Francie zvažuje sankce proti ultra fast fashion. Mají vyrovnat dopad na životní prostředí

Žena pod oblečením Venn-Photo / Shutterstock.com

Ultra rychlá móda typu Shein, Primark, Boohoo nebo Missguided je v Evropě stále populárnější, protože umožňuje neustále nakupovat nové kousky za extra nízké ceny. Daň za to je ale vysoká. Toto nekvalitní oblečení se po pár vypráních už nedá nosit a v tisících tunách končí na skládkách, kde dál znečišťuje životní prostředí. Některým státům tedy začíná docházet trpělivost a chtějí proti ultra fast fashion bojovat úpravou legislativy. Jako první o takovém kroku uvažuje Francie.

Přečtěte si také

Je tuhé mýdlo nehygienické? Podle odborníků je především šetrné k životnímu prostředí

Jak funguje fast fashion?

Francouzští poslanci nyní předložili návrh zákona, který ukládá sankce výrobcům ultra rychlé módy. Rozhodnutí zdůvodňují tím, že tisíce nových produktů denně podněcují ke zbytečnému nakupování, a dochází tak k zahlcení planety odpadem. Míra znečištění životního prostředí je podle francouzské vlády obrovská a situaci mohou částečně řešit jedině vysoké poplatky, které by mohly dosahovat až 50 % z ceny výrobku.

„Vývoj oděvního sektoru směrem k pomíjivé módě, kombinující zvýšené objemy a nízké ceny, ovlivňuje chování spotřebitelů tím, že vytváří nákupní impulsy a neustálou potřebu nových věcí, což se neobejde bez ekologických, sociálních a ekonomických důsledků," stojí v návrhu zákona.

Žena leží na oblečení New Africa / Shutterstock.com

Shein jako exemplární příklad

Připravovaný zákon dokonce uvádí i konkrétní jméno jednoho z prodejců, kterým je čínský módní gigant Shein. A zdůrazňují přitom hlavně obrovské množství oblečení, které na jeho webu každý den přibývá. Jednat se má zhruba o 7200 nových modelů, přičemž celkově je v nabídce až 470 000 produktů. Pokud zákon projde, bude muset nejpozději v roce 2030 platit sankce ve výši 10 eur nebo 50 % z ceny, a to za každý prodaný kus. A stejná pravidla budou samozřejmě platit i pro jeho konkurenty.

Shein se v reakci na plánovaná opatření hájí a v tiskovém prohlášení pro francouzskou tiskovou agenturu AFP doslova uvádí: „Dodržujeme nejlepší mezinárodní postupy a dbáme na udržitelný rozvoj i sociální závazky."

Jak bojovat proti fast fashion?

Francouzský ministr životního prostředí Christophe Bechu uvedl, že po setkání s průmyslovými hráči, aktivisty a výzkumnými pracovníky jeho ministerstvo chystá několik dalších opatření ke snížení dopadu módy na životní prostředí. V plánu je například zákaz reklamy ultrarychlých módních společností a zavedení systému finančních pobídek, aby ultra rychlá móda zdražila, zatímco udržitelná móda bude levnější.

Popularita ultra rychlé módy

Vzestup e-commerce maloobchodníků s ultrarychlou módou a dalšími výrobky, jako je Shein a Temu, narušil fungování celého sektoru. Využívají totiž síť dodavatelů se sídlem v Číně, přičemž nedodržují tradiční výrobní postupy, ale přijímají nejprve malé objednávky a poté je rozšiřují na základě poptávky.

Právě vysoce flexibilní dodavatelský řetězec umožnil společnosti Shein vytvořit jiný obchodní model než zavedeným hráčům s rychlou módou typu Zara a H&M, které byly v tomto směru průkopníky. Stále ale do značné míry spoléhají na předvídání preferencí zákazníků.

Zdroj: reuters.com