Psal o něm už Homér: Legendární řecký masový špíz připravíte z jehněčího marinovaného masa

Řecké souvlaki na špízech s pita chlebem a sýrem, servírované na dřevěném prkénku hlphoto / Shutterstock.com

Masové špízy jsou výborným jídlem k obědu a skvěle se hodí také na gril. V Řecku je lidé připravovali už od starověku a jejich podoba se dodnes téměř nezměnila. Vynikající masové špízy z jehněčího masa proslavily spisy antických učenců a legendární řecké souvlaki si dnes připravíme i my. Řekové ho připravují z jehněčího masa, které nechají marinovat v octu a koření. Chutná naprosto fantasticky. Tak si ho pojďte s námi připravit!

Přečtěte si také

Připravte dětem zmrzlinové sendviče, za které vás budou uctívat. Nebojte se, jde to i úplně snadno

O souvlaki psal už Homér

První zmínky o souvlaki najdeme už ve starověkém Řecku. Vděčíme za ně slavnému Homérovi, který o souvlaki píše ve svém eposu Ilias. Popisuje v něm, jak se v době trojské války domluvili na krátkém příměří trojský král Priamos s legendárním Achillem. Na této „mírové“ hostině se podávalo královské jídlo – masové špízy z jehněčího nebo kozího masa, které kuchař udělal na rožni. I sám název pokrmu odkazuje na tuto přípravu, v řečtině totiž souvlaki znamená rožeň nebo špíz.

Souvlaki zmiňují ve svých starověkých spisech i další antičtí autoři. Díky nim se jídlo rozšířilo po starověkém světě. O souvlaki tak najdeme zmínky i u starých Římanů, kteří pokrm připravovali z vnitřností.

Populární starověkou verzí tohoto jídla byl masový špíz doplněný o sýr, ke kterému se podával zahuštěný masový vývar. Podoba souvlaki od starověku prakticky neprošla žádnou dramatickou změnou. Až na začátku 20. století došlo díky příchodu tureckých uprchlíků do Řecka ke spojení kebabu a souvlaki. Řekové změnili především servírování svého národního jídla – začali ho podávat v pita chlebu.

Řecký salát
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Řecký salát

Řecký salát je důkazem toho, že když máme po ruce skvělé suroviny, není potřeba velké vaření. V tomto salátu perfektně vynikne chuť letní zeleniny, výborného sýra a oliv, a nesmí chybět jednoduchý dresink. Pojďte si s námi připravit pravý řecký salát a přeneste se alespoň v duchu na břeh moře.

Řecký salát
Řecký gyros v pitě
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Řecký gyros v pitě

Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.

Řecký gyros v pitě

Recept na souvlaki

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g jehněčího masa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky oregana
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře

Postup:

  1. V míse smícháme všechny ingredience kromě masa a uděláme z nich marinádu.
  2. Maso nakrájíme nejprve na plátky a poté na stejně velké obdélníky. Nakrájené maso vložíme do připravené marinády, vše pořádně promícháme a necháme odležet zhruba 6 hodin.
  3. Jakmile bude maso odležené, předehřejeme si troubu na 180 °C. Marinované jehněčí maso napíchneme na špejle a připravíme si špízy. Na rozpálenou pánev přidáme kapku oleje, špízy a dozlatova je na prudko opečeme. Poté špízy vložíme do trouby a pečeme ještě zhruba 10 minut.

Zdroj: Kupi, Greek food