Nová změna v zákoně o cenách. Co chystá ministerstvo financí?

Obchod s oblečením Maryshot / Shutterstock.com

Česká vláda nedávno odsouhlasila legislativní novinku v podobě novely zákona o cenách, jež přináší zásadní inovace v regulaci a monitorování cenové politiky. Tato novela, která byla zařazena do legislativního plánu minulého roku, si klade za cíl především zvýšit předvídatelnost a efektivitu cenových kontrol a zlepšit informovanost spotřebitelů o cenách.

Přečtěte si také

Věděli jste, že teplá voda z kohoutku není pitná?

Jaké změny novela přinese?

Klíčové změny zahrnují vyjasnění působnosti jednotlivých institucí v oblasti cen, nové postupy pro určování a uplatňování sankcí a zavedení povinnosti uvádět jednotkové ceny pro vybrané druhy nepotravinářského zboží. Cílem těchto opatření je posílit ochranu spotřebitelů a současně snížit byrokratickou zátěž pro podnikatele.

Vyplývá to z dokumentu, který po svém jednání zveřejnila vláda na webu. Doteď se stávalo, že různé úřady se v tomto ohledu překrývaly. Nově bude jasně dané, že místní a krajské úřady se budou starat pouze o to, aby se dodržovaly ceny, které si samy stanovily na základě pokynů od ministerstva. Tímto krokem by měla být práce úřadů předvídatelnější a firmy by naopak neměly být zatěžovány zbytečnými kontrolami.

„Navrhovaná právní úprava zvýší předvídatelnost výkonu kontrolní pravomoci a ve výsledku bude bránit zbytečné administrativní zátěži kontrolovaných subjektů,“ sdělilo Ministerstvo financí v důvodové zprávě.

V rámci novely bude nyní na obecních a krajských úřadech, aby ve svých samosprávných oblastech zajišťovaly dohled nad dodržováním cenových předpisů podle direktiv Ministerstva financí.

Co vše se bude kontrolovat?

Nově bude také zpřísněn režim sankcí za porušení spojené s neoprávněným majetkovým prospěchem či nedodržováním povinnosti vést evidenci cen regulovaného zboží, a to s vyšším maximem možných pokut. Ministerstvo financí ovšem očekává, že příjmy z těchto pokut budou minimální.

Nákupní vozík v supermarketu non c / Shutterstock.com

Obchodníci budou muset u zboží uvádět celkovou cenu i cenu za jednotku

Největší změnou, kterou novela přinese, je implementace seznamu nepotravinářského zboží, pro které musí být uvedena jednotková cena. Tento krok je reakcí na směrnici Evropské unie a má zvýšit průhlednost cenové politiky pro spotřebitele. Ačkoliv mnoho obchodníků v ČR již nyní jednotkové ceny uvádí dobrovolně, tento seznam zajistí, že tato praxe bude uplatňována univerzálně.

Kdy začnou platit změny?

Změny budou platit od 1. ledna 2025. Novela zákona o cenách představuje významný pokrok směrem k transparentnějšímu a spravedlivějšímu tržnímu prostředí. Jejím cílem je nejen chránit spotřebitele, ale i podporovat poctivou konkurenci mezi podnikateli. Vláda tímto ukazuje svůj závazek k vytváření stabilního a předvídatelného legislativního rámce, který podporuje zájmy podnikatelů i spotřebitelů.

Jak se určuje cena zboží?

Cena zboží je určena podle zákona číslo 526/1990 Sb., který se zabývá tím, jak se ceny výrobků, služeb a dalších věcí stanovují a kontrolují v České republice, včetně věcí, které se dovážejí nebo vyvážejí. Tento zákon se týká všech, kdo prodávají nebo kupují zboží a služby, ale také úřadů, které mají možnost regulovat ceny, aby odpovídaly tržní situaci nebo veřejnému zájmu.

Co je zahrnuto v ceně?

Cena neznamená jen to, kolik zaplatíte při koupi, ale obsahuje i další věci jako náklady na výrobu, zisk, daně a clo. To ukazuje, že cena může být ovlivněna mnoha různými faktory.

Regál s oblečením, na kterém je umístěna cedule upozorňující na slevu Wizard Goodvin / Shutterstock.com

Kdo se musí řídit zákonem o cenách?

Cena zboží je ovlivněna mnoha věcmi, jako jsou náklady na výrobu, poptávka a nabídka na trhu, ekonomická situace prodávajícího a kupujícího, a také regulace cen ze strany státu. Zákon se snaží zabránit tomu, aby jedna strana získala nespravedlivou výhodu nad druhou, zvláště když by mohla využít své silnější pozice na trhu. Úřady mohou zasahovat do cen, pokud je to potřeba pro veřejný zájem, ochranu konkurence, výjimečné tržní situace, nebo pro účely daní a jiné speciální případy.

Z toho vyplývá, že zákon o cenách má velký vliv na to, jak se ceny na trhu stanovují a regulují, a snaží se zajistit, aby byly ceny spravedlivé pro všechny a podporovaly zdravou konkurenci na trhu.

Zdroj: ČTK, Ministerstvo financí, Vláda ČR