Vyznáte se v SPF na opalovacích krémech? Klíč k ochraně pleti podle fototypu a slunečního záření

Opalovací krém na oranžovém pozadí ADragan / Shutterstock.com

Ačkoli bez slunečního záření by na Zemi nebyl možný život a sluneční paprsky jsou nepostradatelné pro syntézu vitamínu D, všeho moc škodí. Příliš časté vystavování škodlivým UVA a UVB paprskům je pro zdraví vyloženě škodlivé, a proto je třeba pokožku chránit správným opalovacím krémem s dostatečným SPF. Co tato zkratka znamená a proč byste měli dát přednost přípravkům s minerálními filtry?

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

UVA a UVB záření

Zhruba 5 % veškerých slunečních paprsků dopadajících na povrch Země, tvoří UV záření. Rozlišujeme hned několik druhů. Záření, které sice pokožku nespálí, ale není o nic méně nebezpečné, se nazývá UVA a představuje 95 % ultrafialového záření, které dopadá na zemský povrch. Proniká mraky i sklem a v naší pokožce přispívá k tvorbě volných radikálů. Při dlouhodobém působení způsobuje stárnutí pleti, poruchy pigmentace, sluneční intoleranci a přispívá k rozvoji karcinomu kůže.

Zbylých 5 % ultrafialového záření se nazývá UVB. To sice nepronikne mraky ani sklem, ale může proniknout vrstvou pokožky epidermis a způsobit tak popálení. UVC záření je z větší části blokováno ozonovou vrstvou a na Zemi tak nedopadá.

Vyberte si přípravek na opalování v akci

Jak se správně opálit?

Pokud je kůže delší dobu vystavena slunci, můžeme na ní po čase pozorovat zčervenání, při opalování vyskakují pihy, pokožka je citlivá na dotek, bolavá a vrchní vrstva se může začít olupovat. Vedle těchto časných změn můžeme pozorovat i změny pozdní. Mezi ty patří pigmentace, aktinické stárnutí, ale i obávaný karcinom kůže.

Vyhnout se slunci je nejen nevhodné, protože sluneční paprsky k životu potřebujeme, ale navíc prakticky nemožné. Jediné, co můžeme pro své zdraví udělat, je přijmout veškerá ochranná opatření – obléknout oděv s UPF (Ultraviolet Protection Factor) označením, oči – chránit slunečními brýlemi, nasadit pokrývku hlavy a na kůži použít přípravek na opalování.

Žena maže holčičce krém na nos u moře Ground Picture / Shutterstock.com

Přípravky s chemickými filtry

Opalovací přípravky dokáží odrazit či absorbovat sluneční záření, ideálně UVA i UVB. Na trhu je k dispozici ohromné množství přípravků, ať už krémů, olejů nebo různých pěn. Přípravky se většinou dělí na ty s chemickými, nebo fyzikálními filtry.

Chemické přípravky UV záření pohlcují a přeměňují jej na teplo nebo jej integrují do své struktury. To může paradoxně způsobit pokles jejich funkčnosti, a proto je třeba mazat se jimi opakovaně v průběhu celého dne. Tyto opalovací krémy se lépe roztírají a většinou začínají působit až 2030 minut po natření, teprve ve chvíli, kdy proniknou do epidermis.

Minerální opalovací krém

Naproti tomu minerální filtry jsou látky, které se nevstřebávají do pokožky, ale zůstávají na jejím povrchu a sluneční záření odrážejí. Narozdíl od chemických filtrů nezpůsobují alergické reakce a jsou tak vhodné i pro děti a jedince s citlivou pokožkou.

Problém může nastat tehdy, jsou-li pro lepší roztíratelnost minerály rozbíjeny na nanočástice. Ty se totiž do kůže vstřebat mohou a mají znepokojivý dopad na lidské zdraví. Až budete tedy vybírat krém s minerálním filtrem, přesvědčte se, že neobsahuje nanočástice. Vhodná je například opalovací řada od značky Weleda, Butterbean Organics či Nobilis Tilia.

Pětiletá holčička v ochranném oblečení u vody FotoHelin / Shutterstock.com

Jak funguje SPF?

Informace o složení opalovacích přípravků je však pouze jednou částí skládačky. Tou druhou je číslo SPF, tedy sun protection factor, který určuje míru ochrany, kterou přípravek pokožce poskytuje před UVB zářením. Nejnižší je faktor 6 až 10 (blokuje 90 % UVB), střední je 15 až 25 (blokuje 93 až 95 % UVB), vysoký 30 až 50 a ta nejvyšší možný pak 50+ (blokují až 98 % UVB záření).

Tato hodnota určuje, kolikrát delší může být náš pobyt na slunci při použití krému oproti době bez jeho použití, než dojde ke spálení kůže. Pokud se tedy běžně spálíte už po 10 minutách a použijete SPF 20, můžete pobývat na slunci 200 minut, než bude nutné zopakovat aplikaci (10krát 20 rovná se 200). Pokud máte tu možnost, zvolte voděodolný krém, který se nesmyje hned při prvním koupání.

Nezapomeňte na ochranu po opalování

PPD systém pro UVA ochranu

Pokud jde o ochranu před UVA zářením, užívá se tzv. PPD systém (persistent pigment darkening). Podobně jako u SPF platí, že čím je PPD vyšší, tím vyšší je i ochrana před škodlivými vlivy záření. Přepočet hodnoty je přitom stejný jako u SPF.

Uvedený ochranný faktor je samozřejmě třeba brát s rezervou, míra slunečního svitu se v průběhu dne mění, každý člověk se jinak potí a záleží také na tom, jak často se mažeme. Podstatná je též vrstva, která by měla být alespoň 2 mg/cm2. Při jakékoli odchylce už se snižuje účinnost přípravku.

Žena v klobouku a opalovacím krémem na zádech verona studio / Shutterstock.com

Fototyp pleti

Každá pokožka přitom vyžaduje jinou míru ochrany. Někdo je na slunce citlivější, opaluje se rychle a také se rychle spálí, jiný může být na slunci celý den a pokožku si nespálí. Míru reakce pokožky na slunce označujeme jako fototyp.

Rozlišujeme 6 fototypů:

  • Fototyp I: bílá pleť, vždy se spálí, nikdy se neopálí, velké množství pih
  • Fototyp II: světlá pleť, vždy se spálí, někdy dosáhne jemného opálení, velké množství pih
  • Fototyp III: světlá až tmavá pleť, někdy se spálí, vždy se opálí (střední stupeň opálení), místy se objevují pihy
  • Fototyp IV: tmavá pleť, nikdy se nespálí, vždy se opálí (tmavé opálení), bez pih
  • Fototyp V: hnědá pleť, nikdy se nespálí, vždy se opálí (velmi tmavé opálení), bez pih
  • Fototyp VI: tmavě hnědá pleť, nikdy se nespálí, bez pih

Jak si chránit kůži?

Je jasné, že s vyšším faktorem je vaše pokožka lépe chráněná. Je však třeba mazat se opakovaně alespoň každé dvě hodiny a nechat přípravek dokonale vstřebat.

Abyste měli jistotu, že je vaše pokožka dokonale chráněna proti škodlivým vlivům UVA i UVB záření, je nejlepší kombinovat více druhů ochrany – krém, oblečení a pokrývku hlavy s UPF, a pokud je to možné, v parném létě co nejvíce pobývat ve stínu.

Zdroj: Benu lékárna, Vitalweb, Vitalpoint