Návrat na silnice po vybodování? Nic jednoduchého. Součástí je i psychologické vyšetření

Muž drží volant Virrage Images / Shutterstock.com

Bodový systém v České republice funguje již osmnáct let. V současné době má každý řidič k dispozici dvanáct trestných bodů. Jakmile je získá, na silnice se na nějakou dobu nepodívá. Konkrétní postup v případě vybodování je poměrně náročný, a i proto by se každý motorista měl na silnicích chovat v souladu s nastavenými pravidly.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Co dělat po vybodování?

Každý rok přijde o řidičský průkaz kvůli vybodování několik tisíc motoristů. Statistiky ukazují, že v průměru to vychází na asi 400 lidí měsíčně.

Ačkoliv má bodový systém plnit hlavně výchovnou funkci, řada motoristů přichází o své řidičské oprávnění opakovaně. Cesta zpět na silnici ale není vůbec jednoduchá, někteří se tam nemusí dostat dokonce vůbec.

Aby se každý motorista mohl vrátit zpět, musí splnit celou řadu náročných podmínek. Po obdržení doporučeného dopisu ohledně vybodování má nejprve povinnost odevzdat svůj řidičský průkaz, a to do pěti pracovních dnů od doručení. Jakmile motorista svůj průkaz odevzdá, nemůže se na silnice vydat po následující jeden rok.

Za neodevzdání průkazu pokuta

Pokud by někoho napadlo řidičský průkaz neodevzdat, může mu být v takovém případě uložena pokuta až ve výši 30 tisíc korun. Pokud by navíc i dál na silnicích jezdil, dopouštěl by se trestného činu. Sankcí je v takovém případě odnětí svobody až na tři léta.

Jakmile uplyne jeden kalendářní rok, aktuální legislativa České republiky hovoří o tom, že se automaticky rozeběhne odpočet bodů. Laicky řečeno, všechny trestné body budou v takovém případě řidičovi z jeho konta automaticky smazány.

Muž za volantem dostal pokutu Monkey Business Images / Shutterstock.com

Součástí je i psychologické vyšetření

Po uplynutí tohoto období a znovunabytím bodů ale proces nekončí. Musí dojít k výběru autoškoly, kde se hříšník podrobí nutnému přezkoušení. To se týká teoretických znalostí nebo také první pomoci. Součástí je však také úspěšné absolvování zkoušky z ovládání a údržby vozidla. Samozřejmostí je i zkušební jízda s komisařem.

Ani tím však celý proces nekončí. Zájemce o opětovné řízení bude muset podstoupit lékařské vyšetření u praktického lékaře i dopravně psychologické vyšetření. To v dnešní době stojí zhruba 3 500 korun.

Jakmile se podaří všechny předchozí body splnit, může zájemce zajít na obecní úřad s rozšířenou působností se všemi podklady a dokumenty. Tam o vrácení řidičského oprávnění požádá a úřady by mu měly vyhovět.

Zdroje: vybodovan.cz, zelenavlna.rozhlas.cz