Konec vracení přeplatků za léky. Lékárny budou doplatky hlídat za nás

Žena nakupující léky v lékárně Gorodenkoff / Shutterstock.com

V systému doplatků za léčiva nastanou změny. Lékárny by nově měly mít přehled o dosažení či překročení ochranného limitu daného pojišťovnou u všech svých zákazníků. Díky tomu si pacienti nemusí hlídat limity sami a skončí také každoroční vracení přeplatků za léčiva.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Roční limity pro pacienty se liší podle věku

Ne každý lék, který vám lékař předepíše, je hrazen ze zdravotního pojištění. U některých je třeba zaplatit doplatek. Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, stanovuje ochranné limity k doplatkům na léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely. V podstatě tedy hlídá, abyste za rok nezaplatili na doplatcích moc peněz.

Tyto limity, platné od 1. 1. 2018, jsou rozdělené dle věkových kategorií následujícím způsobem:

  • do 18 let věku včetně: 1 000 Kč,
  • od 19 do 65 let: 5 000 Kč,
  • nad 65 let věku: 1 000 Kč,
  • u pojištěnců starších 70 let a u vybraných pojištěnců s invaliditou: 500 Kč.

Ministerstvo zdravotnictví chce nyní zajistit, aby měly pojišťovny průběžný přehled o čerpání těchto limitů. Jakmile by je pacient překročil, další doplatky už by nehradil a pojišťovna by tak nemusela vracet eventuální přeplatky. Vysvětlilo také, že by se změna týkala pouze částečně hrazených léků na předpis, kterých se započitatelné doplatky týkají. Za léky, které pojišťovny nehradí, budou dále platit sami pacienti.

Lékárník, který drží v ruce krabičku s léky Gohang / Shutterstock.com

Nový systém usnadní práci pojišťovnám

Nastavení nového systému by usnadnilo život pacientům i českým zdravotním pojišťovnám, které ročně vrátí na přeplatcích za léky desítky až stovky milionů korun. I přes zvyšující se digitalizaci si o vratku zažádá elektronicky pouze minimum pojištěnců. Většina stále preferuje poštovní poukázku. U těchto případů pak může nastat hned několik problémů, například když klient změní adresu a pojišťovně to nenahlásí.

Nejvíce peněz vrací pojišťovny seniorům, u nichž je roční limit doplatků nastaven nejníže, a to na 500 Kč. Cokoliv nad tento limit musí pojišťovna v ročním zúčtování pacientovi vrátit. Peníze pojišťovny vyplácí od 200 Kč.

Jak budou lékárny kontrolovat přeplatky?

Výši limitů by měly podle plánu ministerstva zdravotnictví hlídat samotné lékárny. V době, kdy existují elektronické recepty a kdy lékárník přes lékový záznam či občanský průkaz přesně ví, jaké léky pacient bere, byl takový systém více než nasnadě.

„Proč mám platit pořád přeplatky a pojišťovna mi to vracet, když mám dnes elektronický recept, elektronické systémy? Přes ně dokážu sledovat, jak pacient za léky platil, kdy dosáhl limitu a dál už platit nemusí,“ přiblížil záměr ministerstva v rozhovoru pro Novinky.cz ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Interiér lékárny Tyler Olson / Shutterstock.com

Kdy vejdou změny v platnost?

Změna by měla vejít v platnost v roce 2025 a zřejmě bude součástí novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. O konkrétním nastavení systému se ještě debatuje, pojišťovny se už na něj ale připravují. „Už dnes děláme přípravy a konzultace na úrovni informačních a komunikačních technologií, abychom vše dokázali technicky vyřešit bez zbytečných prodlev,“ pověděla Novinkám mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Zástupci České lékařské komory, kteří podobnou změnu navrhovali už minulý rok, tento krok vítají. „Existovalo by něco jako online systém výše započitatelných doplatků do limitu, a pokud by pacient, který je zrovna v lékárně, tohoto limitu dosáhl, započitatelné doplatky nad limit by už neplatil,“ uvedl pro Novinky.cz viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

Zdroje: Novinky.cz, CPZP.cz, VZP.cz