Jak na hřejivé zimní polévky? 2 recepty, které budete chtít dělat pořád dokola

Dvoje ruce drží oranžovou a zelenou polévku Gulcin Ragiboglu / Shutterstock.com

Zimní dny si přímo říkají o to zabalit se doma do deky, zahřát se a nevystrčit zpod ní ani nos. Ne vždy si něco takového ale můžeme dovolit. Podobné pocity umí naštěstí vyvolat i plný talíř poctivé a horké domácí polévky – můžete si ji navíc vzít i s sebou do práce a její prohřívací efekt dokážete ještě znásobit přidáním vhodných surovin. Vyzkoušejte to!

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Hřejivý všelék

Kdo by neznal zázvor? Oddenek zázvoru lékařského svým vzhledem připomíná kořen a je proslulým pomocníkem při prevenci a léčbě nachlazení. Za jeho ostrou chutí stojí gingerol, pálivá složka, která je chemickým složení podobná kapsaicinu – látce, kterou obsahují pálivé papričky.

Právě díky svému složení je zázvor účinným lékem, který pomáhá při hubnutí i rýmě. A také efektivním prohřívačem celého těla. Chcete-li si tedy pochutnat na lehce pikantní polévce, která opravdu zahřeje, připravte si třeba tuto:

Mrkvová polévka se zázvorem etorres / Shutterstock.com

Zimní polévka s cizrnou a zázvorem

To není obyčejný mrkvový krém, nýbrž voňavá, krémová polévka s hřejivým zázvorem a kurkumou. Ideální pro všechny milovníky hustých polévek, kteří mají při ruce ruční mixér. Připravte si:

Nakrájenou cibuli a mrkev opražte na oleji, směs osolte a přidejte nakrájený česnek a kurkumu. Zalijte litrem vody a zaprašte špetkou citronové kůry. Nyní můžete přidat strouhaný zázvor a badyán – a polévku nechat vařit až do změknutí zeleniny. Poté vyndejte badyán, přidejte vařenou cizrnu a rozmixujte dohladka. Nakonec krém dochuťte podle potřeby solí, datlovým sirupem a citronovou šťávou. Podávejte s ozdobou z kokosových chipsů a kapkou olivového oleje.

Dopřejte si v zimě pálivou chuť v akci

Kapsaicin čili chilli

Dalším oblíbeným hřejivým kořením je chilli. Jak to, že právě pálivé papričky tolik rozpálí lidské tělo? Na vině je právě již zmíněný kapsaicin. Látka totiž povzbuzuje krevní oběh, a díky tomu rychle prohřívá. Čím více pálivosti, tím větší teplo – znáte i vy ten slastný pocit po ostrém pokrmu? A pokud máte rádi pikantní jídla, máme pro vás chutný recept na fazolovou polévku:

Fazolová polévka s chilli Jiri Hera / Shutterstock.com

Fazolová polévka s chilli

Tato vydatná polévka kombinuje mleté maso, oblíbené fazole a to hlavní – chilli. Pokud patříte mezi milovníky pálivého chilli, je ten správný čas uvařit tuto hustou polévku, aby vás zahřála. Potřebujete:

Ze všeho nejdříve nasolte maso a orestujte jej na kapce oleje. Pak přidejte nakrájenou papriku a vývar. Vařte zhruba 20 minut a přidejte fazole, kukuřici, rajčatové pyré a chilli. Nechte polévku na mírném plamenu probublávat až do zhoustnutí. Máte hotovo? Dejte si pořádnou porci – podávejte s bílým jogurtem a čerstvou petrželkou.

Koření, která vás zahřejí

A jaké další koření rychle a účinně zahřeje? Své oblíbené polévky můžete ozvláštnit i dalšími druhy, voňavými a efektivními. Tím nejznámějším je starý dobrý parťák v kuchyni – (ne)obyčejný pepř. Prý dokonce zrychluje metabolismus, proto se mu nevyhýbejte. Kromě toho bez něj ztrácí jídlo šmrnc.

Některé polévky lze okořenit také aromatickou skořicí – i ona má protizánětlivé účinky, podporuje zdravou imunitu a samozřejmě úžasně hřeje. Díky své vůni nejen na těle, ale i na duši. A jak se nejrychleji zahřát právě špetkou skořice? Přidejte ji do své oblíbené kávy. Provoníte celý svůj okamžik – a chlad nebude mít šanci!

Vyskládané kořenky Mikhail Rulkov / Shutterstock.com

Jak správně skladovat koření?

Klíčem a vlastně i základem k lahodnému vaření je kvalitní koření – a to je třeba správně skladovat. Víte, jak na to? Ideálně uchovávejte každý druh koření zvlášť a vcelku – namelte jej nejlépe (v případě potřeby) až těsně před použitím. Koření je nutné skladovat v suchu a chladu – postačí spíž. A v čem voňavé pomocníky ukládat? Vyberte si nejlépe praktické skleněné dózičky.

  • Tip: Chcete vylepšit skladování a organizaci dochucovadel ve své kuchyni? Dózy, kořenky a další pomocníky najdete v akčních letácích obchodů s domácími potřebami Tescoma, Orion či Kitos na Kupi.