Od března zlevní tabáky do vodních dýmek. Stát na ně překvapivě zavedl sníženou spotřební daň

Vodní dýmka, v pozadí dým z ní a cihlová zeď Laura Crazy / Shutterstock.com

Skoro každý rok se v tuzemsku zvyšují spotřební daně z tabákových výrobků. Letošní rok není výjimkou. Od února se vyšší spotřební daň vztahuje na téměř všechny produkty, které s tabákem souvisí. Ministerstvo financí ale poměrně překvapivě zavádí sníženou sazbu spotřební daně pro tabák do vodních dýmek.

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Vodní dýmky jsou na území České republiky v posledních letech velmi populární, a to hlavně mezi mladými. Řada z nich i několikrát měsíčně tráví volný čas v čajovnách i dalších podnicích, ve kterých si vodní dýmky dopřávají.

Provozovatelé těchto podniků v minulosti častokrát nakupovali tabák do vodních dýmek v zahraničí, a to mimo jiné i kvůli cenové výhodnosti. To se nyní možná změní.

Ministerstvo financí se totiž rozhodlo zavést sníženou spotřební daň na tabák do vodních dýmek. Důvodová zpráva říká, že zdanění tabáku do vodních dýmek se upravilo proto, aby podstatná část nákupu ke spotřebě nebyla realizována v zahraničí.

Kdy zlevní tabák do vodních dýmek?

Nižší sazba pro tabák do vodních dýmek vstoupí na území České republiky v platnost k 1. březnu roku 2024.

Cílem odložené účinnosti je, aby jednotlivé subjekty, správce daně a Státní tiskárna cenin, měly dostatečný čas pro přípravu, tisk, objednání a odběr nových tabákových nálepek.

Lidé v čajově, kouřící vodní dýmku Dmitry Molchanov / Shutterstock.com

Otázkou je, jak obchodníci promítnou sníženou spotřební daň do konečné ceny produktu. Podle odhadů by se koncová cena tabáku do vodních dýmek měla snížit o několik jednotek, v některých případech až o desítky korun.

Zlevní i vodní dýmky?

Pokud se řadíte mezi návštěvníky čajoven a říkáte si, že cena oblíbených vodních dýmek by díky tomu mohla rovněž klesnout, tak zde bude záležet na rozhodnutí samotného provozovatele. Empirické zkušenosti ale ukazují, že podniky na poklesy daňových sazeb ve vztahu ke koncovým cenám prodávaných produktů příliš nereagují. Většina podniků tedy nejspíš ponechá ceny vodních dýmek stejné, najde se ale nejspíš i pár výjimek.

Podobně jako u dalších spotřebních daní z tabákových výrobků se ale i v případě vodních dýmek počítá s tím, že sazba bude až do roku 2027 postupně růst.

  • V roce 2024 je výše spotřební daně v případě tabáku do vodní dýmky stanovena na 594 Kč/kg,
  • příští rok se zvýší na 623 Kč/kg,
  • v roce 2026 na 654 Kč/kg
  • a v roce 2027 pak na 687 Kč/kg.

Zdroj: ASPI