Zvyšuje se zájem o paralyzéry a obranné pomůcky: Prodej stoupl o 30 %

Muž s paralyzérem v kapse New Africa / Shutterstock.com

Prodej obranných prostředků, jako jsou pepřové spreje a paralyzéry, zaznamenal výrazný nárůst. Podle prodejců došlo v lednu k téměř třicetiprocentnímu zvýšení prodejů oproti údajům z počátku minulého roku, což je odrazem rostoucích obav obyvatelstva o osobní bezpečnost.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Incidenty, jako jsou vloupání do domů, útoky ve dne a nedávné střelby na vysoké škole, jsou mezi Čechy hlavními důvody pro nákup malých sebeobranných zařízení. Zájem o spreje a paralyzéry rovněž stoupá díky jejich dostupné ceně, která se pohybuje v řádech stokorun. „Vlastnit takovýto prostředek zvyšuje pocit bezpečí a jistoty,“ okomentoval aktuální situaci pro CNN Prima NEWS psycholog Karel Humhal.

Jak funguje pepřový sprej?

Při použití pepřového spreje lze zasáhnout útočníka ve vzdálenosti dvou až tří metrů, zatímco paralyzér má efekt pouze na velmi krátkou vzdálenost. „Osoba, postříkaná sprejem, bude na půl hodiny dezorientovaná, bude trpět pálením očí a bude mít obtíže s dýcháním," vysvětluje Martin Formánek, prodejce obranných prostředků. V případě paralyzéru dochází k elektrickému výboji, který způsobuje bolest svalů.

Žena, používající pepřový sprej na útočníka Pixel-Shot / Shutterstock.com

Řada odborníků v oblasti sebeobrany upozorňuje na časté chyby při používání těchto zařízení, jako je jejich nevhodné umístění v kabelce či kapsách oblečení, což může v kritických situacích způsobit problémy s rychlým použitím.

Prodej pepřového spreje a paralyzéru

K zakoupení pepřového spreje nebo paralyzéru není nutné žádné speciální povolení, avšak je vyžadován minimální věk 18 let. Jejich použití je omezeno pouze na situace osobní obrany při bezprostředním napadení.

Jak efektivně používat obranný sprej?

Na trhu je dostupná široká paleta obranných sprejů, které se liší nejen svým účinkem, ale i chemickým složením a mechanismem uvolňování. Mezi nejrozšířenější patří pepřové a slzné spreje, které mají odlišné složky a způsob působení.

  • Pepřové spreje, často označované jako OC spreje, obsahují oleoresin capsicum, což je účinná látka, získávaná z chilli papriček. Tato přírodní složka je zodpovědná za silné dráždivé účinky na oči, kůži a dýchací cesty, což útočníka rychle a efektivně zneškodní.
  • Na druhé straně slzné spreje, známé také jako CS spreje, jsou tvořeny z chemických sloučenin. Tyto spreje způsobují intenzivní slzení, bolest očí a dočasnou slepotu, což napomáhá obránci v situaci nebezpečí.
Žena držící v ruce pepřový sprej New Africa / Shutterstock.com

Použití pepřového spreje při obraně

  1. Důležité je seznámit se s vlastnostmi pepřového spreje, včetně dosahu a šířky rozptylu. Procvičujte odjištění a aktivaci spreje, abyste v kritické situaci nezaváhali.
  2. Pepřový sprej by měl být vždy snadno dostupný. V situacích zvýšeného rizika jej držte v ruce pro případ okamžitého použití.
  3. Při akci miřte přímo na obličej útočníka, prioritně na oči, nos a ústa. Účinky spreje jsou rychlé, ale mějte na paměti, že útočník může být krátkodobě stále schopen reagovat. V případě potřeby sprej aplikujte znovu a ihned se odeberte z místa konfliktu.

Tip: Některé modely pepřových sprejů obsahují dokonce i UV barvivo, které umožňuje snazší identifikaci útočníka.

Jak použít elektrický paralyzér pro sebeobranu?

Stejně jako u pepřového spreje je důležité seznámit se s funkcemi a ovládáním paralyzéru, včetně doporučené doby aplikace na útočníka. Paralyzér byste měli mít vždy snadno dostupný a připravený k použití v ohrožující situaci přímo na tělo útočníka.

  1. V případě potřeby se zaměřte na útočníkovy oblasti s vyšší citlivostí. Udržujte zařízení v kontaktu s tělem útočníka po dobu doporučenou výrobcem.
  2. Jakmile to bude možné, ihned se vzdalte a vyhledejte bezpečné místo, následně informujte policii o incidentu.

Také mějte na paměti, že používání pepřového spreje či elektrického paralyzéru by mělo být vždy posledním řešením v situaci bezprostředního nebezpečí.

Zdroj: paralyzery.cz, Prima CNN