Proč si pořídit polévkovar?

Čočková polévka s koriandrem, opečený chléb, koření Kiian Oksana / Shutterstock.com

Husté, krémové polévky jsou nejen skvělým předkrmem, ale mohou být také vydatnou svačinou nebo večeří, která vás během chladných dnů krásně zahřeje a dodá tělu prospěšné živiny a vitamíny. Pokud však nemáte během dne čas na jejich přípravu, můžete si vaření usnadnit chytrou vychytávkou – polévkovarem, ve kterém navíc připravíte i omáčky, přesnídávky či nejrůznější kaše. Co všechno umí a podle čeho polévkovary vybírat?

Přečtěte si také

Palačinky bez mouky nebo bez vajec? Jde to, jen musíte vědět, čím suroviny nahradit

Ušetří čas a místo na plotně i ve dřezu

Polévkovary nebo také polévkovače spadají do kategorie elektrických hrnců. Stačí do nich vložit všechny suroviny, jako je maso, zelenina nebo luštěniny, a přístroj se postará o veškerou práci za vás. Nemusíte tak stát u sporáku, neustále nakukovat pod pokličku a kontrolovat stav pokrmu.

Vzhledově i velikostně připomínají rychlovarnou konvici, takže vám doma nezaberou ani mnoho místa. Teplá jídla většinou připraví do 20–30 minut a dokážou jim udržet ideální teplotu i několik desítek minut. Během vaření je také možné spotřebič pozastavit, přidat suroviny a zase jej zapnout.

Konzistenci polévky si lze navolit

Díky zabudovaným mixovacím čepelím dokáže polévkovač připravit pokrmy nejrůznější hustoty a konzistence – vše si volíte na displeji přístroje. Můžete si tak vybrat, zda chcete polévku rozmixovanou dohladka na jemný krém, nebo s kousky. Mnohé také umí nejprve vloženou zeleninu a maso orestovat, aby měla polévka výraznější a lepší chuť.

Polévkovar, nakrájené brambory a jarní cibule Wirestock Creators / Shutterstock.com

Jaké teplé i studené pokrmy za vás zvládne polévkovar udělat?

Polévkami to v tomto případě rozhodně nekončí. V polévkovaru připravíte i další teplá a studená jídla, jako jsou nejrůznější kaše (bramborová, jáhlová, rýžová apod.), pyré, přesnídávky, masové a zeleninové příkrmy pro děti, krémové dezerty, smoothie i litá těsta (třeba na palačinky). Některé přístroje mají dokonce funkci pro přípravu marmelády nebo rostlinného mléka.

Dražší modely v sobě zase kombinují polévkovač s mixérem, takže kromě přípravy všech výše uvedených pokrmů v nich lze potraviny i běžně mixovat bez následného ohřevu.

Jednoduše řečeno, tyto spotřebiče vám v kuchyni zastanou práci za více přístrojů naráz, díky čemuž nebudete další ani potřebovat. S většinou výrobků pak také obdržíte zdarma knížku receptů pro inspiraci.

Podle čeho polévkovar vybírat?

  • Podle funkcí: Pokud jej budete využívat pouze na přípravu polévek, případně pyré, příkrmů nebo kaší, postačí vám levnější modely se základními funkcemi. Jestli budete chtít polévkovar využívat i na výrobu marmelády, rostlinných mlék nebo na mixování, existuje řada přístrojů s přídavnými funkcemi a větším množstvím automatických programů.
  • Podle objemu: Na trhu jsou k dostání menší modely o objemu 1,2 l (vystačí cca na čtyři porce) i větší, které zvládnou připravit i dva litry polévky.
  • Podle způsobu čištění: Některé polévkovary umožňují mýt některé části v myčce, jiné se zase prodávají se speciálním kartáčem, který vám jejich čištění usnadní, nebo disponují automatickým čisticím programem. Určitě vybírejte takové, které mají uvnitř nepřilnavý, snadno omyvatelný povrch a hladké dno.
Muž mixuje suroviny ve stolním mixéru New Africa / Shutterstock.com

Kolik stojí polévkovar?

Levnější polévkovary se cenově pohybují kolem 1 700 Kč. V této cenové kategorii seženete třeba polévkovar Domo DO498BL.

Dražší modely nabízí více funkcí a jejich cena se pohybuje od 2 500 Kč nahoru. Šikovný multifunkční mixér a polévkovar Sencor SBU 0510BK (2 999 Kč) s kvalitní technologií a praktickou výbavou v podobě nerezových ocelových nožů, nádobky z borosilikátového skla a inteligentního dotykového panelu patří mezi jedny z nejkvalitnějších polévkovarů ve střední třídě.

Pořiďte si kvalitní polévkovar za výhodnou cenu

A pokud si chcete za multifunkční přístroj do kuchyně připlatit, připravte si částku kolem pěti tisíc korun a více. V nabídce jsou např.:

  • polévkovar s mixérem PRESIDENT Tescoma 1,75 l,
  • Tefal PerfectMix Cook BL83SD30.

A naprosto nejlepší volbou je multifunkční indukční hrnec Catler MC810, který kromě polévkovaru zastoupí celou řadu kuchyňských spotřebičů, jako je trouba, parní hrnec, tlakový hrnec, rýžovar a další.