Kari listy jsou pokladem pro kuchyni i pro zdraví, nespleťte si je s populárním kořením

Kari listy v misce Rostovtsevayu / Shutterstock.com

Pod kari si většina lidí představí oblíbenou směs koření, která pochází z Indie. Z této země pochází ale i další poklad, který se jmenuje kari, a sice stejnojmenný tropický strom. Ačkoliv se jmenuje jako oblíbená směs koření, není její součástí a nemá s ní nic společného. Populární je pro své listy, které jsou díky své jedinečné chuti hojně využívány v kulinářství a také se používají pro léčbu. Jelikož lze snadno koupit kari listy i u nás, představíme si, proč jsou tak prospěšné a jak je využijete.

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Kari listy je rostlina

Strom kari je tropický strom, který pochází z Indie a nyní se pěstuje v tropických a subtropických částech Asie. Nejde o žádného velikána, ale o menší strom dorůstající výšky 4–6 metrů a s průměrem kmenu do 40 cm. Typický je malými zpeřenými lístky o velikosti 2–4 cm a drobnými bílými květy.

Strom plodí černé bobule, které mají jedlou dužinu. Pěstuje se ale především kvůli svým listům, které jsou odedávna důležitou součástí indické kuchyně a tradičních indických léků. Jsou velmi aromatické s citrusovými tóny. Jsou součástí mnoha indických receptů, používají se zejména v zeleninových směsích nebo v omáčkách. Také se usuší a melou, takže potom se z nich vytváří různé směsi koření.

Pochutnejte si na exotickém jídle

Není kari jako kari

Název kari lístků je velmi matoucí s oblíbenou kořenící směsí kari. Rozdíl ale poznáte ihned, směs koření je jasně oranžová, za což vděčí kurkumě. Lístky kari jsou čerstvé nebo sušené zelené listy. Můžete je pořídit v některých supermarketech, v prodejnách s kořením, zdravou výživou nebo na internetu. Nabízí se v různých baleních a jejich cena se pohybuje v průměru od 3 do 5 korun za gram. Prodávají se nejčastěji sušené, ale také mražené, a to proto, že se v indické kuchyni nejčastěji pracuje s čerstvými listy.

Kvetoucí strom kari Cineos / Shutterstock.com

Kari listy

Vzhledem k ceně si za pokrm s kari listy pro celou rodinu trochu připlatíte, ale odměnou vám bude jedinečná chuť. Zkuste třeba malou porci lístků v exotické omáčce nebo si je orestujte na pánvi, tradičně se k tomu používá ghí neboli přepuštěné máslo. Listy skvěle lahodí se všemi druhy zeleniny, s rýží, čočkou, ale i s masem. Jestliže máte asijskou kuchyni v lásce, byl by hřích je neochutnat.

Ať už si je koupíte samotné nebo jako součást kořenící směsi, jídlu dodají delikátní chuť a vyživí vaše tělo mnoha živinami, které se v těchto listech přirozeně vyskytují. Je zde v hojném zastoupení měď, vápník, fosfor, vláknina, sacharidy, hořčík a železo. Z vitamínů jsou bohatým zdrojem vitamínů A a C. Obecně tyto listy nemají žádné negativní účinky a jsou vhodné i pro těhotné a kojící. Začněte přesto s malým množstvím pro případ potravinové alergie.

Nutriční hodnota na 100 g

  • Energetická hodnota: 108 kcal
  • Sacharidy: 18,7 g
  • Vláknina: 6,4 g
  • Bílkoviny: 6,1 g
  • Tuk: 1 g
  • Vápník: 830 mg
  • Fosfor: 57 mg
  • Železo: 0,930 mg
  • Měď: 0,1 mg
  • Hořčík: 44 mg
  • Zinek: 0,2 mg
  • Mangan: 0,15
  • Chrom: 0,006
  • Thiamin: 0,080 mg
  • Riboflavin: 0,210 mg
  • Niacin: 2,3 mg
  • Vitamin C: 4 mg
Listy kari v indickém jídle Santhosh Varghese / Shutterstock.com

Zdravotní výhody kari listů

Pomáhají při cukrovce – Mají hypoglykemické vlastnosti, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi aktivací produkce inzulínu v těle. Také zpomalují rozklad sacharidů na glukózu pomocí vysokého obsahu vlákniny, která pomáhá kontrolovat hladinu glukózy v krvi.

Zdravé oči – Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, který může pomoci předcházet časnému nástupu šedého zákalu.

Výhody při zácpě/průjmu – Napomohou pohybu střev, a to pomocí mírných projímavých vlastností a trávicích enzymů. Trávení podpoříte konzumací samotných listů na lačný žaludek nebo když si z nich připravíte čaj. Čaj pomůže se zácpou, úplavicí a průjmem.

