Meziroční zdražování potravin v květnu zpomalilo

Nákupní pás v supermarketu Photobac / Shutterstock.com

Podle nedávného zpravodajství Českého statistického úřadu se meziroční inflace potravin v květnu mírně zpomalila. Z dubnových 17 procent klesla na 14,5 procenta. V lednu byla inflace u potravin 25 procent. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula sdělil tuto informaci novinářům. Nicméně, ministr také upozornil, že některé potraviny za poslední měsíc zaznamenaly růst cen. Tento trend se týká například pečiva, masa, mléčných výrobků a zeleniny. Je zajímavé, že i přesto, že ceny zemědělských komodit a energií klesají, některé potraviny stále zdražují.

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Podle ministra společné kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a České obchodní inspekce (ČOI) stále ukazují velké množství pochybení obchodníků. Od března bylo provedeno 744 kontrol, pochybení úřady zjistily u zhruba 30 procent.

Podle ČSÚ v květnu meziměsíčně stouply ceny:

  • ovoce o 4,5 procenta,
  • uzenin o tři procenta,
  • vajec o 5,5 procenta,
  • například brambory pak zdražily o šest procent.

Nekula připomněl, že začíná sklizeň raných brambor, sám dlouhodobě upozorňuje na vysokou přirážku obchodníků právě u brambor.

Ministr očekává, že obchodníci půjdou s cenami výrazně dolů

Loni podle něj zemědělci dostávali za kilogram brambor v průměru 4,90 koruny, zatímco v obchodech stál kilogram 17,90 koruny. „Obchodní přirážka činila 13 korun, v procentech 264 procent,“ řekl. Obchodníci přitom podle něj často mluví o tom, že s příchodem sezonní zeleniny klesají ceny.

Vedoucí právního oddělení ČOI Vlastimil Turza uvedl, že od začátku společných kontrol úřady zjistily pochybení u 226 kontrol ze 744. Mezi dubnem a květnem bylo kontrol 327 a pochybení se zjistilo u 135 z nich. „Nejčastěji se jednalo o nesprávné účtování zboží, tedy případy, kdy na cenovce byla uvedená nějaká cena a na pokladně účtovaná ceny vyšší,“ řekl.

Kontroly podle něj také často narážely na případy, kdy obchodníci nerespektovali nová pravidla týkající se slev. Od letošního roku platí povinnost uvádět nejnižší cenu za posledních 30 dnů. Podle Turzy je podíl prohřešků ve srovnání s loňským rokem zhruba stejný. Upozornil, že loni ještě povinnost uvádět cenu za posledních 30 dní neplatila.

V případě nesprávného účtování cen jsou podle něj pokuty přísné, u prvních pochybení jsou sankce nižší a zvyšují se s opakovanými prohřešky. „Řádově pokuty, které padnou za porušení, které je zjištěno na pěti nebo deseti provozovnách, se pohybují v řádu statisíců, mohou jít až do milionů korun,“ dodal.

Skočte si na zeleninu v akci

Nekula poukázal na to, že na květnové inflaci, která byla v Česku meziročně 11,1 procenta, se potraviny podílely ze 2,7 procenta. Na lednové inflaci, kdy dosáhla hodnoty 17,5 procenta, to bylo z 4,4 procenta.

Společné kontroly ČOI a SZPI vzešly z jednání meziresortní skupiny, kterou vede ministerstvo zemědělství k tématu cen potravin. Setkání se účastní zástupci ministerstev financí a průmyslu a obchodu, zástupce úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podle Nekuly skupina pracuje na snížení cen potravin na zadání premiéra Petr Fialy. Cílem je, aby spotřebitelé nakupovali potraviny za rozumnou cenu,dodal s tím, že je potřeba dále vyvíjet tlak na všechny části dodavatelsko-odběratelského řetězce.

Zdroj: ČTK

Jděte na nakupování chytře

Díky online letákům budete mít dobrý přehled a své nákupy si můžete plánovat tak, aby vám finančně vycházeli co nejlépe. Využít k tomu můžete třeba i nákupního rádce Kupi.cz, který nejen ukáže, kde dané produkty seženete nejlevněji, ale můžete si v něm i nastavit upozornění na to, až bude váš oblíbený výrobek v akci.