemí a Střední Asie.

Nyní se pěstuje po celém světě a v našich končinách roste dokonce i zplaněle. Kvete v červnu a červenci a plodí lusky, které dozrávají v červenci a srpnu. Jsou dlouhé až 10 cm a ukrývají kolem 20 semen. Pěstovat ji může každý, stačí vybrat slunné stanoviště s lehčí hlinitopísčitou půdou, která má dostatek spodní vláhy. Jelikož lze semena snadno pořídit na internetu a v obchodech se zdravou výživou, málokdo pískavici pěstuje. Cena jejích semen se pohybuje kolem 150 korun za kilogram.

Rostliny pískavice Amol B Wabale / Shutterstock.com

Jak se pískavice využívá v kuchyni?

Má bohaté využití v kuchyni i přírodní medicíně. Obzvláště populární je v indické a obecně asijské kuchyni, kde se používá jako ingredience i koření. Semena slouží převážně jako koření, listy zase jako zelenina. Semena mají aromatickou chuť, která je lehce oříšková a připomíná posečené seno. S oblibou se nechávají ve vodě naklíčit a následně se přidávají do salátů. 80 % světové produkce se pěstuje v Indii, kde se používá v mnoha receptech.

V Arménii se z ní dělá pasta používaná k naložení masa, stejné využití má i v Turecku, kde je součástí různých kořenicích směsí pro ochucení masa. V Íránu se dává do zeleninového guláše. V Egyptě se z ní vyrábí populární nápoj a také se semena přidávají do chleba, aby se zlepšila jeho chuť. Ve světě je pískavice skutečný hit, ale u nás se používá spíše zřídka. Ne každému je její aroma příjemné, a pokud vám bude připadat hořká, můžete semena namočit nebo opéct, čímž se hořkost sníží. Aroma semen se dobře kombinuje zejména s paprikou a česnekem.

Česnek se hodí k pískavici, kupte ho levně

Jak využít řecké seno k léčbě?

Pro léčbu se z pískavice dělají kapsle, čaje, masti, odvary, obklady, klystýry a různé extrakty. Pokud ji chcete vyzkoušet, začněte s malým množstvím, protože se může objevit potravinová alergie. Ačkoliv jde o obecně bezpečnou bylinu, měly by se jí vyvarovat osoby s rakovinou citlivou na hormony a těhotné ženy, protože může vyvolat předčasné děložní kontrakce.

Semena obsahují až 30 % slizu, mastné oleje, bílkoviny, saponiny, silici, alkaloid trigonellin a diosgenin, důležitou výchozí látku pro syntézu steroidních hormonů. Pískavici můžete pro léčbu využít například takto:

Obklad – Obklady z pískavice pomáhají při nežidech, vředech, ale i zanícených nehtech. Semena rozvařte na kaši a rozetřete je na tkaninu. Následně je přikládejte na postižená místa a zajistěte obvazem. Nechte působit alespoň 15 minut a obklady vyměňujte.

Horký nálev – Pokud cítíte tělesnou slabost, připravte si horký nálev. Dejte jednu lžičku semen do šálku horké vody a po vychladnutí pijte jeden až dva šálky denně.

Odvar pro výplach úst – Pokud trpíte bolestmi zubů v důsledku hnisavých zánětů, můžete si připravit odvar pro výplach úst. Udělejte si odvar ze stejného dílu šalvěje, heřmánku, kořene proskurníku a pískavice. Po vychladnutí odvaru si jím několikrát vypláchněte ústa.

Jídlo s pískavicí ManaswiPatil / Shutterstock.com

Další použití

Tradiční medicína zná mnoho dalších využití, dříve se rostlina používala třeba jako ženské afrodiziakum, pro zvětšení prsou, jako úleva od kašle a nadýmání, při průjmech nebo ke snížení krevního cukru. Ne všechny vlastnosti jsou prokázány, ale vzhledem k dlouhé historii používání je nelze brát na lehkou váhu.

Vždy dbejte opatrnosti a nepoužívejte semena ani jiné části rostliny ve větším množství nebo způsobem, který není doporučený. Pokud si nejste jistí použitím, můžete se poradit se svým lékařem.

