Daňčí plec se šípkovou omáčkou

Čas přípravy: 1 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 360 Kč
Redakce Kupi.cz
5. listopadu

Sezóna zvěřiny začala a s ní přichází skvělá příležitost vyzkoušet daňčí plec se šípkovou omáčkou. Toto jemné a šťavnaté maso Vás oslní svou chutí, a to i když s ním nemáte dosud zkušenosti. Překvapivě jednoduchý recept, který byste v restauraci draze zaplatili. Se šípkovou omáčkou vytvoříte jedinečný pokrm plný chutí. Potřebujete pouze kvalitní suroviny a trošku trpělivosti!

Recept daňčí plec se šípkovou omáčkou vás vyjde na 90 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 360 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 360 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Maso umyjte, osušte a okořeňte solí a pepřem. Rozehřejte pánev s 3 lžícemi sádla a maso orestujte do zlatova. Odkliďte stranou.

  • 2

    Ve velkém hrnci rozpusťte další 3 lžíce sádla, přidejte cibuli a kostičky mrkve, petržele a celeru. Restujte do zlatova.

  • 3

    Přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Zalijte červeným vinným octem a krátce odpařte. Vložte šípkovou marmeládu, jalovec, bobkový list a nové koření.

  • 4

    Maso vraťte do hrnce, zalijte vínem a přidejte dostatečné množství vody, aby maso bylo téměř ponořené. Přiklopte poklicí a pomalu vařte asi 60 minut do měkka.

  • 5

    Maso vyjměte. V jiné pánvi rozpusťte zbývající sádlo, přidejte mouku a vytvořte jíšku. Zapracujte do omáčky a nechte ještě 15 minut probublat.

  • 6

    Omáčku přeceďte přes sítko, vraťte maso zpět a dochuťte solí a pepřem.

  • 7

    Podávejte nakrájené na plátky s karlovarským nebo houskovým knedlíkem, polité omáčkou.

Zajímavé tipy
  • Daňčí maso je křehké a rychle se dusí, doporučuji použít suché červené víno, které byste si klidně dali ke stolu.
  • Šípková marmeláda dává omáčce jedinečnou chuť, případně použijte domácí šípkový džem pro výraznější chuť.
  • Recept připravte ideálně den dopředu, protože omáčka chutná po odležení ještě lépe. Ohřívejte pomalu v hrnci s pokličkou.
  • Vyzkoušejte také grilované balenky z kančí kýty podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Daňčí plec se šípkovou omáčkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.