Jak efektivně zorganizovat dílnu: masivní kovové skříně zvládnou prach i vlhkost

Muž pracuje v dílně G-Stock Studio / Shutterstock.com

Ať už vás manuální práce živí, nebo je jen vaším koníčkem, prostor, v němž pracujete a trávíte tak velké množství času, by měl být řádně vybaven a zorganizován. Kvalitní a promyšlené vybavení dílny nebo zahradního domku vám nejen pomůže lépe se ve věcech vyznat, ale navíc přispívá k efektivitě práce i vašemu bezpečí. Poradíme vám, jakým nábytkem dílnu vybavit a jak ji zorganizovat, aby vám šla práce pěkně od ruky.

Přečtěte si také

Jako z Itálie: Připravte si rychlé a báječné špagety carbonara podle známého italského kuchaře

Organizace dílny

Než začnete vybavovat dílnu, ujasněte si, k jakým pracem bude místo určené, kolik prostoru potřebujete na ponku, kolik a jakého nářadí budete v dílně mít a zda budete pracovat v sedě nebo u práce stojíte. Od toho se bude odvíjet velikost a nosnost pracovního stolu, eventuální umístění židle, množství skříněk a organizérů a jejich rozmístěné v prostoru.

Při zařizování dílny pamatujte také na to, že v místnosti musí být dostatek světla, možnost dostatečného větrání, bezpečná a přehledná elektroinstalace, ergonomicky uspořádané jednotlivé prvky, a především musí dílna splňovat zásady bezpečnosti.

Robustní a pevné skříně

Pokud jde o zařízení dílny, nejlepší možnou variantou jsou skříně z kovu. Takové skříně vynikají svou pevností, bezpečností a nosností, jelikož unesou i velkou zátěž. Obyčejné dřevo by těžké nástroje a nářadí nemuselo unést a vzniklo by tak bezpečnostní riziko. Dřevo by navíc mohlo v dílně začít po čase vlhnout a plesnivět.

Kovové skříně bývají kvalitně svařované a výrobci navíc používají pozinkované plechy nebo je ošetřují speciálními práškovými barvami, které je chrání před korozí. Dílenské skříně se hodí na uložení všeho možného nejen do soukromých dílen, ale též výrobních prostor, autoservisů a opraven.

Muž u kovové skříňky v garáži Ground Picture / Shutterstock.com

Výbava nejen domácí dílny

Na trhu najdeme celou řadu kovových skříněk a organizérů do dílny. Skříně mohou být univerzální, zásuvkové, kombinované s pracovním stolem či vybavené plastovými zásobníky na drobné součástky.

Perfektní vychytávkou do dílny jsou dílenské servisní vozíky a kontejnery s nářadím, které si přesunete, kam je zrovna potřeba. Vrchní plocha bývá pogumovaná, takže z ní nástroje odkládané během práce hned tak nesklouznou, a do zásuvek se vejde spousta nářadí. Na boku často najdeme i praktické úchyty pro zavěšení nástrojů.

Specialista na kovový nábytek

Společnost Kovos navrhuje, vyvíjí a vyrábí kovový nábytek, především vybavení šaten (školních, sportovních nebo v pracovních provozech), kovový dílenský nábytek, kovové skříně na spisy do kanceláří a odolný nábytek pro vybavení provozů.

Jak zorganizovat dílnu?

Výhoda kovových dílenských skříní je jejich kombinovatelnost. Nemusíte si hned pořizovat nábytek do celé dílny. Vyzkoušejte, co vám bude nejlépe vyhovovat a poté doplňujte. Většina dílenských skříněk se dá snadno rozšiřovat pomocí dalších příček, přídavných polic, zásuvek či pomocí perforovaných panelů a držáků na nářadí. Někteří výrobci navíc umožňují konfiguraci barev a úchytů.

Logickým rozmístěním nářadí, součástek a nástrojů tak, abyste je měli vždy při ruce, zvýšíte efektivitu a rychlost práce. Nejpoužívanější nástroje umisťujte do výše očí, nahoru méně používané věci a dolů ty nejtěžší. Přehledné umístění materiálu a nářadí navíc pomáhá předcházet nehodám a poraněním.

Muž v monterkách u kovového regálu hedgehog94 / Shutterstock.com

Uložení nejen nářadí

Kovový nábytek je vhodný nejen k použití v dílnách, zahradních domcích a letních kuchyních, své uplatnění najde i v kancelářském prostředí. Kovové skříně se po celá léta používají k ukládání dokumentů do pořadačů. K dispozici jsou registrační skříně, kartotéky a další kancelářské skříně různých rozměrů.

Kovové skříňky bývají hojně využívané i v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních pro ukládání léčiv. Jejich nespornou výhodou je právě množství možností využití a výjimečná stabilita.