Vědci vytiskli steak i tvarohový dort. Má jídlo z 3D tiskárny budoucnost?

Nakrájený cheesecake s karamelovou polevou New Africa / Shutterstock.com

V posledních několika dekádách posouvá věda možnosti technologie 3D tisku doslova na hranice možností. Na 3D tiskárnách už jsou vědci schopni vytvořit nejen kloubní náhrady a protézy, ale i potraviny. Tato technologie dokáže vytisknout steak, který má věrnou chuť i strukturu, ale i tvarohový dort. 3D tiskárny mají proto v potravinářství velkou budoucnost a jednou by mohly vyřešit i problém plýtvání a udržitelnosti.

Přečtěte si také

Chraňte děti před škodlivými látkami. Mnoho z nich se nachází v hračkách i textilu

Cheesecake z 3D tiskárny

Co myslíte, má 3D tisk potravin buducnost? Inženýři z Kolumbijské univerzity se rozhodli ukázat světu, že ano.

Podle studie zveřejněné v polovině března v časopise npj Science of Food na 3D tiskárně vytiskli sedmisložkový veganský tvarohový koláč cheesecake, který poté upekli pomocí laseru.

„Využití laserů může být důležitým faktorem ve vývoji, protože teplo, které poskytují, může vyvolat změnu konzistence z pasty na pevnou látku, což je při pečení zásadní,“ uvedl generální ředitel společnosti Sugar Lab a Currant 3D Kyle von Hasseln. 3D tisk má potenciál nejen proto, že dokáže věrně napodobit chuť, textury a strukturu jídla, ale také z hlediska udržitelnosti.

Záběr na 3D tiskárnu Kyrylo Glivin / Shutterstock.com

Jaká je historie 3D tiskáren?

Při 3D tisku se vytváří trojrozměrný model předmětu podle počítačového modelu. Materiál přitom může být plast, umělá pryskyřice, kov nebo keramika. Předměty jsou tisknuty postupně, vrstva po vrstvě, a navíc je možné je vytisknout včetně funkčních pohyblivých pantů a kloubů, struktury a textury.

První 3D tiskárny vznikly již v 80. letech. Od té doby našly své uplatnění v průmyslu i ve zdravotnictví, kde se podílí na vzniku implantátů či protéz. Není se proto čemu divit, že se technologie trojrozměrného tisku přesouvá i do potravinářství.

Ideální čas na přípravu cheesecaku, tvaroh je právě v akci!

Jak vědci koláč vytiskli?

Experiment s cheesecakem představuje krok směrem k praktickému využití 3D tiskáren v běžném životě. Použití 3D tisku (tzv. aditivní výroba), který vědci přirovnávají k ohřívání v mikrovlnné troubě nebo troubě s infračervenými spirálami, přitom není nic nového. Existuje společnost, která takto vyrábí steaky, jiný startup zase vyrábí tištěný cukr.

Vědci pracovali nejprve na vývoji technologie, která dokáže cheesecake vytisknout a zároveň upéct. Vyvinuli tak stroj umožňující extrémně přesně dávkovat a zpracovat 18 ingrediencí, které je možné v každém okamžiku upéct jinak. Výsledkem je tvarohový koláč, jehož každá vrstva chutná trochu jinak –⁠ jako třešeň, banán, arašídové máslo či lískooříšková pomazánka.

Výroba jedné vrstvy přitom zabrala asi 30 minut. Nyní je nasnadě analýza, která by vytištěné jídlo prozkoumala na molekulární úrovni.

Záběr na tisk steaku na 3D tiskárně Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

Co brání praktickému využití?

Přestože stroje potřebné k 3D tisku potravin již existují, neexistují bohužel žádné ucelené informace a recepty, jak na to. „Pokud by se tato technologie dostala na trh, je to jako mít iPod bez jakýchkoliv souborů MP3,“ uvedl spoluautor studie Dr. Jonathan Blutinger, strojní inženýr a postdoktorandský výzkumný pracovník z Creative Machines Lab společnosti Columbia Engineering.

„Aby se technologie rozběhla ve velkém, je třeba vytvořit místo, kde bude možné vytvářet a stahovat recepty a navzájem se inspirovat, k čemu vlastně 3D tisk využívat,“ dodal.

Jaká je budoucnost jídla z 3D tiskárny?

Jak je vidět, jídlo z 3D tiskárny není jen módním výstřelkem, ale skrývá skutečný potenciál. Tato technologie by mohla pomoci například s udržitelností v potravinářském průmyslu. Jeden nizozemský startup například využívá přezrálé ovoce či otlačenou zeleninu, které by jinak skončily v odpadcích, rozdrtí je na prášek a poté dále používá k tisku nových jídel.

3D tisk je přesto pro mnoho lidí stále velkou neznámou. „S tímto slovem je spojeno stigma,“ uvedl pro CNN Blutinger. „Obvykle u tisku přemýšlíte o průmyslovém procesu. Je ale důležité si uvědomit, že se vlastně neliší od běžného vaření, až na to, že stroj namísto sekání ingrediencí je v podstatě jen složí do pasty,“ dodal. Problémem zahrnutí 3D technologie do výroby dezertů a dalších potravin je však především vysoká cena.