Jednorázové e-cigarety v Británii končí. Kouří je příliš mnoho mladistvých

Mladá žena kouří e-cigaretu atsurkan / Shutterstock.com

Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu mladistvých se rozhodla Velká Británie zakázat prodej jednorázových e-cigaret. Toto rozhodnutí navazuje na zákaz prodeje e-cigaret všem narozeným 1. 1. 2009 nebo později, který země přijala v loňském roce. Změny by měly vejít v platnost v roce 2025.

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Británie zakáže jednorázové e-cigarety

Kde se vzaly, tu se vzaly a kromě dýmu přinesly i mnoho problémů. Jednorázové elektronické cigarety ovládly trh s tabákovými výrobky a v trafikách, obchodních řetězcích a dalších provozovnách zaujaly nejen dospělé, ale bohužel i děti.

Britská vláda proto nyní oznámila, že jejich prodej zakáže zcela. Země se tak přidá k dalším, které podobný zákaz mají nebo plánují, jako jsou Austrálie, Francie, Německo nebo Nový Zéland. Informoval o tom list The Guardian.

Prodej jednorázových vapingových cigaret je problematický především proto, že pestrobarevná balení lákají nezletilé. Protikuřácká opatření tak budou dle listu The Guardian zahrnovat například i zákaz prodeje tabákových výrobků všem osobám narozeným 1. ledna 2009 a později.

Mladý muž kouří elektronickou cigaretu Mariia Masich / Shutterstock.com

Nebezpečí hlavně pro děti a mladistvé

Z dat charitativní organizace Action on Smoking and Health (ASH) kouří občas nebo pravidelně e-cigarety až 7,6 % mladistvých ve věku 11 až 17 let. Přitom v roce 2020 to bylo „jen“ 4,1 %. „Jak ví každý rodič nebo učitel, jedním z nejznepokojivějších trendů současnosti je nárůst vapingu mezi dětmi. Proto musíme jednat dříve, než se problém stane endemickým,“ řekl v prohlášení britský premiér Rishi Sunak.

Ačkoli vapování je podle britské Národní zdravotní služby (NHS) méně škodlivé než kouření, tuto teorii nelze dokázat z důvodu nedostatečných dat. Pro děti a mladistvé je pak jakékoli množství nikotinu více než nebezpečné. Asociace britského vapingového průmyslu se navzdory obviněním brání tím, že vapingové cigarety pomohly mnoha kuřákům přestat kouřit ty klasické. Podle asociace povede zákaz k nelegálním nákupům.

Ochránci přírody, nebo znečišťovatelé?

Expertka na marketing a PR Denisa Hejlová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy vyjádřila v rozhovoru pro Seznam Zprávy údiv nad tím, že jsou jednorázové elektronické cigarety tak populární právě mezi mladou generací, která se tak zasazuje za ochranu přírody.

„Ze všech marketingových dat víme, že mladá generace má o ochranu přírody zájem, jsou k tomuto tématu velmi citliví, někdy za ni bojují opravdu až radikálním způsobem…máme tady Just Stop Oil hnutí, házejí se rajčata na van Gogha…ale pak v klidu jdou a kupují si tyhle produkty, jejichž environmentální dopady jsou jednoduše příšerné,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy Hejlová.

Důvod zřejmě najdeme v rozsáhlých marketingových kampaních firem vedených na sociálních sítích a zapojení influencerů. „Vzhled toho produktu je designovaný tak, aby upoutal pozornost dětí a teenagerů, tak, aby vypadal jako zábavná, neškodná věc,“ dodala Hejlová.

Mladá žena drží elektronickou cigaretu Yta23 / Shutterstock.com

Pediatři zákaz vítají

Z nejnovějších dat vyplývá, že počet mladistvých ve věku 11 až 15 let využívajících e-cigarety se jen v Británii za poslední tři roky ztrojnásobil na 9 %. Profesní sdružení britských pediatrů RCPCH zákaz vítá, protože omezení navazuje na jeho vlastní kampaň proti jednorázovým cigaretám.

„K omezení vapingu mezi mladými lidmi je zapotřebí rázných opatření a zákaz jednorázových cigaret je významným krokem správným směrem,“ uvedl Dr. Mike McKean, viceprezident pro politiku kolegia RCPCH. Jak se nechal slyšet pro deník The Guardian, úspěch zákazu bude záviset i na dlouhodobém sledování dopadu opatření na chování mladistvých.

Asociace britského vapingového průmyslu (UKVIA) naopak vyjádřila obavu z dodržování zákazu. „Řešením problému vapingu pro mladistvé nejsou kontraproduktivní zákazy nebo omezení, ale účinné a proaktivní prosazování zákona, který je žalostně nedostatečný a který jasně stanoví, že prodej vapů mladistvým je nezákonný,“ přiblížil pro The Guardian mluvčí UKVIA.

Za porušení tučné pokuty

Zákaz by měl být zaveden také ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku, rychlost jeho přijetí ovšem závisí na dalších doposud nepřijatých právních předpisech. Navíc by poté měla následovat půlroční lhůta, během níž budou mít maloobchodníci čas se přizpůsobit. Z 25 000 oslovených rodičů, učitelů a zdravotníků a dalších zástupců veřejnosti oceňuje nové nařízení 70 %.

Spolu s novým nařízením zavede vláda také nové pokuty pro Anglii a Wales, které mají obchodníky motivovat k dodržování zákazu. Úřady také budou mít pravomoc udělovat pokuty přímo na místě.

Zdroje: theguardian.com, bbc.com, seznamzpravy.cz