Lepší imunitní systém – Díky vysokému obsahu vitamínů A, B, C a B12, pomohou posílit imunitní systém a umožní tělu lépe bojovat s volnými radikály. Pravidelné používání těchto list se výrazně projev na celkovém zlepšení imunity.

Kuře na kari
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kuře na kari

Kuře na kari je rychlý a velmi chutný pokrm s příchutí exotiky, který si nejlépe vychutnáte s rýží. Připravte si jej jako rychlý oběd nebo večeři.

Kuře na kari

Léčí ranní nevolnost – Pro úlevu od ranních nevolností se ženy v prvním trimestru těhotenství mohou rozhodnout pro kari listy. Pomáhají zmírnit ranní nevolnost a zvracení tím, že zvyšují trávicí sekreci.

Zmírňují bolesti ledvin – Vitamíny, minerály a antioxidanty přítomné v extraktech z kari listů chrání před oxidativním poškozením ledvin, mozku a nervového systému. Mohou také pomoci chránit vaše tělo před poškozením ledvin a bolestí nervů spojeným s cukrovkou.

Zdravá játra – Mezi další výhody konzumace patří ochrana vašich jater před oxidačním stresem, a to pomocí silných antioxidantů. Kromě toho tyto oxidanty také snižují zánět, čímž chrání vaše játra před infekcemi. Hepatoprotektivní vlastnosti taninů a karbazolových alkaloidů v listech v kombinaci s vitamíny A a C skvěle podpoří zdravé fungování tohoto důležitého orgánu.

Mohou pomoci při léčbě rakoviny prsu – Protirakovinné vlastnosti kari listů jsou připisovány antioxidantům, mezi které patří kyselina gallová, rutin, katechin a kvercetin.

Sušené listy kari vysypané na stole ShutterOK / Shuttestock.com

Zdravé srdce – Jejich přidání do vaší stravy pomůže snížit rozvoj srdečních onemocnění snížením vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů.

Lék na vysoký krevní tlak – Mohou působit jako přírodní léčba vysokého krevního tlaku, protože mají vysoký obsah draslíku a nízké množství soli.

Pomohou s hubnutím – Pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v těle a přibírání na váze pomocí karbazolových alkaloidů. Zkuste je přidat třeba do vašich zeleninových salátů.

Pomáhají při anémii – Jsou přirozeným zdrojem železa, takže je ocení osoby trpící anémií. Listy také pomáhají vašemu tělu absorbovat železo díky kyselině listové.

Chrání mozek a nervový systém – Obsahují látky, které mohou pomoci chránit před různými neurodegenerativními stavy, jako je Alzheimerova choroba. Pravidelná konzumace zvyšuje hladiny antioxidantů chránících mozek, včetně glutathionu, glutathionreduktázy a superoxiddismutázy.

Až budete vařit indické jídlo

Menší stres – Stres se stal nevyhnutelnou součástí našich životů, ať už kvůli rušnému životnímu stylu nebo práci. Pokud se však stres neléčí, může vést k řadě zdravotních problémů. Vůně kari listů může pomoci uklidnit vaši mysl a tělo tím, že zmírní příznaky stresu. Je to díky obsažené sloučenině linaloolu, která může pomoci snížit stres, úzkost a deprese.

Zdroj antioxidantů – Jsou bohaté na fenolické sloučeniny, alkaloidy a glykosidy. Obsahují také sloučeniny jako linalool, alfa-terpinen, myrcen, mahanimbin, murrayanol, alfa-pinen a karyofylen, které fungují jako antioxidanty, což pomáhá udržet tělo zdravé. Tyto antioxidanty navíc pomáhají potlačovat oxidační stres tím, že zachycují potenciálně škodlivé sloučeniny zvané volné radikály.

Lepší hojení ran – Obsahují alkaloidovou sloučeninu zvanou karbazol, která může pomoci urychlit proces hojení ran.

Léčba akné a omlazení pleti – Prospívají pleti, včetně léčby akné, a to díky svým antimikrobiálním vlastnostem. Pomáhají také udržovat vaši pokožku zdravou a omlazenou, protože jsou bohatým zdrojem antioxidantů a vitamínů A a C.

Zlepšují růst vlasů – Jsou prospěšné pro zvlhčení pokožky hlavy a posílení vlasových folikulů pomocí antioxidantů a aminokyselin. Mohou také pomoci snížit vypadávání vlasů a zvýšit růst vlasů, protože jsou bohatým zdrojem bílkovin a beta-karotenu.

Zdroj: stylesatlife.com