Znáte kolové ořechy? Jsou plné kofeinu a díky nim vznikla Coca Cola

Bílá a červená odrůda kolových ořechů William Borney / Shutterstock.com

Ořechy jsou nesmírně zdravým a snadno dostupným zdrojem mnoha živin. Zajisté dokážete během chvilky vyjmenovat alespoň deset druhů. Existují ale i ořechy, které jsou málo známé, a přitom se vyskytují všude kolem vás. Pokud máte rádi kolu, měli byste znát také kolové ořechy, díky kterým tento nápoj vznikl a v 19. století byly jeho klíčovou součástí. I když je dnes většina kolových nápojů jen chemickým koktejlem aromat a barviv s obří dávkou cukru, může pro vás být zajímavé seznámit se s ořechem, který dokáže nakopnout lépe než ranní káva.

Přečtěte si také

Varování pro rodiče: PEPCO stahuje hračky kvůli obavám z bezpečnosti

Odkud kolové ořechy pochází?

Kolové ořechy jsou plody kolovníku, velkého neopadavého stromu, který pochází z afrických deštných pralesů a dosahuje výšky až 20 metrů. Existuje několik odrůd, které se dnes pěstují i v tropických oblastech Asie a Ameriky. Nejznámější je červená a bílá odrůda. Stromy plodí podlouhlé lusky o délce kolem 20 cm. Každý z nich obsahuje až 13 semen, která se suší a následně se jim říká kolové ořechy. Chutnají hořce a po chvíli jejich chuť zesládne.

Ořechy jsou velmi bohaté na kofein, obsahují ho 2–4 %. Kromě kofeinu zde najdeme theobromin, třísloviny, silice a barvivo kolová červeň. Theobromin může rozšiřovat krevní cévy, stimulovat srdce a působit jako přírodní diuretikum. Obsahují také řadu antioxidantů a polyfenolů, včetně katechinu, epikatechinu, apigeninu a naringeninu.

Víte, kde mají oblíbenou limonádu v akci?

Kupte se slevou Coca Cola.

Porovnat slevy

Tradiční použití

Kolové ořechy se v západní a severní Africe běžně žvýkají pro jejich povzbuzující vlastnosti a pro podporu trávení a potlačení kašle. V Nigérii a mnoha zemích západní Afriky se používají při tradičních a kulturních obřadech. Staly se zde kulturním symbolem pro mnoho etnických skupin. Dávají se hostům na svatbách, pohřbech, křtinách a samozřejmě jsou součástí tradiční medicíny.

I když najdeme v Africe mnoho ořechů, právě vysoký obsah kofeinu udělal z plodů kolovníku velký hit. Obsažený kofein působí tak, že stimuluje centrální nervový systém, srdce a svaly. Lidé používají kolové ořechy při únavě, depresi, vyčerpání, průjmu, hubnutí, migrénové bolesti hlavy a mnoha dalších stavech.

Otevřený lusk kolovníku Hennadii Filchakov / Shutterstock.com

Kde je koupit a jak je použít?

Jsou dostupné v některých obchodech se zdravou výživou a na internetu. Nejčastěji jsou k dispozici v podobě extraktů a kapslí. Je možné pořídit i mleté nebo celé ořechy a jejich cena se pohybuje kolem 1000 korun za kilogram. Drcené ořechy lze přidat do jogurtu, smoothie nebo třeba do cereálií. Rozmícháním prášku v horké vodě si lze zase udělat povzbuzující nápoj. Ačkoli se v mnoha částech světa často konzumují syrové, sušené nebo mleté, jsou také běžnou složkou limonád, sportovních nápojů, léků na hubnutí a bylinných doplňků.

Kolové ořechy a Coca-Cola

Kombinace kolových ořechů a listů koky vedla v 80. letech 19. století ke komerčnímu kolovému nápoji Coca-Cola. Západní myšlení se obvykle zastaví u připisování zásluh lékárníkovi Johnu Pembertonovi za vynález Coly v roce 1886 a lékárníkovi Calebovi Bradhamovi za vynález Pepsi. Inspirace pro Coca-Colu a Pepsi ale spočívá v domestikaci kolového ořechu starověkými západními Afričany a domestikaci koky v Peru. Kolové ořechy byly, a stále jsou, pro obyvatele západní Afriky předmětem s posvátným a společenským významem. Aby bylo vyprávění příběhů o dvou nejznámějších značkách kolových nápojů spravedlivé, neměla by se opomenout role afrických domorodců, bez kterých by tyto nápoje nikdy nevznikly.

Pozor na vedlejší účinky

Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu se nedoporučuje užívat kolové ořechy ve velkém množství. Pokud to s nimi přeženete, dostanete do těla vysokou dávku kofeinu a následně mohou přijít bolesti hlavy a nepravidelný srdeční tep. Abyste omezili vedlejší účinky, držte se dávek kofeinu pod 400 mg denně.

Kvůli obsahu kofeinu by se těmto ořechům měly vyhýbat těhotné i kojící ženy, lidé s vysokým krevním tlakem a děti. Pokud užíváte jakékoliv léky, před konzumací kolových ořechů se poraďte s lékařem, protože obsažené látky mohou s některými léky interagovat. Přípravky obsahující extrakty nebo mletý ořech jsou oblíbenými stimulanty. Neužívejte je před spaním a ani je nekombinujte s jinými produkty, které kofein obsahují.

Mleté i sušené kolové ořechy HandmadePictures / Shutterstock.com

Zdravotní výhody kolových ořechů

Zvyšují energetické hladiny – Mají vysoký obsah kofeinu, sloučeniny, která působí jako stimulant centrální nervové soustavy. Kofein mění aktivitu určitých neurotransmiterů v mozku, což vede ke zvýšení hladiny energie, soustředění a bdělosti. Mírné množství kofeinu může také zlepšit vytrvalost, mozkové funkce, náladu a zároveň snížit vnímání únavy.

Mohou podpořit hubnutí – Obsažený kofein zvyšuje metabolismus tím, že zvyšuje množství spálených kalorií během dne. Může také pomoci snížit příjem energie, což může být rovněž prospěšné pro hubnutí.

Mohou pomoci při léčbě migrény – Kofein se již dlouho používá jako přírodní prostředek k rychlé úlevě od bolestí hlavy a migrén. Působí zúžením krevních cév v mozku, což může snížit průtok krve a snížit bolest. Historicky byly tyto ořechy používány k léčbě migrén a bolestí hlavy spolu s mnoha dalšími stavy, od ranních nevolností až po zažívací potíže.

Stabilizují krevní cukr – Extrakt z ořechů má silné antidiabetické vlastnosti a je schopen snížit hladinu cukru v krvi. Má také potenciál zlepšit funkci beta buněk ve slinivce, které jsou zodpovědné za produkci inzulínu.

Blokují růst bakterií – Mají silné antibakteriální vlastnosti, které by mohly potenciálně pomoci zabránit růstu škodlivých patogenů způsobujících onemocnění.