Nutriční hodnota na 100 g

  • Kalorie: 323 kcal
  • Tuky: 6 g
  • Nasycené mastné kyseliny: 1,5 g
  • Sodík: 67 mg
  • Draslík: 770 mg
  • Sacharidy: 58 g
  • Vláknina: 25 g
  • Bílkoviny: 23 g
  • Vápník: 176 mg
  • Železo: 33,5 mg
  • Vitamín B6: 0,6 mg
  • Hořčík: 191 mg
  • Vitamín C: 3 mg

Jaké zdravotní přínosy má pískavice?

Zvyšuje testosteron – Je hojně využívána muži, kteří chtějí přírodním způsobem zvýšit hladinu testosteronu. Tento hormon hraje v mužském těle zásadní roli v mnoha tělesných funkcích.

Pomáhá během kojení – Konzumace pískavice může zvýšit produkci mateřského mléka u kojících žen.

Podporuje růst vlasů – Semena jsou plná různých živin, které podporují růst vlasů, stejným způsobem pomáhají i listy rostliny. Aplikace pasty vyrobené z listů na pokožku hlavy podporuje růst vlasů a zachovává jejich přirozenou barvu.

Může podpořit hubnutí – Je známým prostředkem na hubnutí, protože zvyšuje rychlost metabolismu. Při hubnutí pomáhá potlačením chuti k jídlu, zvýšením sytosti a snížením příjmu kalorií v potravě. Také obsahuje vlákninu, která podporuje pocit plnosti a zabraňuje přejídání.

Pomáhá léčit cukrovku – Vláknina v pískavici vytváří ve střevě hustý a lepkavý gel, který ztěžuje trávení přebytečných cukrů a špatných tuků.

Odvar z pískavice v hrnku, semena v misce Indian Food Images / Shutterstock.com

Léčí lupy – Díky vysokému obsahu slizu může být použita jako kondicionér. Rostlina se od starověku využívá k léčbě šupinatosti pokožky hlavy. Prášek ze semínek lze také smíchat s vlasovou maskou nebo kondicionérem a výsledkem budou přirozené a jemnější vlasy.

Může léčit akné – Působí v trávicím systému tak, aby odstranila všechny toxiny z těla. Listy pískavice dokážou dělat s akné zázraky. Použití pasty z listů na akné může zabránit novým ohniskům pupínků. Pastu můžete aplikovat na noc a následující ráno ji smýt teplou vodou. Rostlina také obsahuje kyselinu salicylovou, která uvolňuje póry.

Zlepšuje zdraví pokožky – Je skvělou a neškodnou alternativou ke všem současným krémům, které obvykle obsahují ropné produkty a další chemikálie. Má v sobě přírodní oleje, které pomáhají hydratovat, zvlhčovat a změkčovat pokožku. Draslík, karoten a vitamín C v semenech zvyšují elasticitu pokožky a celkové zdraví.

Pomáhá zmírňovat příznaky PCOS – Mezi některé z výhod pro ženy patří její schopnost zmírňovat příznaky PCOS (syndrom polycystických ovarií). Podle některých zdrojů také pomáhá tlumit menstruační křeče.

Sledujte akce na léčiva

Dokáže ulevit od zácpy – Semena jsou bohatá na sliz a pomáhají předcházet zácpě tím, že změkčují sliznice a zlepšují jejich složení. Tato rostlina je díky vysokému obsahu vlákniny a slizu skvělé projímadlo. Semena se po kontaktu s vodou roztahují. To spouští reflexní svalovou kontrakci, když se zvětšuje objem a tím stimuluje pohyb střev.

Léčí pálení žáhy – Snižuje závažnost pálení žáhy a také zklidňuje gastrointestinální zánět tím, že vytváří štít na střevní výstelce.

Snižuje hladinu cholesterolu – Semena snižují celkový cholesterol a LDL (špatný cholesterol), což podporuje také zdraví srdce. Jsou bohatým zdrojem steroidních saponinů, které zachycují vstřebávání cholesterolu a triglyceridů.

Pomoc při zánětech – Kyseliny linolenová a linolová obsažené v semenech poskytují ochranu před záněty. Ethanol, sliz a flavonoidy ze semen pískavice také přispívají k jejich protizánětlivým vlastnostem.