Pečená jehněčí kýta na rozmarýnu

Čas přípravy: 5 hod
Obtížnost: Náročný
Redakce Kupi.cz
14. března
Pečená jehněčí kýta posypaná rozmarýnem na černém talíři, vedle miska s hrubozrnnou solí, dřevěné pozadí Ilustrační foto: Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Připravte si jehněčí kýtu na česneku s rozmarýnem, je to jednodušší, než byste čekali! Stačí jen maso důkladně prošpikovat a pak pomalu péct. Velkým pomocníkem zde bude také vpichovací teploměr, který vám přesně pohlídá teplotu masa během pečení. A kdy jindy si dopřát tuto nevšední delikatesu, než právě na Velikonoce?

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Den předem nebo alespoň několik hodin předem kýtu (1,5–3 kg) osušíme papírovým ubrouskem a ze všech stran pořádně osolíme.

  • 2

    Kýtu dáme na rošt, aby okolo masa proudil vzduch, pak do lednice a pořádně ji nasolíme.

  • 3

    V den pečení kýtu vyndáme z lednice a znovu pořádně osušíme.

  • 4

    Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké klínky. Ančovičky nakrájíme na malé kousky a z rozmarýnu otrháme špičky větviček.

  • 5

    Prohmatáme kýtu rukou a zjistíme, kde vede kost a kde sval. Masitou část propícháme úzkým nožem na několika místech, stačí asi 1 až 2 cm do hloubky.

  • 6

    Do otvorů po noži vložíme ančovičku, rozmarýn a česnek. Menší kýtu (1,5 kg) stačí prošpikovat jen z jedné strany.

  • 7

    Prošpikovanou kýtu dáme na rošt a pod něj pekáček, který zachytí případnou odkapávající šťávu. Pomalu pečeme v troubě rozehřáté na 100 až 140 °C podle toho, kolik máme času. Platí, že čím nižší teplota, tím delší doba pečení, ale rovnoměrnější propečení masa.

  • 8

    Vpichovací teploměr zapíchneme do nejsilnější části kýty. Až dosáhne teploty okolo 55 °C, vyndáme kýtu z trouby a necháme ji 20 minut odpočinout.

  • 9

    Troubu zatím rozpálíme na 230 až 250 °C.

  • 10

    Odpočatou kýtu dáme znovu do trouby a necháme zapéct 10–15 minut dokřupava. Zbytečně pečení neprodlužujme, protože se kýta rychle vysušuje.

  • 11

    Upečenou kýtu sundáme z roštu a dáme na tác nebo velký talíř odpočívat (alespoň 15 až 20 minut).

  • 12

    Odpočatou kýtu přendáme na prkýnko a naporcujeme na plátky.

Zajímavé tipy
  • Pokud je kýta na povrchu málo pokrytá tukem a vy chcete křupavou kůrku, nasekejte lístky rozmarýnu a promíchejte je s olivovým olejem. Před druhým pečením kýtu pak touto směsí potřete.
  • Jestliže neholdujete ančovičkám, klidně je vynechejte.
  • Vyzkoušejte také jehněčí kolínko se špenátem nebo velikonoční nádivku.

Líbil se vám recept Pečená jehněčí kýta na rozmarýnu? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.