Poptávka po chilli výrazně stoupá. Pálivá jídla jsou hitem sociálních sítí i luxusních restaurací

Chilli papričky na talíři Maryia_K / Shutterstock.com

Pálivé jídlo fascinovalo lidi odjakživa, v dnešní době online výzev si ale získává ještě více fanoušků. Extrémně pálivé papričky, chipsy nebo omáčky se tak stávají hvězdami internetu a jejich nabídka v prodejnách i restauracích se rychle rozšiřuje. Zároveň do hry vstupují i pěstitelé a kuchaři, kteří se předhánějí v rekordech a hodnota trhu s čili papričkami se výrazně zvyšuje. Jak je to ale se zdravotními riziky? A kam až může tento trend zajít?

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Ďábelské online výzvy

Výzvy spočívají v pojídání co největšího množství pálivých jídel, při kterém se účastníci natáčejí, aby pak video umístili na TikTok a další sociální sítě. Lékaři ale varují, že účast v podobných soutěžích může způsobovat zdravotní problémy. Nejčastěji se objevuje nevolnost a zvracení, ale výjimkou nejsou ani potíže s dýcháním, nebo dokonce zástava srdce, která se pravděpodobně stala příčinou úmrtí jednoho z účastníků výzvy One Chip Challenge.

Obal o chipsu s pálivým chipsem Lightspruch / Shutterstock.com

Pekelná pálivost

Od doby, kdy chilli papričky objevil Kryštof Kolumbus, už uplynula celá staletí, ale jejich popularita stále neklesla, naopak. Jen mezi lety 1980 a 2020 se podle serveru Business Insider spotřeba tohoto specifického koření zvýšila dvojnásobně a jeho pěstitelé se předháněli v rekordní pálivosti.

Ta se měří pomocí Scovilleho stupnice, kterou vytvořil americký chemik Wilbur L. Scoville už v roce 1912. Princip je velmi jednoduchý a zakládá se na kvantitativním srovnávání pálivosti označované jednotkami SHU (Scoville Heat Unit). K určení přitom stačí roztok chilli papriček, vody a cukru, díky kterému zjistíte, kde se paprička nachází na stupnici 0 až 15 milionů SHU.

Rajčatová polévka s papričkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Rajčatová polévka s papričkami

Rajčatová polévka s papričkami, která je hotová za pár minut, vás nejen příjemně osvěží, ale je přímo dokonalým pokrmem pro všechny milovníky lehkých jídel. A hlavně v ní zužitkujete všechna rajčátka ze zahrádky, kterých je teď na konci léta více než dost.

Rajčatová polévka s papričkami

Nejpálivější paprička na světě

Světovým rekordmanem je v tomto ohledu farmář z Jižní Karolíny Ed Currie, který se v chilli papričkách doslova našel. Jemu prý naopak zdravotně pomohly, protože se k jejich pěstování uchýlil ve chvíli, kdy byl holdoval drogám a alkoholu a díky nové zálibě se závislosti zbavil.

Se svými chilli papričkami je zapsaný i v Guinessova rekordů. První z nich vypěstoval v roce 2013. Jmenovala se Carolina Reaper a odborníci její pálivost 1,6 milionu SHU přirovnávali k hodnotám pepřového spreje. Druhá se nazývá Pepper X, je novinkou z loňského října a její pálivost se pohybuje okolo neuvěřitelných 2,7 milionu SHU.

Zpět k jemně pikantnímu?

Spousta lidí ale místo extrémů vyhledává spíš lehkou pálivost, a to nejen kvůli chuti, ale i zdravotním benefitům. Podle Denise Purcell, viceprezidentky asociace Specialty Food Association, se tedy stále více maloobchodníků i majitelů restaurací snaží do sortimentu zařadit jemně pálivé koření a omáčky, která jsou bezpečné, zvýrazní chuť a jídlo zajímavým způsobem oživí. Typickým příkladem je pálivý med.

„Zdá se, že trend čím pálivější, tím lepší trochu ustupuje jemné pikantnosti a nejde jen o to spálit si jazyk a zjistit, jakou máte toleranci. Důležité je hlavně objevování nových chutí, které nabízí třeba horký med, který nyní vidíme v mnoha prodejnách i v menu restaurací,“ řekla Business Insideru Purcell.

Zdroje: businessinsider.com