Dětské prázdniny nemusíte hradit sami. Pojišťovny přispívají na sport, tábory i školy v přírodě

Šťastné děti skákají v parku FamVeld / Shutterstock.com

Pokud rodiče chtějí, aby jejich děti trávily svůj volný čas nějak smysluplně, čeká je během školního roku hned několik plateb za školní aktivity, zájmové kroužky a letní tábory. Všechny tyto aktivity přitom stojí nemalé částky. Na jejich úhradu ale nemusíte být sami, většina českých pojišťoven na ně přispívá v rámci svých preventivních programů. Přinášíme vám jejich přehled.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Kolik pojišťovny přispívají na sportovní aktivity dětí?

ČPZP

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna poskytuje podle informací na svých stránkách příspěvek 500 Kč na sportovní pohybové kroužky, kurzy a členství ve sportovních klubech pro děti od tří let. Příspěvek uplatníte i na lyžařský výcvik nebo školu v přírodě, ale neuplatníte jej na jednorázové kurzy, nárazové aktivity a umělecké kurzy. Tisíc korun přispěje na plavecké kurzy dětí do 10 let.

Pro čerpání příspěvku stačí, když se zastavíte na libovolné pobočce pojišťovny, předložíte kartičku pojištěnce, občanský průkaz a doklad o uhrazení pohybové aktivity pro dítě, na němž musí být uvedeno celé jméno dítěte, datum narození, popis aktivity a veškeré náležitosti spojené s provozovatelem kroužku.

Děti hrají fotbal matimix / Shutterstock.com

OZP

Pokud jste klientem Oborové zdravotní pojišťovny, příspěvky na sportovní aktivity dětí v hodnotě až 1 000 Kč můžete čerpat prostřednictvím jejich vlastní aplikace Vitakarta. „Pomocí kreditů odměňujeme pojištěnce za jejich aktivní přístup ke zdraví a prevenci,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz mluvčí OZP František Tlapák.

Jak pojišťovna uvádí na svých webových stránkách, prostřednictvím kuponů proplácí 50 % účtenky za předplatné, ale také jednorázové vstupy na plavání, fitness či další sportovní aktivity. O příspěvek žádejte jednou ročně optimálně v aplikaci Vitakarta.

VZP

Ve štychu vás nenechá ani největší česká zdravotní pojišťovna VZP. Příspěvek na pohybové aktivity pro děti a mladistvé do 18 let u ní činí dokonce 2 000 Kč. Jak je tomu i u ostatních pojišťoven, může být uplatněn pouze na pravidelné sportovní aktivity. Lze jej čerpat například na kurzy aerobiku, atletiku, badminton, florbal, fotbal, volejbal, basketbal, bruslení či gymnastiku, ale i na lyžařský kurz či permanentku do fitka.

„V případě dětí do jednoho roku je možné uhradit z příspěvku také organizované plavání kojenců nebo vaničkování,“ zaznělo z úst mluvčí pojišťovny Viktorie Plívové v rozhovoru pro Novinky.cz. O příspěvek si můžete do vyčerpání stanoveného limitu zažádat dvakrát ročně. Všechny detaily najdete přehledně na stránkách pojišťovny.

Čtyři děti a instruktor na lyžích YanLev Alexey / Shutterstock.com

ZPMV

Pokud vaše dítě čeká lyžařský kurz a zároveň jste pojištěncem ZPMV, určitě školu požádejte o vystavení potvrzení o jeho absolvování. ZPMV přispívá na lyžařský kurz a další organizované sportovní a pohybové aktivity pro děti až 1 500 korun.

Příspěvek lze také čerpat na individuální sporty, které rozvíjí sílu, zlepšují flexibilitu a koordinaci a napomáhají ke zlepšení fyzické i psychické kondice. Pokud nárok chcete uplatnit, na dokladu musí být jasně uvedeno, o jaký sport se jedná, a musíte to stihnout do tří měsíců od úhrady služby. Přehled preventivních programů ZPMV najdete zde.

VOZP

„Cvičení rodičů s dětmi, základní tělesná příprava, atletika, hasičský sport, gymnastika (moderní i sportovní), fotbal, florbal, hokej, rugby, tenis, stolní tenis, badminton, squash, ricochet, volejbal, házená, basketbal, frisbee, lakros, sportovní šerm, běžecké lyžování, veslování, rychlostní kanoistika, kurz nordic walking…“ a mnoho dalších sportů uvádí na svých webových stránkách Vojenská zdravotní pojišťovna.

Příspěvek 1 000 Kč lze uplatnit na pravidelné aktivity, kurzovné, členství v oddíle či klubu, permanentky a další. Nelze jej čerpat na plavání, extrémní sporty či jiné aktivity spojené s vyšší pravděpodobností úrazu a regenerační aktivity, jako jsou masáž nebo sauna.

Děti na kroužku karate BearFotos / Shuttrstock.com

Na co si dát u příspěvků pozor?

Než vyrazíte s účtenkou do své pojišťovny, vždy si na jejích webových stránkách předem ověřte, jaký příspěvek nabízí a na co jej lze čerpat. Některé pojišťovny totiž jisté sporty, zvláště ty se zdravotním rizikem, neuznávají.

Žádost je vždy třeba podat včas a musí obsahovat všechny potřebné náležitosti, jako jsou detaily o dané aktivitě a vaše osobní údaje. Některé pojišťovny vyžadují vyplnit vlastní formulář žádosti, u jiných nárok uplatníte přes web nebo pomocí aplikace.

Zdroje: Novinky.cz, vzp.cz, zpmvcr.cz, vozp.cz, ozp.cz, cpzp.cz