Gravlax z lososa

Čas přípravy: 10 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 96 Kč
Redakce Kupi.cz
5. prosince 2023
Gravlax z lososa na bílém talíři, v pozadí sklenice vína, jablka a mandarinky Kupi.cz

Gravlax, to je marinovaný losos podle skandinávské receptury. Filety z lososa se obalí v soli a cukru, případně také v koření, a nechají se pár dnů marinovat v chladu. Poté se podávají nakrájené na tenké plátky jen tak jako chuťovka k vínu, jako předkrm, nebo jako pohoštění na jednohubkách a sendvičích.

Recept gravlax z lososa vás vyjde na 24 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 96 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 96 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Lososa v celku očistěte a zbavte kůže.

  • 2

    V míse smíchejte sůl a cukr a dobře promíchejte. Poté část soli rovnoměrně rozprostřete do dózy, v níž budete lososa marinovat (ideálně nižší a podélné). Lososa položte do marinovací dózy na sůl a zasypte zbytkem soli.

  • 3

    Marinujte v lednici alespoň 2 dny. Pokud máte raději maso z lososa pevnější, nechte v lednici klidně i 4–5 dnů. Průběžně vylévejte přebytečnou vodu.

  • 4

    Poté sůl z lososa setřete, rybu omyjte pod tekoucí vodou a dobře osušte.

  • 5

    Podávejte nakrájené na tenké plátky dle chuti.

Zajímavé tipy
  • Směs na marinování lososa můžete dochutit i několika lžícemi kopru a pepřem.
  • Ideální sůl na přípravu je ta klasická, jemnozrnná, protože se snadněji rozpouští.
  • Po ještě výraznější chuť můžete lososa po marinování i lehce vyudit.
  • Vyzkoušejte také kanapky s uzeným lososem.

Líbil se vám recept Gravlax z lososa? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.