Bez reflexní vesty, pojistek i náhradních žárovek. Za povinnou výbavu do auta zaplatíte jen pár stovek

Člověk mění pneumatiku na silnici kozirsky / Shutterstock.com

Motoristé se ve svém autě neobejdou bez povinné výbavy. Její podoba se ale postupně mění. Součástí už kupříkladu není sada náhradních žárovek nebo pojistky. Z povinné výbavy vypadla dokonce i reflexní vesta. I proto řidiči za její nákup oproti předešlým rokům výrazně ušetří.

Přečtěte si také

Kopřiva: Plevel v zahradě, který báječně chutná. Připravte si z ní polévku nebo špenát

Konkrétní podobu povinné výbavy v České republice upravuje vyhláška č. 153/2023 Sb. Z ní je zřejmé, že oproti roku 2018 se toho pro řidiče dost změnilo. Nově se totiž do povinné výbavy auta řadí pouze autolékárnička, výstražný trojúhelník a sada pro opravu pneumatik či rezervní kolo.

Jaký je povinný obsah autolékárničky?

Ve vztahu k lékárničce platí, že řidiči už nemusí kontrolovat její životnost. To v praxi znamená, že její používání je možné i v situaci, kdy již uplynula stanovená expirační doba.

Případné policejní orgány bude při případné kontrole pouze zajímat, jestli jsou jednotlivé součásti autolékárničky neporušené a jinak neznehodnocené. Povinný obsah lékárničky ale může některé překvapit. Řadí se do něj:

  • jedny zahnuté nůžky (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty (délka alespoň 14 cm)
  • jedny chirurgické pryžové či latexové rukavice v obalu
  • izotermická fólie s minimálním rozměrem 200 × 140 cm
  • tři kusy hotového obvazu s dvěma polštářky (šíře alespoň 8 cm, savost nejméně 800 g/m²)
  • jedno škrticí pryžové obinadlo (60 × 1 250 mm)
  • jedna náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm × 5 m, min. lepivost 7 N/25 mm)
  • tři kusy hotového obvazu s jedním polštářkem (šíře nejméně 8 cm, savost alespoň 800 g/m²)

Cena autolékárničky se pohybuje od 150 do 500 Kč. Pokud chcete při jejím nákupu ušetřit, porozhlédněte se po slevových akcích ve velkých řetězcích.

Člověk vytahuje autolékárničku z přihrádky v autě Pixel-Shot / Shutterstock.com

Co dalšího patří do povinné výbavy?

Součástí povinné výbavy je i výstražný trojúhelník, jehož cena startuje zhruba na osmdesáti korunách. Při jeho použití musí každý řidič myslet na to, že výstražný trojúhelník se umisťuje u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Jestliže se vůz nachází na dálnici, zvětšuje se tato vzdálenost až na 100 metrů.

Případná policejní kontrola se ve vztahu k povinné výbavě může zaměřit i na to, zda řidič ve svém autě má rezervní kolo. Defekty pneumatik jsou totiž časté a bez rezervního kola se řidiči v podstatě neobejdou.

Alternativou jsou sady pro opravu pneumatik. Za ty levnější řidič zaplatí jen pár stovek, ty dražší a kvalitnější však vyjdou i na více než 1 500 korun.

Co se řadí do doporučené výbavy do auta?

Velkou změnou posledních let je, že součástí povinné výbavy už není reflexní vesta. Motoristé by ale měli myslet na to, že 1. 1. 2024 vstoupilo v platnost nové pravidlo, které říká, že reflexní vesta je povinná i při nouzovém stání v obci. Ačkoliv tedy reflexní vesta není součástí povinné výbavy, může se v mnohých případech hodit. Jinak totiž motoristé mohou riskovat i nemalý peněžní postih od policejních orgánů.

Zkušenosti ukazují, že řidiči by v autech měli myslet i na doporučenou výbavu. Jde třeba o tažné lano, kanystr s benzínem či naftou, hasicí přístroj, léky, alkohol tester, LED svítilnu nebo láhev vody. V zimním období se zase může skvěle hodit škrabka, smetáček nebo třeba sněhové řetězy. Nikdy se neví, co motoristy na silnici zrovna potká, a proto je namístě dostatečná připravenost.

Zdroj: Cebia, Insia