Proč by měli děti i dospělí pít kopr před spaním nebo po jídle?

Svázaný kopr na stole a tinktura Chamille White / Shutterstock.com

Koprovka, tzatziki či omáčka k lososu. Ale i čaj proti nadýmání nebo lék na nespavost a psychické problémy. Aromatický kopr nás baví v kuchyni, má ovšem i celou řadu příznivých účinků pro náš organismus. Poznejte tuto bylinku také z její léčivé stránky a objevte, jak zelenou nať i semena využívat pro posílení fyzického i psychického zdraví.

Přečtěte si také

Vatikánský chléb štěstí se peče jen jednou za život. Není divu, že jeho příprava trvá celý týden

Kopr vonný

Podobně jako máta nebo fenykl, je i kopr známý zejména pro svůj příznivý vliv na naše zažívání, především působí proti nadýmání. Užívání této byliny je navíc bezpečné i pro malé děti, stejně tak pro těhotné a kojící ženy. Vedle toho má celou řadu dalších pročišťujících, podpůrných i preventivních účinků, které z něj dělají všestrannou léčivku.

Skočte si pro kopr v akci

Kupte se slevou Kopr ADY.

Porovnat slevy

Účinky kopru

  • Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, a tím pádem i trávení,
  • u dětí i dospělých působí proti nadýmání, zmírňuje křeče ve střevech a žaludku,
  • podporuje vylučování vody z organismu,
  • působí protizánětlivě a detoxikačně (má pozitivní vliv na činnost jater, ledvin i močových cest),
  • pomáhá při usínání, má relaxační účinek,
  • může zmírňovat bolesti hlavy a zlepšovat psychiku při stresu nebo vyčerpání,
  • posiluje imunitní systém,
  • ženám zmírňuje nepříjemné příznaky menstruace, maminkám zase údajně přispívá k bezproblémovému průběhu kojení a k vyšší tvorbě mateřského mléka,
  • u dětí má navíc zklidňující účinek a podporuje i jejich klidný a spokojený spánek.
Maminka s miminem v šátku drží hrneček Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak pěstovat kopr

Kopr si velmi snadno vypěstujete ze semínek i na záhoně nebo v truhlíku na balkoně či za oknem. Rostlině vyhovuje slunné stanoviště se závětřím a lehčí půda s dostatkem živin (sáhnout můžete např. i po substrátu určeném pro výsev a pěstování bylinek). Semínka kopru vonného koupíte za pár korun také v supermarketech a hypermarketech, případně v hobby marketech, najdete je na stojanech mezi ostatními semeny bylinek a zeleniny.

Jak zužitkovat nať kopru?

Čerstvá nať se sklízí ještě před rozkvětem, přebytky je nejlepší zamrazit nebo nasušit. Ideální je pro přípravu čajů a odvarů, které můžete popíjet při žaludečních a trávicích obtížích, pro zklidnění před ulehnutím do postele nebo preventivně proti celé řadě výše zmíněných neduhů.

  • Věděli jste, že jako aromatické koření je kopr nejen velmi chutný, ale taktéž zvyšuje stravitelnost některých těžších jídel? Také proto je velmi oblíbený v kombinaci s houbami, masem či rybami.
Ruce stříhají s nůžkami kopr Stockmachine / Shutterstock.com

Jak užívat semena kopru?

Nejvíce účinných látek ovšem najdete v semenech. Pro jejich sběr z domácí úrody počkejte na vykvetení. Košaté žluté květy stačí těsně před dozráním natrhat, nechat usušit a semena vydrolit. Případně se semena kopru dají koupit v kamenných i online prodejnách s bylinkami, kořením nebo zdravou výživou.

Také ze semen, jejichž chuť připomíná kmín či anýz, se dá připravovat zalitím horké vody výluh na způsob čaje k popíjení i zevnímu používání (např. jako protizánětlivá pomoc při poranění). Někdo dokonce zapíjí drcená koprová semena přímo tzv. na lžičku, nebo je žvýká pro osvěžení dechu a dezinfekci dutiny ústní.