Zase se vám zkazila cibule? Poradíme, jak ji skladovat v celku i nakrájenou

Rozkrojená, celá a nakrájená cibule na prkénku NUM LPPHOTO / Shutterstock.com

Jen máloco dokáže tak nepříjemně překvapit jako zápach shnilé cibule. Kromě nelibého odéru nám naposledy vžene do očí slzy skutečnost, že jsme utratili peníze nadarmo. Mnoho lidí ví, jak skladovat různé potraviny, ale při skladování cibule se dopouští často zbytečných chyb. Málokdo jde do obchodu pro jednu cibuli. Jelikož je součástí velkého množství pokrmů, obvykle se kupuje ve větším množství, a vyplatí se tedy znát, jak ji správně skladovat.

Přečtěte si také

Patří podle vás zvířecí miláčci do obchodů? Někde mají přísný zákaz, jinde je vítají s otevřenou náručí

Jak skladovat cibuli v celku?

Existuje více druhů cibule, ale skladování je, s výjimkou jarní cibulky, u každého druhu stejné. Základem je suché a chladné místo, kde dobře cirkuluje vzduch a kam se nedostane sluneční světlo. Většina lidí cibuli skladuje ve spíži nebo ve sklepě. Jedná se o ideální místo, kde může vydržet i měsíc.

Skladuje se stejným způsobem jako brambory a to některé lidi nabádá k tomu, aby cibuli umístili k bramborům. Je to ale velká chyba, protože se tyto dvě plodiny navzájem ovlivňují, vypouští ethylenový plyn a rychleji se kazí. I přes stejné podmínky pro skladování cibuli vždy skladujte odděleně.

Nakládaná červená cibule
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Nakládaná červená cibule

Nakládaná červená cibule je skvělý doplněk k různým pokrmům. Je šťavnatá, pikantní a voňavá. Můžete ji použít do burgerů, salátů, tacos nebo jen tak samotnou. Navíc je velmi snadné ji připravit doma.

Nakládaná červená cibule

Jak skladovat nakrájenou nebo oloupanou cibuli?

Pokud jste si oloupali nebo nakrájeli více cibule, než spotřebujete, nemusíte ji nutně vyhazovat. Umístěte ji do lednice. Nejprve ji ale vložte do vzduchotěsné nádoby, ideálně do sklenice. Můžete použít i plastovou nádobu, ale počítejte s tím, že plast pohlcuje pachy a další použití nádoby může dodat pokrmům pach cibule.

Uložení do vzduchotěsné nádoby je důležité proto, že se tím minimalizuje oxidace a vlhkost, která by ovlivnila její chuť a strukturu. V lednici vám vydrží nakrájená cibule až týden, oloupaná i dva týdny.

Cibule v pytli ve spíži Africa Studio / Shutterstock.com

Je možné dát celou cibuli do lednice?

Ano, ale ovlivní to její strukturu a zkrátí trvanlivost. Za těchto podmínek přemění obsažený škrob na cukr, což může mít za následek, že bude měkká a vlhká. Jestliže máte jednu velkou cibuli, ale předem víte, že vám stačí jen půlka, nekrájejte ji celou, ale neoloupanou půlku vložte opět do vzduchotěsné nádoby a dejte do lednice.

V lednici se také skvěle skladuje jarní cibulka, která vám vydrží déle čerstvá. Pokud chcete, aby vám vydržela co nejdéle, zabalte ji do papírových ubrousků, ty absorbují přebytečnou vlhkost a její trvanlivost se prodlouží až na měsíc.

Jak na skladování cibule v mrazáku?

V mrazáku lze skladovat nakrájenou cibuli, a to tak, že ji vložíte do vzduchotěsného sáčku, ze kterého vytlačíte přebytečný vzduch. Takto ji můžete skladovat i několik měsíců. Teploty pod nulou pochopitelně výrazně ovlivní její strukturu, takže nebude vhodná na běžné servírování, ale pouze do vařených pokrmů, třeba do polévek a omáček.

Dívka drží cibule před lednicí Tatyana Vyc / Shutterstock.com

Kolik cibule kupovat?

Jaké množství kupovat, abyste ji nemuseli vyhazovat? Jelikož při dobrém skladování vydrží zhruba měsíc, spočítejte si, kolik cibule za měsíc spotřebujete, a podle toho ji nakupujte. Některým stačí několik kusů, jiným se vyplatí vzít celý pytel.

Pokud vybíráte cibuli jednotlivě, pečlivě si ji prohlédněte, protože může být ve skladu uložena už nějakou dobu. Nevybírejte cibuli, která páchne, nese známky hniloby, je příliš měkká nebo začíná klíčit. Pokud cibuli dáváte do mikrotenového sáčku, po příchodu domů ji umístěte ideálně do děrovaného pytle, do přepravky nebo košíku. Je důležité, aby k ní proudil vzduch, v plastové tašce rychle shnije nebo zplesniví.

Cibulová omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Cibulová omáčka

Cibulová omáčka je bezesporu nejjednodušší omáčka, kterou si můžete k masu připravit. Má příjemně nasládlou chuť, jistě tedy zachutná i vašim dětem. Pojďte si ji s námi vyzkoušet, určitě si ji oblíbíte.

Cibulová omáčka

Skladování této základní plodiny není žádná věda, a pokud dodržíte základní pravidla, už se vám nestane, že byste ji museli zbytečně vyhazovat.

Zdroj: Kupi.cz