Olivový olej je nejdražší v historii. Jeho slevy se vyplatí hlídat, nákupem můžete ušetřit i 37 procent

Člověk si vybírá olivový olej v obchodě M-Production / Shutterstock.com

Ceny olivových olejů se v obchodech začátkem roku vyšplhaly na své historické maximum. Pro mnohé zákazníky se tato zdravější alternativa slunečnicového nebo řepkového oleje stala nedostupným zbožím, za které již nejsou ochotni si připlácet. A to ani ve slevách. Pokud se nicméně nechcete kvalitního olivového oleje vzdávat, vyplatí se hlídat si akční ceny, někdy jsou oproti těm běžným téměř o čtyřicet procent nižší.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Olivový olej jako alternativa rostlinných tuků?

Olivový olej patří mezi zdravější alternativy rostlinných tuků. Kromě příjemné chuti vyniká vysokým obsahem vitamínů, minerálů a antioxidantů a odborníci jím doporučují (alespoň ve studené kuchyni) nahrazovat některé jiné rostlinné oleje.

A přesto se mu u nás v poslední době plno spotřebitelů vyhýbá. Mohou za to alarmující vysoké ceny, které jsou často neúnosné, i pokud je produkt ve slevě. Na situaci upozornil začátkem tohoto roku mimo jiné nákupní rádce Kupi.cz, který u nás vývoj cen sleduje.

Ruka sklízí olivy z větvičky William.Visuals / Shutterstock.com

Jak se za poslední roky změnily ceny olivového oleje?

Aktuálně tak není výjimkou, že se kvalitní olivové oleje objevují i v akčních letácích s cenovkou 229 Kč za půllitrovou lahev (tedy 458 Kč za litr). „Mezi roky 2019 a 2022 se průměrná akční cena za litr extra panenského olivového oleje držela v rozmezí 160–200 Kč. V průběhu roku 2022 se pak zvedla nad 200 Kč a koncem roku 2023 přesáhla dokonce hodnotu 300 Kč za litr, přičemž ani tato částka nemusí být stropem,“ přibližuje v tiskové zprávě nákupního rádce Kupi Monika Kopčilová.

  • Pro představu, u dvou nejvíce akčních značek extra panenských olivových olejů, Borges a Franz Josef Kaiser, se za poměrně krátkou dobu vyšplhaly akční ceny z cca 130 Kč / 500 ml na podzim minulého roku na 175 Kč v lednu 2024.
  • Obdobně skokově zdražil například i olivový olej bio Nature’s Promise 0,5 l z Albertu. Před koncem roku byla jeho akční cena 99,90 Kč a začátkem ledna již stál 129,90 Kč. Stejně tak olivový olej privátní značky Makra Metro Chef, který na přelomu roku rychle poskočil z ceny 223,10 Kč za litr na 278,88 Kč.

Rapidní zdražení se přitom týká nejen prémiových extra panenských druhů, ale i levnějších variant vyráběných z pokrutin nebo méně kvalitních řeckých oliv.

Co je důvodem rostoucích cen oleje?

Příčinou rostoucích cen jsou zejména přetrvávající sucha ve Španělsku, které od loňského října hlásí o polovinu nižší produkci, než bývá obvyklé. A protože je tato země hlavním světovým producentem a poptávka po olivovém oleji na trhu stoupá, klesajících cen se podle odborníků nedočkáme ani v následujícím období.

„Zdá se, že pokračující sucho v Evropě, především v největší oblasti produkce olivového oleje ve Španělsku, způsobilo celosvětový nedostatek,“ uvedl prezident Australské asociace pro olivový olej David Valmorbida, informoval o tom deník iDnes.cz. Podle Valmorbidy je na vině rostoucí poptávky také nedostatek slunečnicového oleje v důsledku války na Ukrajině nebo zvýšená spotřeba související s domácí přípravou jídel, která se od roku 2020 více rozmohla za koronavirové pandemie.

Člověk si vybírá rostlinný olej v obchodě Prostock-studio / Shutterstock.com

Zákazníci hledají levnější alternativy

Už dávno ale neplatí, že je najdou v méně kvalitních rafinovaných olivových olejích z pokrutin, případně v olejích z jiných zemí než Španělska, například Řecka. I u těch lze totiž pozorovat značný nárůst průměrných akčních cen. Jak vyplývá z dat Kupi.cz, řecký olivový olej byl dlouho k dostání za akční ceny okolo 80 Kč/l a olivový olej z pokrutin průměrně za 70 Kč/l. Na přelomu let 2023 a 2024 pak tyto ceny skočily i na dvojnásobek. Stále však stojí zhruba o polovinu méně než extra panenské olivové oleje.

I přesto zákazníci mnohem častěji volí levnější slunečnicové a řepkové oleje, jejichž cena se oproti posledním rokům naopak mírně snížila. „Srovnáme-li ceny extra panenských olivových olejů v akci s cenami slunečnicového nebo řepkového oleje, obě alternativy nás vyjdou až 10× levněji. Průměrně je teď totiž koupíme za akční cenu okolo 30 Kč za litr,“ uvedla Monika Kopčilová, datová analytička Kupi.cz. „Za cenu jednoho litru oleje z pokrutin, který v akci vyjde na 130 Kč, pak koupíme zhruba 5 l slunečnicového oleje,“ doplnila Kopčilová.

Zdroj: Kupi.cz, Ekonews.cz, iDnes.cz