Repasované mobilní telefony zažívají boom: Na co si dát při nákupu použitého mobilu pozor?

Rozebraný mobilní telefon tkyszk / Shutterstock.com

Za nový mobilní telefon od značky Apple nebo Samsung dnes dáte i desetitisíce korun. Čím dál víc příznivců si tedy získávají repasovaná zařízení, která při nákupu od ověřených prodejců nabízejí řadu výhod, přičemž cena je pouze jednou z nich. Jak se liší od běžných použitých smartphonů? A na co si dát při výběru pozor?

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Co znamená repasovaný mobil?

Na rozdíl od použitých telefonů, zakoupených na různých bazarech od předchozích majitelů, jsou repasované přístroje zpravidla dostupné na e-shopech nebo i v kamenných prodejnách. Často se jedná o modely, které pocházejí z předváděcích akcí, případně byly vystavené na prodejně nebo vrácené v zákonné lhůtě 14 dnů. Samozřejmostí je tedy nejen tovární nastavení, ale i to, že dostanete přístroj pečlivě vyčištěný, zkontrolovaný a v případě potřeby také opravený.

Kromě nižší ceny je výhodou i záruka

Pokud si kladete otázku, jestli se vyplatí repasovaný mobil, záleží, co od něj očekáváte. Většina uživatelů si chválí především značkovou kvalitu, se kterou se nové telefony v dané cenové kategorii nemohou srovnávat. Zároveň oceňuje také možnost vracení bez udání důvodu a roční, nebo dokonce i dvouletou záruku, kterou poskytují výrobci. V porovnání s ostatními použitými telefony pak často zmiňují i lepší výdrž baterie a samozřejmě šetrnost k životnímu prostředí, která je pro české spotřebitele stále důležitějším parametrem.

Už nyní je na světě přibližně 16 miliard nevyužitích mobilních telefonů a do příštího roku mají přibýt další dvě miliardy. Repasovaná zařízení tedy představují jeden ze způsobů, jak planetě alespoň trochu ulevit a navíc ušetřit poměrně vysoké částky. Hodit se budou třeba na nákup příslušenství a ochranných krytů nebo obalů, kterými životnost vašeho smartphonu zase o něco prodloužíte.

Ruka, která opravuje telefon Luca Querzoli / Shutterstock.com

Hlavní nevýhody a potenciální rizika

Ani repasované mobily ale nejsou bez chybičky a to, že ušetříte až třetinu nákladů, se pochopitelně někde projeví. Při koupi od třetí strany počítejte jen s roční zárukou a stejně tak se musíte smířit s drobnými vadami na kráse. Vlásečnice na displeji nebo malé škrábance na rámu se objevují celkem běžně a technici je v rámci údržby neopravují. V ceně jsou ale samozřejmě zohledněné.

Dalším problémem může být dostupnost, protože sami výrobci zatím v Česku repasované telefony nenabízejí. A bohužel je aktuálně neseženete ani na velkých e-shopech s elektronikou, jako je Alza nebo Datart. Každého prodejce je tedy potřeba si pečlivě prověřit, a přesto nemáte 100% jistotu, že dodržuje stanovená pravidla a používá jen originální díly.

Zdroj: Incomputer, Kronen Zeitung,