Výroba masa v Česku loni klesla. Pokles v produkci masa je nejnižší od počátku tohoto tisíciletí

Řezník před masem PH888 / Shutterstock.com

V posledním roce došlo v České republice k významnému poklesu v produkci masa, který je nejnižší od počátku tohoto tisíciletí. Český statistický úřad uvádí, že produkce masa klesla o 2,6 % na 435 908 tun, což představuje zásadní bod ve vývoji českého zemědělství a potravinářství.

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Výroba masa v Česku loni klesla

V České republice se loni vyrobilo méně masa než kdykoliv od roku 2000, konkrétně produkce klesla o 2,6 % na 435 908 tun. Na druhou stranu množství mléka zakoupeného přímo od výrobců se zvýšilo o 1,6 % na 3 138 milionů litrů. V posledním čtvrtletí roku 2023 se výroba masa mírně zvýšila o 0,4 % na 112 709 tun a nákup mléka stoupl o 1,7 % na 766 milionů litrů.

Podle Českého statistického úřadu je celková výroba masa na historicky nízké úrovni, přičemž výroba vepřového masa klesla o polovinu, hovězího o třetinu a drůbežího o 15 % od roku 2000. V roce 2022 došlo k poklesu ve výrobě vepřového, drůbežího a skopového a kozího masa, jedině výroba hovězího masa vzrostla.

Žena krmí na farmě tele BearFotos / Shutterstock.com

„Přestože výroba masa v posledním čtvrtletí roku 2023 ukazuje na zastavení dvouletého poklesu, roční hodnotou je výroba z dlouhodobého pohledu na svém minimu. Od roku 2000 klesla výroba vepřového masa o polovinu, hovězího masa o jednu třetinu a drůbežího o 15 procent,“ sdělila pro ČTK vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková.

Ve čtvrtém kvartálu 2023 se celková produkce masa zvýšila díky růstu v hovězím sektoru, přičemž pokles vepřového a drůbežího masa byl menší než za celý rok. Ceny jatečných zvířat se v posledním čtvrtletí roku 2023 mírně lišily, kde cena skotu klesla, cena prasat stoupla a cena kuřat klesla. Ceny mléka v tomto období klesly o 18,7 % na 10,27 koruny za litr.

Spotřebitelé mohou pomoci zvýšit produkci masa v Česku

Podle ministra zemědělství Marka Výborného by měl stát motivovat veřejné stravování, aby více využívalo české maso a masné výrobky. Reaguje tak právě na informaci, že produkce masa v zemi je na nejnižší úrovni od roku 2000. Ministr zdůraznil během své návštěvy Karlovarského kraje, že se podařilo alespoň stabilizovat produkci masa, píše ČTK.

Výborný dále uvedl, že je důležité podporovat produkci živočišných výrobků, aby Česko zůstalo soběstačné v produkci hovězího masa, včetně jeho exportu, a zároveň udržet spravedlivé podmínky pro chovatele.

Hovězí burger s kozím sýrem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Hovězí burger s kozím sýrem

Připravte si dokonale vyladěný hovězí burger s kozím sýrem, podávaný s hruškovou omáčkou. Tato skvělá kombinace chutí vás zajisté mile překvapí a příjemně pohladí vaše chuťové pohárky. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Hovězí burger s kozím sýrem

Chovatelé hospodářských zvířat jsou podle agrární komory v kritické situaci

Lidé, kteří v Česku chovají farmová zvířata, mají velké problémy. Podle agrární komory se potýkají hlavně s tím, že za svá zvířata dostávají málo peněz a zároveň musí hodně utrácet za jejich chov. Kromě toho na ně mají negativní vliv i některé politické kroky, jak v naší zemi, tak v celé Evropské unii. Například pravidla pro to, jak se má se zvířaty zacházet a jak je převážet, která se zpřísnila.

Zdroj: ČTK, Český rozhlas