Od kostí po koncentraci: Proč je hořčík tak nezbytný pro vaše děti?

Holčička drží v náručí medvídka,na koberci v pokojíčku New Africa / Shutterstock.com

Hořčík je pro děti stejně důležitý jako pro dospělé, protože se podílí na mnoha klíčových procesech v těle. Pro správný růst, vývoj a udržení zdraví je nezbytný. Děti, které přijímají dostatek hořčíku, mají lepší podmínky pro růst kostí, svalů, a také pro fungování nervového a imunitního systému. V tomto článku se podíváme na důležitost hořčíku pro děti, doporučený denní příjem, příznaky nedostatku, zdroje hořčíku ve stravě a na doplňování hořčíku.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Důležitost hořčíku pro děti

Hořčík je zásadní pro růst a vývoj dětského těla. Podílí se na tvorbě kostí a zubů, podporuje svalovou funkci a je klíčový pro přenos nervových impulsů, což má vliv na koncentraci a schopnost učení. Dále hořčík přispívá k regulaci hladiny cukru v krvi a krevního tlaku a je důležitý pro zdravý spánek.

Doporučený denní příjem

Množství hořčíku, které děti potřebují, se liší v závislosti na věku a pohlaví.

  • Například kojenci do 6 měsíců potřebují přibližně 30 mg hořčíku denně,
  • zatímco děti ve věku 4–8 let potřebují 130 mg.
  • Chlapci a dívky ve věku 9–13 let by měli konzumovat přibližně 240 mg hořčíku denně.
  • Mladiství ve věku 14–18 let jej potřebují podle pohlaví různě: 410 mg chlapci / 360 mg dívky.

Je důležité, aby rodiče sledovali, zda jejich děti dostávají dostatečné množství hořčíku s ohledem na věk a potřeby.

Příznaky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku u dětí se může projevit různými způsoby včetně podrážděnosti, únavy, slabosti svalů, křečí nebo problémů s koncentrací. V dlouhodobém horizontu může nedostatek hořčíku vést k závažnějším zdravotním problémům, jako je oslabení kostí nebo problémy s růstem.

Zdroje hořčíku

Nejlepším způsobem, jak zajistit dostatečný příjem hořčíku, je pestrá a vyvážená strava. Hořčík se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách, jako jsou zelená listová zelenina, ořechy, semena, celozrnné obiloviny a některé ryby. Zařazením těchto potravin do jídelníčku dětí lze pomoci zajistit, že dostanou přirozenou formou potřebnou dávku hořčíku.

Tablety magnesia na dřevěné lžíci Sergey Neanderthalec / Shutterstock.com

Suplementace hořčíku

V některých případech může být doplnění hořčíku ve formě doplňků stravy doporučeno, ale mělo by to být vždy konzultováno s pediatrem. Nadměrný příjem hořčíku může vést k nežádoucím účinkům, jako jsou průjmy nebo srdeční problémy. Doplňky by měly být používány s opatrností a pod lékařským dohledem, zejména u dětí.

Hořčík je pro děti nesmírně důležitý pro jejich celkový růst, vývoj a zdraví. Zajištění dostatečného příjmu hořčíku prostřednictvím vyvážené stravy je klíčové pro prevenci nedostatku a s ním spojených zdravotních problémů. V případě potřeby doplňování hořčíku by rodiče měli vyhledat rady od zdravotnického personálu.

Zdroje: webmd.com, National Institutes of Health, Národní zdravotnický informační portál