Nárůst spotřební daně i zdražení výrobců. Cena krabičky cigaret překonala už i hranici 150 Kč

Krabička cigaret ristoforesecan / Shutterstock.com

Už počátkem února vstoupila do účinnosti právní úprava, která českým kuřákům podražila cenu cigaret. Vláda Petra Fialy se totiž rozhodla zvýšit spotřební daň na téměř všechny tabákové výrobky, cigarety nevyjímaje. Jedna krabička zdražila o 7 až 10 Kč.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Tuzemští kuřáci musí počítat s tím, že kouření se jim letos opět prodraží. Krabička cigaret v posledních týdnech zdražila v průměru o 8 až 9 Kč. Mezi jednotlivými značkami jsou totiž v praxi mírné rozdíly.

Cigarety za staré ceny dnes už v podstatě nikde nenajdete, obchodníci své zásoby až na několik málo výjimek vyprodali. Legislativa prodejcům zároveň ukládá, že krabičky s loňskou sazbou spotřební daně mohou prodávat maximálně do konce letošního března. Pokud tedy budete mít štěstí, někde na staré ceny ještě narazit můžete. Každým dnem se ale tato šance snižuje.

Zdražili i výrobci

Kromě nárůstu spotřební daně řada výrobců své cigarety zdražila i kvůli rostoucím nákladům. Ty souvisí kupříkladu s dražšími energiemi nebo vyššími mzdami. Výpočty ukazují, že hodnota zvýšené spotřební daně na krabičku cigaret je asi 4 Kč. Za zbytkem cenového nárůstu (4 až 6 Kč) tak stojí výrobní firmy.

V každém případě je zřejmé, že cena jedné krabičky cigaret už v mnohých případech překonává psychologickou hranici 150 Kč. V kontextu okolních zemí jsou však české ceny velmi vysoké. Třeba kuřáci v Polsku nakupují skoro o polovinu levněji. I proto čeští obyvatelé v pohraničí, pokud mohou, nakupují téměř výhradně tam, na což ale doplácí i české veřejné rozpočty.

Cigarety, naskládané na sobě, umístěné v kovovém regálu Akimov Igor / Shutterstock.com

Zdražily i další tabákové produkty

Kromě cigaret ale zdražily i další tabákové výrobky. Jde kupříkladu o elektronické cigarety, nikotinové sáčky nebo zahřívaný tabák. Vláda Petra Fialy zároveň ve svém výhledu do dalších let počítá s tím, že spotřební daň v případě tabákových výrobků bude stoupat i dál. Konkrétně má sazba stoupat každoročně až do roku 2027.

Platí i další změny. Zákazníci se již v obchodech nesetkají s prodejními akcemi na všechny nikotinové produkty. Nově se to tedy týká i elektronických cigaret nebo zahřívaného tabáku. Zakázaný je i prodej startovacích sad. Nepovolené jsou i jakékoliv slevy.

Data Eurostatu každopádně ukazují, že Češi za kuřivo vydávají v poměru k celkovým výdajům na spotřebu skoro nejvíce v celé Evropské unii. To znamená, že v tomto ohledu jsou cigarety pro Čechy cenově nejnáročnější v rámci celé EU. Tedy až na jednu výjimku. Více si připlatí už jen obyvatelé Lucemburska.

Zdroj: Ministerstvo financí