Shein míří i na kosmetický trh, ale čeká ho tvrdá konkurence. Na Česko to zkouší i polské Hebe

Žena si prohlíží kosmetiku v obchodě Drazen Zigic / Shutterstock.com

Nejnovější výsledky velkých kosmetických společností opět dokládají, že v dobách ekonomického utahování opasků lidé hledají potěšení v drobných nákupech kosmetiky a parfémů. Proto se nyní módní obchodníci, kteří čelí klesající ochotě zákazníků utrácet, snaží vstoupit na trh s kosmetikou, což platí i pro čínský Shein, známý svým rychlým módním sortimentem.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Nejlepší kosmetické značky

L'Oréal, největší kosmetická společnost na světě, ohlásila již třetí rok po sobě dvouciferný růst tržeb, které v minulém roce dosáhly 41 miliard eur. „Rok 2023 byl pro nás mimořádně úspěšný, i přes geopolitické napětí, inflační tlaky a stagnaci kosmetického trhu v Číně jsme zaznamenali nejlepší růst za více než dvě dekády,“ uvedl generální ředitel Nicolas Hieronimus.

Pozitivní zprávy přišly také z centrály gigantického prodejce kosmetiky Coty, jejíž tržby v posledním čtvrtletí vzrostly o 13 procent, čímž překonaly očekávání analytiků.

Unilever, jeden z největších výrobců potravin a péči o tělo, zaznamenal, že růst tržeb v posledním kvartálu vedly právě prodeje kosmetiky a produktů osobní péče na rozdíl třeba od zmrzliny a dalších potravin.

Žena rozbaluje kosmetiku z krabice Prostock-studio / Shutterstock.com

Módní řetězce se vezou na trendu kosmetiky

Zara i H&M jsou příkladem módních značek, které se snaží prorazit s vlastními řadami kosmetiky, přičemž Zara zaznamenala virální úspěch některých svých parfémů především u mladých lidí na TikToku.

Čínský e-shop Shein, známý svou agresivní strategií v marketingových aktivitách na módním trhu, se nyní také snaží prosadit v kosmetice. Důvodem může být i zjištění, že v roce 2023 zaznamenal více než 30% nárůst prodeje kosmetiky.

Vytvořit vlastní kosmetickou značku

Proniknutí na kosmetický trh nejen módním řetězcům přináší výzvy, které musí překonávat, a hlavně jim prodlužují cestu mezi výrobou a zákazníkem. Vývoj kosmetických produktů je mnohem delší než u oblečení, což ztěžuje rychlou adaptaci na trendy. Bezpečnost a testování jsou klíčové, ale značně zdržují a spotřebitelské preference se rychle mění.

V posledních měsících se zejména na sociálních sítích objevují srovnání kosmetiky a parfémů světových značek s těmi privátními, ale napodobování dražších originálů je v kosmetice obtížnější a obchodníci musí investovat do příběhů jednotlivých produktů, jak online, tak v kamenných obchodech, aby si získali zákazníky. Což se právě ve většině případů děje prostřednictvím influencerů na sociálních sítích.

Průčelí obchodu Hebe OleksSH / Shutterstock.com

Polská kosmetika dobývá český trh

Také polské značky rozšiřují svou působnost i do segmentu kosmetiky, přičemž řetězec Hebe, s více než 300 prodejnami v Polsku, se nově zaměřuje na české zákazníky. Po úspěšném zahájení online prodeje se Hebe rozšířilo do velkých nákupních center v Praze. První prodejny Hebe byly otevřeny na přelomu roku v nákupních centrech Černý Most a Galerie Harfa v Praze.

Už rok před expanzí do kamenných prodejen zahájilo Hebe provoz internetového obchodu v Česku a na Slovensku, nabízejícího více než 18 tisíc produktů za atraktivní ceny. Podle předběžných údajů za rok 2023 dosáhly tržby Hebe výše 469 milionů eur, což odpovídá téměř 12 miliardám korun, a vykázaly meziroční nárůst o 31 procent. Online prodeje vzrostly o 47,5 procenta a tvoří přibližně 17 procent celkových tržeb. V minulém roce Hebe otevřelo 34 nových prodejen a čtyři v Polsku uzavřelo.

Biedronka, která v Polsku provozuje více než 3,5 tisíce prodejen, plánuje v letošním roce expanzi na Slovensko. Tento krok naznačuje pokračující růst a expanzi polských retailových značek v regionu.

Zdroj: newstream.cz, loreal-finance.com