COOP otevřel první automatickou prodejnu na Moravě

Prodejna COOP luca pbl / Shutterstock.com

Zcela automatické prodejny potravin už nejsou sci-fi, řetězec COOP je otevírá ve velkém. Dokonce se díky tomu stal obchodníkem roku 2022 a porazil takové inovátory, jako je IKEA nebo Albert. Po premiéře v jihočeských Strakonicích se automatizace dočkali i v Lipně nad Vltavou a na dalších místech v Čechách. Nyní se nový koncept dostává také na Moravu. Jaký je princip této moderní samoobsluhy?

Přečtěte si také

Je tuhé mýdlo nehygienické? Podle odborníků je především šetrné k životnímu prostředí

Prodejna COOP

První samoobslužné prodejny slaví úspěchy, a tak se síť COOPu rychle rozrůstá. Pobočka v Lednici je už osmá v Česku, ale první na území Moravy. Proč vznikla zrovna tady? Podle vedení řetězce je automatický provoz ideální právě pro malá města a vesnice v turisticky atraktivních lokalitách, kde hrají velkou roli sezónní výkyvy.

„Koncept automatického provozu se ukazuje být řešením pro celou řadu typů prodejen. První takové obchody jsme otevřeli v centrech menších měst, kde po běžné otevírací době nemají lidé možnost si v docházkové vzdálenosti nakoupit. Nyní pro změnu testujeme tyto prodejny na vesnicích, kde automatický provoz představuje jednu z mála možností, jak vůbec zajistit fungování obchodu s potravinami. V turisticky oblíbených lokalitách jako je Lipno nad Vltavou a nyní Lednice tento provoz navíc pomáhá zvládnout sezónní výkyvy v návštěvnosti,“ vysvětluje Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu společnosti COOP.

Prodejna COOP Fotokon / Shutterstock.com

Jak automatická prodejna funguje?

Během otevírací doby funguje prodejna klasicky s personálem. Do automatického režimu přechází vždy na večer a noc. I tehdy si jednoduše nakoupíte vše, co potřebujete. Budete k tomu ale potřebovat moderní technologie, bez kterých byste si ani neotevřeli dveře.

Hlavní je mít bankovní identitu a stáhnout si speciální mobilní aplikaci. Díky tomu se nejen dostanete do prodejny, ale systém také rozpozná, že vám je více než 18 let. Můžete si tedy koupit i alkoholické nápoje nebo cigarety. V klidu si vyberete, co potřebujete a zaplatíte kartou, případně mobilním telefonem. A ven se pak opět dostanete pomocí kódu v aplikaci. Bezpečnost nehlídají jen klasické kamery, ale také umělá inteligence.

Další technologičtí lídři

Přestože samoobslužné pokladny jsou už roky standardem, plně automatické prodejny mnoho jiných řetězců nezavádí. Najdou se ale výjimky, mezi které patřila Super Zoo, která s podobným konceptem přišla loni v listopadu. Samoobslužná pobočka v Týně nad Vltavou je také otevřená 24/7, ale na rozdíl od prodejny COOPu v ní nenajdete prodavače ani přes den.

Zdroj: Retailnews.cz, Kupi.cz