V Čechách končí nahřívaný tabák s příchutí, řada kuřáků je z nového zákona v šoku

Ruka drží zařízení na nahřívaný tabák Cristina Jurca / Shutterstock.com

Není kuřák jako kuřák. Zatímco v minulosti jsme byli na mnoha místech obklopeni štiplavým zápachem tabákového kouře, dnes stále více kuřáků upřednostňuje nahřívaný tabák. Je sice také škodlivý, ale méně, protože do sebe kuřák nedostává velké porce dehtu, a jelikož nedochází k hoření, nevzniká ani kouř, ale aerosol. Stále více lidí k němu přechází kvůli zdraví, ale třeba i proto, že následně nejsou cítit kouřem. Jedním z důvodu vzrůstající popularity je i široký výběr příchutí a o tuto výhodu nyní uživatelé přijdou.

Přečtěte si také

Vynikající Cordon bleu od mistra šéfkuchaře: Tuhle dobrotu připravíte do 30 minut

Zahřívaný tabák

Pokud máte při kouření v lásce chuť mentolu, borůvek, vanilky či jakéhokoliv jiného aroma, je nejvyšší čas udělat si zásoby. 23. října začne platit povinná směrnice, která zakazuje zahřívané tabákové výrobky s příchutěmi. Od tohoto data už nebude možné ani doprodat zásoby. Když se zakázaly mentolové cigarety, pro mnoho lidí to byl důvod přejít k nahřívanému tabáku s příchutěmi. Regulaci nařizuje novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Novela byla podepsána začátkem června prezidentem Petrem Pavlem.

Zařízení a náplně s příchutí. JeannieR / Shutterstock.com

Zákaz náplní do elektronických cigaret

Možná vás zajímá, jaký je rozdíl mezi nahřívaným tabákem klasické příchutě a mezi jeho ochucenou verzí. Kromě přidaného aroma žádný. Hlavním argumentem pro zákaz ochucených variant je, aby nelákaly mladé lidi k jejich užívání. Podle zdravotnických statistik devět z deseti případů rakoviny plic v Evropě souvisí právě s užíváním tabákových výrobků. Novela se mimo jiné také zaměřila na elektronické cigarety a nikotinové sáčky, kde si uživatelé příchutě už také neužijí.

V odůvodnění novely zákona se uvádí: „Vzhledem k tomu, že se v Evropské unii zvýšil objem prodeje zahřívaných tabákových výrobků (vyňatých doposud z výše uvedených zákazů a povinností) nad stanovenou mez, přijala Evropská komise novelu tabákové směrnice.“

Zpět ke klasickým cigaretám?

Podle výroční zprávy firmy Philip Morris ČR je v České republice 570 tisíc uživatelů bezdýmých alternativ cigaret. Je nejisté, jak se efekt zákazu příchutí u bezdýmých cigaret projeví. V posledních letech tradičních kuřáků stále ubývá ve prospěch uživatelů nahřívaného tabáku. Zákaz příchutí může nakonec způsobit, že se uživatelé nahřívaného tabáku vrátí ke klasickým cigaretám. Ipsos, globální lídr v průzkumu trhu, letos uvedl, že v případě zákazu příchutí by se ke klasickým cigaretám vrátilo 16 procent uživatelů. Mnoha odborníkům proto připadá zákaz příchutí nelogickým krokem.

Žena drží zařízení na nahřívaný tabák nikkimeel / Shutterstock.com

Náhražky cigaret

Kuřáky postihne do té míry, že si budou muset zvyknout na tradiční chuť tabáku. V tomto ohledu také hrozí, že mohou začít shánět ochucené varianty mimo EU nebo hledat vlastní způsoby, jak si cigarety ochutit. Největší škodu zaznamenají tabákové společnosti, které bezdýmé varianty vyrábí. Jedná se zejména o společnosti jako Philip Morris, také British American Tobacco, Imperial Brands a další. Ty už jsou nyní zasaženy vyšším zdaněním tabákových výrobků a zákaz příchutí pro ně bude pravděpodobně znamenat další citelnou ztrátu.

Zdroj: Blesk.cz, Novinky.cz, Seznamzpravy.cz