Jak vybrat zvlhčovač vzduchu? Zaměřte se na technologii odpařování, výkon i hlučnost

Zvlhčovač vzduchu na stolku před gaučem New Africa / Shutterstock.com

Vlhkost vzduchu v domácnosti by se měla pohybovat kolem 40 až 60 %. V létě může být ještě o několik procent nižší a v zimě naopak vyšší. Příliš suchý vzduch ale škodí zdraví. Nejen proto, že zhoršuje alergie nebo astma, ale obecně vysušuje sliznice, které jsou pak méně odolné vůči bakteriím a virům. Zároveň vede k vyšší prašnosti a může poškodit zařízení bytu. Pokud tedy nepomáhají pokojové rostliny nebo odpařovače na topení, je řešením zvlhčovač vzduchu. Jaké parametry by měl splňovat? A co dalšího při nákupu zohlednit?

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Jaké existují typy zvlhčovačů vzduchu?

Zvlhčovače vzduchu s ultrazvukovou technologií

K nejoblíbenějším patří ultrazvukové zvlhčovače, které fungují na principu vysokofrekvenčního oscilátoru a vytvářejí velmi jemnou mlhu. Ani při častém používání tedy nevypouštějí do okolí minerální látky, které by vedly k usazování bílého prachu. Navíc bývají tiché a energeticky úsporné. Počítejte ale s vyšší cenou a poměrně častou výměnou demineralizačních filtrů.

Parní zvlhčovače

Tyto zvlhčovače přivádějí vodu téměř k bodu varu, proto vypouštějí páru o vyšší teplotě. A díky tomu vzduch nejen zvlhčují, ale také ničí bakterie a viry. Používají se tedy hlavně v zimě a pouze v místnostech, kde horká pára nemůže ublížit dětem nebo domácím mazlíčkům. Hlučnější provoz částečně kompenzuje nižší cena.

Spící miminko, zvlhčovač vzduchu Aleksei Mikhailechko / Shutterstock.com

Studené zvlhčovače (s přirozeným odparem)

Studené zvlhčovače pracují s nejpřirozenějším způsobem zvlhčování, který známe i z přírody. Vypouštějí do okolí studenou páru a částečně zbavují vnitřní prostor nečistot, proto se jim přezdívá pračky vzduchu. Efektivity klasických čističek vzduchu ale nedosahují. Výhodou je, že ze studených zvlhčovačů nevychází viditelná pára, která by mohla lákat děti. Stejně tak nehrozí poškození dřevěného nábytku nebo podlah a u diskových variant se vyhnete i výměně filtrů.

Jak vybrat výkon zvlhčovače vzduchu?

Dalším důležitým faktorem je výkon, tedy emise páry uváděná v mililitrech nebo gramech za hodinu. Do malých místností do 15 metrů čtverečních stačí do 200 ml/h. Obývací pokoje a jiné větší prostory od 15 do 30 metrů čtverečních pak vyžadují minimálně 350 ml/h a ve velkých, otevřených halách nebo kancelářích bude efektivní jen zvlhčovač s výkonem minimálně 550 ml/h. Případně můžete použít dva a více přístrojů.

Nepodceňujte hlučnost

Především při nočním provozu v ložnici by měl být zvlhčovač co nejtišší. Ani přes den ale určitě nechcete být rušeni nepříjemným hlukem. Před nákupem si tedy zjistěte, jestli má zvolený zvlhčovač tichý provoz – přibližně do 30 decibelů. Ideální jsou pro tyto účely ultrazvukové varianty, zatímco nejhůře si vedou parní zvlhčovače.

Kolik stojí zvlhčovač vzduchu?

Ceny se pohybují už zhruba od 500 korun za základní elektrické modely. Pokud ale hledáte zvlhčovače s nízkou spotřebou energie, dostatečným výkonem a pokročilými funkcemi, počítejte spíše s výdaji v řádech tisíců. Stejně tak si připlatíte za tichý provoz nebo designové provedení.

Spící pár v ložnici, zvlhčovač vzduchu na nočním stolku New Africa / Shutterstock.com

Známé značky jako záruka kvality?

Sázkou na jistotu jsou světové značky, a to jak cenově dostupnější, tak dražší. Široký sortiment klasických elektrických zvlhčovačů má například Sencor. Zároveň ale nabízí i modely ve vyšších řadách, které pracují s nejnovější technologií a mají i různé doplňkové funkce. Náročnější uživatelé si zase často pochvalují moderní ultrazvukové zvlhčovače Philips nebo Xiaomi. A velký výběr mají i výrobci, kteří se specializují na chytrou domácnost nebo zdravý životní styl. Patří mezi ně například Concept, TrueLife či Beurer.

Moderní design a nadstandardní funkce

Zvlhčovače prošly za poslední roky velkou proměnou, a to jak z technického, tak z designového hlediska. Mnoho z nich pracuje s inteligentní technologií, která zajišťuje vyšší bezpečnost a umožňuje nastavování intenzity nebo dálkové ovládání. A ruku v ruce s tím jde i výběr neutrálních barev a snaha zachovat čisté linie, které nenarušují vzhled místnosti.

Zdroj: Alza.cz, Proalergiky.cz, Drmax.cz