Pískavice řecké seno je prastarou bylinou, která je klenotem pro zdraví

Pískavice řecké seno a její semena v misce Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

V dávné minulosti uměli lidé léčit nemoci a různé zdravotní problémy za pomoci běžně dostupných bylin. V moderní době se spoléháme zejména na lékárny. Tento trend se ale opět mění a lidé se rádi vrací k moudrosti našich předků, kteří měli léky většinou zdarma, protože je nasbírali při procházce do přírody. Jedním z významných léků je už od dob starého Egypta pískavice řecké seno. Je kořením i lékem, a jelikož se jí daří i v našich podmínkách, představíme si důvody, proč byste měli poznat její účinky.

Přečtěte si také

Dokonalý dýňový džem, který budete chtít snídat každé ráno

Co je pískavice řecké seno?

Pískavice řecké seno se může zdát jako nenápadná bylina, ale ve skutečnosti jde o jednu z nejstarších léčivých rostlin, které lidstvo zná. Uvádí ji už Ebersův papyrus, starý téměř 4000 let.

Jde o jednoletou bylinu s bledě žlutými květy, která dorůstá do výšky maximálně půl metru. Pochází pravděpodobně z oblasti Středozemí a Střední Asie.

Nyní se pěstuje po celém světě a v našich končinách roste dokonce i zplaněle. Kvete v červnu a červenci a plodí lusky, které dozrávají v červenci a srpnu. Jsou dlouhé až 10 cm a ukrývají kolem 20 semen. Pěstovat ji může každý, stačí vybrat slunné stanoviště s lehčí hlinitopísčitou půdou, která má dostatek spodní vláhy. Jelikož lze semena snadno pořídit na internetu a v obchodech se zdravou výživou, málokdo pískavici pěstuje. Cena jejích semen se pohybuje kolem 150 korun za kilogram.

Rostliny pískavice Amol B Wabale / Shutterstock.com

Jak se pískavice využívá v kuchyni?

Má bohaté využití v kuchyni i přírodní medicíně. Obzvláště populární je v indické a obecně asijské kuchyni, kde se používá jako ingredience i koření. Semena slouží převážně jako koření, listy zase jako zelenina. Semena mají aromatickou chuť, která je lehce oříšková a připomíná posečené seno. S oblibou se nechávají ve vodě naklíčit a následně se přidávají do salátů. 80 % světové produkce se pěstuje v Indii, kde se používá v mnoha receptech.

V Arménii se z ní dělá pasta používaná k naložení masa, stejné využití má i v Turecku, kde je součástí různých kořenicích směsí pro ochucení masa. V Íránu se dává do zeleninového guláše. V Egyptě se z ní vyrábí populární nápoj a také se semena přidávají do chleba, aby se zlepšila jeho chuť. Ve světě je pískavice skutečný hit, ale u nás se používá spíše zřídka. Ne každému je její aroma příjemné, a pokud vám bude připadat hořká, můžete semena namočit nebo opéct, čímž se hořkost sníží. Aroma semen se dobře kombinuje zejména s paprikou a česnekem.

Česnek se hodí k pískavici, kupte ho levně

Jak využít řecké seno k léčbě?

Pro léčbu se z pískavice dělají kapsle, čaje, masti, odvary, obklady, klystýry a různé extrakty. Pokud ji chcete vyzkoušet, začněte s malým množstvím, protože se může objevit potravinová alergie. Ačkoliv jde o obecně bezpečnou bylinu, měly by se jí vyvarovat osoby s rakovinou citlivou na hormony a těhotné ženy, protože může vyvolat předčasné děložní kontrakce.

Semena obsahují až 30 % slizu, mastné oleje, bílkoviny, saponiny, silici, alkaloid trigonellin a diosgenin, důležitou výchozí látku pro syntézu steroidních hormonů. Pískavici můžete pro léčbu využít například takto:

Obklad – Obklady z pískavice pomáhají při nežidech, vředech, ale i zanícených nehtech. Semena rozvařte na kaši a rozetřete je na tkaninu. Následně je přikládejte na postižená místa a zajistěte obvazem. Nechte působit alespoň 15 minut a obklady vyměňujte.

Horký nálev – Pokud cítíte tělesnou slabost, připravte si horký nálev. Dejte jednu lžičku semen do šálku horké vody a po vychladnutí pijte jeden až dva šálky denně.

Odvar pro výplach úst – Pokud trpíte bolestmi zubů v důsledku hnisavých zánětů, můžete si připravit odvar pro výplach úst. Udělejte si odvar ze stejného dílu šalvěje, heřmánku, kořene proskurníku a pískavice. Po vychladnutí odvaru si jím několikrát vypláchněte ústa.

