Domácí hřebíčková voda je zázrakem pro pleť. Jak si ji levně a jednoduše vyrobit doma?

Hřebíčková tinktura v lahvičce a hřebíček v dřevěné krabičce Narsil / Shutterstock.com

Hřebíček je v domácí a lidové medicíně považován za aromatický poklad. Díky svým dezinfekčním a zklidňujícím účinkům si velmi dobře dokáže poradit se špatnou pletí i bolestivými záněty v ústech. A ačkoliv se dá hřebíčková voda koupit, mnohem levněji si ji vyrobíte i doma. Postup je opravdu snadný. Podívejte se, jak na to, a pokud máte hřebíček v kuchyni, klidně se do její přípravy pusťte hned.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Hřebíček: Zázrak pro pleť i ústa

V obchodech i na internetu koupíte hřebíčkovou vodu nejčastěji v kategorii péče o problematickou a citlivou pleť se sklonem k akné. Tohle koření má antimikrobiální účinky, což znamená, že hubí jak bakterie, tak viry, plísně či kvasinky.

Je výborná také při různých onemocněních a zánětech v ústní dutině. Dle odborných zdrojů HealthLine a WebMD dezinfikuje, pomáhá při léčbě paradentózy, tlumí bolest, přispívá k efektivnímu odstraňování zubního plaku a boji se zápachem dechu. Hřebíček se také používá při léčbě ekzémů a pro zmírňování svědění pokožky.

Domácí výroba za pár korun

Všech těchto účinků můžete dosáhnout i s vlastnoručně vyrobenou domácí, 100% přírodní hřebíčkovou vodou. Ta vás navíc vyjde poměrně levně. Za dvacetigramový sáček celých plodů hřebíčku dáte kolem 30 až 35 Kč a takové balení vám vyjde i na několik dávek. Pak už stačí jen trocha obyčejné vody.

Žena drží lahvičku s olejem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak vyrobit hřebíčkovou vodu?

Na 250 ml vody počítejte s polovinou menší hrsti hřebíčku (na jeho přesném množství ale nezáleží, klidně ho může být více nebo méně).

  1. Vodu s hřebíčkem dejte do kastrůlku s pokličkou a přiveďte k varu.
  2. Stáhněte plamen na minimum a pozvolna vařte pod pokličkou po dobu 30 minut.
  3. Poté nechte tekutinu ve stále zakrytém kastrůlku přirozeně vychladnout.

Hřebíčkový odvar přelijte do čisté lahvičky. Čerstvý vám v ledničce vydrží asi týden, připravované množství proto upravte očekávané spotřebě – jiné bude mít pleťové tonikum a ústní voda určená pro každodenní kloktání, jiné zase odvar určený jen na potírání postižených míst.

Hřebíčková voda se dá připravovat i zastudena. V takovém případě stačí dát pár hřebíčků do uzavíratelné nádoby s vodou a nechat přes noc louhovat.

Jak hřebíčkovou vodu používat?

Je ideální pro běžné omývání a ošetřování pleti. Praktického nanášení dosáhnete díky lahvičce s rozstřikovačem, případně můžete vodu nakapat na vatový tampónek a lokálně ošetřovat postižená místa jako akné, ekzém či bodnutí hmyzem. A v případě čisté hřebíčkové vody bez chemických konzervantů použijte i na bolavé dásně či afty v ústech. Lze ji užívat také jako ústní vodu a kloktadlo.

  • Tip: Chcete-li si připravit větší množství hřebíčkové pleťové vody do zásoby, které můžete mít stále po ruce na poličce v koupelně, pak do roztoku přidejte některý z kosmetických konzervantů pro přípravky na vodní bází (např. Cosgard, Leucidal, Rokonsal apod.), díky kterým vám vydrží i několik měsíců. V takovém případě ji ale nepoužívejte k ošetření ústní dutiny.
Lahvička s olejem a kolem koření hřebíček Sergii Koval / Shutterstock.com

Hřebíčková tinktura

Pro delší výdrž a vnitřní i vnější užívání je skvělá také hřebíčková tinktura. I tu si snadno připravíte doma: stačí zalít 2 lžíce hřebíčku 300 ml kvalitního lihu (alespoň 60%, např. pálenkou) a vše nechat s občasným protřepáním na tmavém místě 2 týdny louhovat. Při zevním použití je tinktura ideální pro ošetření a dezinfekci zranění, zánětů a na masáž dásní. Vnitřně ji lze užívat při nachlazení, respiračních onemocněních nebo při zánětech močových cest.

Zdroje: healthline.com, webmd.com