Gurmánský zážitek! Jehněčí kolínko se špenátem podle Zdeňka Pohlreicha

4 jehněčí kolínka v pekáči, okolo bylinky hlphoto / Shutterstock.com

Jehněčí maso dnes příliš často nevaříme. Důvodem může být chuť i zápach masa. Ovšem v případě mladých jehňat není důvod k obavám. Maso je jemné, chuťově příjemné a nemají s ním problém ani děti. Protože jehněčí většina z nás pravidelně nedělá, vybrali jsme pro vás recept od Zdeňka Pohlreicha, který jehněčí kolínko připravuje ve své restauraci dnes a denně. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Jehněčí maso je zdravé!

Jde o dietní maso, které má výborné nutriční hodnoty. Obsahuje více bílkovin než kuřecí maso a díky nižšímu obsahu tuku je lehce stravitelné. Kromě toho najdete v jehněčím také vitamíny skupiny B, železo, hořčík, zinek a fosfor. Díky obsahu těchto látek vám tento druh masa může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a také regulovat hladinu cholesterolu.

O tom, že je jehněčí maso zdravé, věděly už naše prababičky. Ve starých kuchařkách na něj najdeme nejrůznější recepty. Nechybí v nich většinou ani krátká charakteristika konkrétního druhu masa.

Například ve Zdravotní kuchařce z roku 1896 se o jehněčím píše, že nejlepší maso je z 6 měsíců starého jehněte. Konzumace mladších jehňat se nedoporučovala, prý mohla způsobit průjem. Autor kuchařky dále uvádí, že toto maso je stravitelné i pro nejslabší žaludky a nejjemnější pečínku získáte z jehněčího zadku, pokud ho před pečením pokapete šťávou ze 2 citronů.

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky

Vepřové výpečky se špenátem musíte vyzkoušet. Toto oblíbené české jídlo, nejčastěji podávané s chlupatými nebo bramborovými knedlíky, dokonale zasytí a potěší vaše chuťové buňky.

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky
Pečená jehněčí kýta na rozmarýnu
Čas přípravy: 5 hod Obtížnost: Náročný

Pečená jehněčí kýta na rozmarýnu

Připravte si jehněčí kýtu na česneku s rozmarýnem, je to jednodušší, než byste čekali! Stačí jen maso důkladně prošpikovat a pak pomalu péct. Velkým pomocníkem zde bude také vpichovací teploměr, který vám přesně pohlídá teplotu masa během pečení. A kdy jindy si dopřát tuto nevšední delikatesu, než právě na Velikonoce?

Pečená jehněčí kýta na rozmarýnu

Jehněčí kolínko se špenátem – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 4 jehněčí kolínka
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1 mrkev
  • 3 cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 5 stroužků česneku
  • 3 dl červeného vína
  • 50 g másla
  • 1 svazek čerstvé majoránky
  • 100 g listového špenátu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce smetany
  • Pepř
  • Sůl
2 jehněčí kolínka na sobě, v pozadí zelenina smspsy / Shutterstock.com

Postup:

  1. Oloupejte mrkev a 1 cibuli a vše nakrájejte. Od řapíkatého celeru oddělte zelené lístky a také ho nakrájejte. Lístky od celeru si odložte, budete je potřebovat později.
  2. Kolínka osolte a opepřete a orestujte je na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran dozlatova. Jakmile je maso orestované, sundejte ho z pánve a slijte tuk.
  3. Poté přilejte na pánev zbytek oleje a orestujte na něm 1 cibuli, mrkev, celer a 3 stroužky česneku. Zalijte červeným vínem a nechte ho chvíli vyvařit. Jakmile je vína poloviční množství, přidejte jehněčí kolínka a zalijte šťávou, kterou jste slili z pánve po orestování kolínek. Přidejte nasekanou majoránku a duste asi 3–4 hodiny, dokud není maso měkké.
  4. Jakmile je maso hotové, vyndejte kolínka z pánve a zbavte šťávu tuku. Omáčku přeceďte přes cedník a zahustěte kostičkami másla. Podle potřeby dochuťte.
  5. Když máte hotovo, připravte si špenát. Oloupejte 2 cibule a nakrájejte je nahrubo. Rozmačkejte 2 stroužky česneku a společně s cibulí vložte do rozpálené pánve s olivovým olejem. Orestujte dozlatova. Přidejte jemně nasekané lístky řapíkatého celeru a podlijte trochou horké vody.
  6. Poté přidejte listový špenát, osolte a opepřete. Vše restujte, dokud špenát nezměkne a nevyvaří se tekutina. Na závěr přilejte smetanu. A můžete servírovat.

Zdroj: WebMD, Lidovky, Zdravotní kuchařka z roku 1896