Jídlo s pískavicí ManaswiPatil / Shutterstock.com

Další použití

Tradiční medicína zná mnoho dalších využití, dříve se rostlina používala třeba jako ženské afrodiziakum, pro zvětšení prsou, jako úleva od kašle a nadýmání, při průjmech nebo ke snížení krevního cukru. Ne všechny vlastnosti jsou prokázány, ale vzhledem k dlouhé historii používání je nelze brát na lehkou váhu.

Vždy dbejte opatrnosti a nepoužívejte semena ani jiné části rostliny ve větším množství nebo způsobem, který není doporučený. Pokud si nejste jistí použitím, můžete se poradit se svým lékařem.

Nutriční hodnota na 100 g

  • Kalorie: 323 kcal
  • Tuky: 6 g
  • Nasycené mastné kyseliny: 1,5 g
  • Sodík: 67 mg
  • Draslík: 770 mg
  • Sacharidy: 58 g
  • Vláknina: 25 g
  • Bílkoviny: 23 g
  • Vápník: 176 mg
  • Železo: 33,5 mg
  • Vitamín B6: 0,6 mg
  • Hořčík: 191 mg
  • Vitamín C: 3 mg

Jaké zdravotní přínosy má pískavice?

Zvyšuje testosteron – Je hojně využívána muži, kteří chtějí přírodním způsobem zvýšit hladinu testosteronu. Tento hormon hraje v mužském těle zásadní roli v mnoha tělesných funkcích.

Pomáhá během kojení – Konzumace pískavice může zvýšit produkci mateřského mléka u kojících žen.

Podporuje růst vlasů – Semena jsou plná různých živin, které podporují růst vlasů, stejným způsobem pomáhají i listy rostliny. Aplikace pasty vyrobené z listů na pokožku hlavy podporuje růst vlasů a zachovává jejich přirozenou barvu.

Může podpořit hubnutí – Je známým prostředkem na hubnutí, protože zvyšuje rychlost metabolismu. Při hubnutí pomáhá potlačením chuti k jídlu, zvýšením sytosti a snížením příjmu kalorií v potravě. Také obsahuje vlákninu, která podporuje pocit plnosti a zabraňuje přejídání.

Pomáhá léčit cukrovku – Vláknina v pískavici vytváří ve střevě hustý a lepkavý gel, který ztěžuje trávení přebytečných cukrů a špatných tuků.

Odvar z pískavice v hrnku, semena v misce Indian Food Images / Shutterstock.com

Léčí lupy – Díky vysokému obsahu slizu může být použita jako kondicionér. Rostlina se od starověku využívá k léčbě šupinatosti pokožky hlavy. Prášek ze semínek lze také smíchat s vlasovou maskou nebo kondicionérem a výsledkem budou přirozené a jemnější vlasy.

Může léčit akné – Působí v trávicím systému tak, aby odstranila všechny toxiny z těla. Listy pískavice dokážou dělat s akné zázraky. Použití pasty z listů na akné může zabránit novým ohniskům pupínků. Pastu můžete aplikovat na noc a následující ráno ji smýt teplou vodou. Rostlina také obsahuje kyselinu salicylovou, která uvolňuje póry.

Zlepšuje zdraví pokožky – Je skvělou a neškodnou alternativou ke všem současným krémům, které obvykle obsahují ropné produkty a další chemikálie. Má v sobě přírodní oleje, které pomáhají hydratovat, zvlhčovat a změkčovat pokožku. Draslík, karoten a vitamín C v semenech zvyšují elasticitu pokožky a celkové zdraví.

Pomáhá zmírňovat příznaky PCOS – Mezi některé z výhod pro ženy patří její schopnost zmírňovat příznaky PCOS (syndrom polycystických ovarií). Podle některých zdrojů také pomáhá tlumit menstruační křeče.

Sledujte akce na léčiva

Dokáže ulevit od zácpy – Semena jsou bohatá na sliz a pomáhají předcházet zácpě tím, že změkčují sliznice a zlepšují jejich složení. Tato rostlina je díky vysokému obsahu vlákniny a slizu skvělé projímadlo. Semena se po kontaktu s vodou roztahují. To spouští reflexní svalovou kontrakci, když se zvětšuje objem a tím stimuluje pohyb střev.

Léčí pálení žáhy – Snižuje závažnost pálení žáhy a také zklidňuje gastrointestinální zánět tím, že vytváří štít na střevní výstelce.

Snižuje hladinu cholesterolu – Semena snižují celkový cholesterol a LDL (špatný cholesterol), což podporuje také zdraví srdce. Jsou bohatým zdrojem steroidních saponinů, které zachycují vstřebávání cholesterolu a triglyceridů.

Pomoc při zánětech – Kyseliny linolenová a linolová obsažené v semenech poskytují ochranu před záněty. Ethanol, sliz a flavonoidy ze semen pískavice také přispívají k jejich protizánětlivým vlastnostem.