Využijte dary přírody a uvařte si léčivý „med“ ze smrkových výhonků nebo bezu. Tyto recepty zvládnete levou zadní

Bílé květy, plátky citronu a uprostřed láhev s medem Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Rozkvetlé jaro přináší nejen pastvu pro oči, ale též potěchu pro chuťové pohárky. Téměř z každé voňavé květeny se dá vyrobit „med“ nebo sirup. Ať už jde o sedmikrásky, pampelišky, šeřík, černý bez, levanduli nebo smrkové výhonky, medovou dobrotu si z nich můžete v klidu vyrobit i vy doma. Stačí pouze očištěné květy, hrnec, voda, cukr a zavařovací sklenice. Výsledný produkt vám poté vydrží klidně i celý rok.

Přečtěte si také

Práva ochranky v obchodech: Co si k vám může dovolit?

Jak se připravit na výrobu domácího „medu“?

Než začnete se sběrem kvítí, počítejte s tím, že jde o několikadenní proces. Nejprve vás čeká trhání květů, které bývají plné broučků a dalšího hmyzu, proto je nutné nechat je na vzduchu vylézt.

Nasbírané květy nikdy neoplachujte, protože byste ztratili pyl, který je pro kvalitní výsledek klíčový. Až se dostanete do fáze plnění sklenic, nezapomeňte dbát na jejich čistotu a při zavařování udržujte co nejvyšší teplotu, která ničí bakterie.

Čerstvý čaj z černého bezu a vedle bezový med FuzullHanum / Shutterstock.com

Pampeliškový „med“ – recept

Na pampeliškový „med“ budete potřebovat asi 5 velkých hrnků pampeliškových hlaviček, což je přibližně 250 pampelišek. Trhat květy je dobré přes den, kdy jsou otevřené, a nejlépe na vlastní zahradě, abyste měli jistotu, že jsou co nejčistší. Květy sbírejte do košíku nebo látkové tašky, aby se nezapařovaly.

Potřebujete:

  • cca 250 pampelišek
  • 1 l vody
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 1 kg cukru

Postup:

  1. Doma už očištěné pampelišky vložte do hrnce a zalijte litrem vody.
  2. Přidejte na plátky nakrájený citron a pomeranč.
  3. Přiveďte k varu, vařte 20 minut. Poté odstavte a nechte do druhého dne odstát.
  4. Druhý den sceďte, tekutinu nalijte do hrnce, přisypte cukr a vařte do zhoustnutí.
  5. Ještě horký „med“ nalijte do skleniček, které otočte dnem vzhůru.

Používat jej můžete jako klasický med. Přestože ten pampeliškový nemá zdravotní benefity jako ten včelí, může být chutnou alternativou.

Bezový „med“ – recept

Výborný domácí „med“ vykouzlíte i z květů černého bezu, ze kterého se běžně připravuje i sirup nebo čaj ze sušených květů.

Budete potřebovat:

  • 30 velkých květů černého bezu (cca 250 g)
  • hrst meduňky
  • 1 bio citron
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru

Nejprve se vydejte na sběr květů, a to nejlépe někam do přírody – keře u silnice nejsou tou nejlepší volbou.

Postup:

  1. Květy neoplachujte, jen oklepejte od broučků a vložte do hrnce.
  2. Zalijte je vodou, přidejte meduňku a šťávu z citronu. Přiveďte k varu, nechte asi dvacet minut bublat a poté vypněte. Nechte odležet do druhého dne.
  3. Druhý den přeceďte, tekutinu přiveďte k varu, přisypte cukr a vařte do zhoustnutí. Bude to trvat přibližně dvě až tři hodiny.
  4. Sklenice s ještě horkým „medem“ klasicky otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
Pampeliškový med
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Pampeliškový med

Také jste chodili sbírat s babičkou pampelišky a potom z nich vyráběli sladký pampeliškový med? Není to samozřejmě med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem, nicméně je levný a velice dobrý. Příprava je velmi jednoduchá, takže si ho doma zvládne připravit opravdu každý.

Pampeliškový med
Pečený medový salát
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečený medový salát

Pečený medový salát z dýně a pastináku vás svou nevšední kombinací chutí příjemně překvapí. Příprava je velmi jednoduchá, nezabere vám tedy ani mnoho času.

Pečený medový salát

Smrkový „med“– recept

Zdraví prospěšný „med“ vyrobíte i z mladých smrkových výhonků, které jsou plné vitamínu C. Výhonky je nejlepší sbírat od dubna do června. Vybírejte přitom pouze ty mladé o velikosti do 5 cm.

Na přípravu „medu“ budete potřebovat:

  • téměř půl kila výhonků
  • půl litru vody
  • půl kila cukru
  • jeden větší bio citron
  • jednu lžičku kyseliny citronové

Postup:

  1. Výhonky pořádně propláchněte, zalijte vodou a vařte 30 minut na mírném plamenu.
  2. Odstavte z plotny, přidejte na plátky nakrájený citron a nechte louhovat do druhého dne. Během této doby občas promíchejte a druhý den sceďte.
  3. Přidejte cukr a na nízký stupeň vařte, dokud nedosáhnete kýžené hustoty.
  4. Nakonec přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci a nalijte do čistých sklenic.
Extrakt z čerstvých výhonků smrku a jedle Lumixera / Shutterstock.com

Jaké další druhy „medů“ existují?

Domácí „med“ se dá vyrobit z mnoha jarních a letních květin, výběr je pouze na vás. Vyzkoušet můžete ten z jitrocele, šeříku, sedmikrásek, lípy nebo borovice. Příprava je vždy téměř stejná. Květy uvařte, nechte louhovat a druhý den přeceďte, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Pokud „med“ dobře zakonzervujete, může vám vydržet i rok nebo dva. Nejlepší je však spotřebovat jej co nejdříve.

Zdroj: Kupi, Prima FRESH