Shnilé, nebo lahodné? Černé limetky odrazují svým vzhledem, po ochutnání ale mile překvapí

https://www.shutterstock.com/image-photo/sun-dried-organic-loomi-black-lime-2174244863 Matrix Reloaded / Shutterstock.com

V orientální a asijské kuchyni se jedná o zcela běžnou a velmi populární přísadu, u nás tak známá není. A přesto je černá limeta přesně tou ingrediencí, která dodá jídlům zajímavou jiskru. Seznamte se s tímto sušeným zázrakem a přečtěte si, jaké mají exotické černé limety využití v kuchyni, odkud pochází, jak chutnají i kde je u nás koupit.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Sluncem zalité orientální citrusy

Svou oblibu si černé limety získaly už v dobách starověkých civilizací, především v Egyptě a Řecku či Římě. Vznikaly sušením citrusových plodů na slunci, které jim propůjčilo ne úplně vábně vypadající černou barvu. V průběhu následujících staletí se jako aromatické koření rozšířily do nejrůznějších koutů světa a dnes jsou nedílnou součástí arabských, indických, thajských i vietnamských pokrmů.

Nemůžete sehnat limetky? Zkuste šťávu v akci

Sušené limetky jako koření: Jak je používat v kuchyni?

Černé sušené limetky (v zahraničí se prodávají mj. pod názvem Loomi) mají o něco kyselejší tóny než ty čerstvé. Svou specifickou chutí a vůní mohou připomínat semena koriandru či citronovou trávu. Jsou ideálním způsobem, jak jídlům dodat příjemnou kyselost, i pokud doma nemáte čerstvé citrusové plody.

Výborně se hodí do omáček a polévek (včetně vývarů), rýže, těstovin, marinád a dipů, luštěninových a zeleninových pokrmů, k rybám, mořským plodům i k drůbežímu masu. Pokud s nimi nemáte při dochucování žádnou zkušenost, doporučujeme začínat s menším množstvím a postupně ochutnávat a přidávat.

Talíř s pokrmem a vedle černá limeta s vařečkou Adri Smuts / Shutterstock.com

Aromatické čaje i koktejly plné vitamínu C

Plátky sušených limet se mnohdy přidávají také do osvěžujících míchaných alkoholických drinků (např. Gin&Tonic, Cuba Libre, Mojito apod.), kterým kromě kyselosti dodají i nádherně citrusovou vůni orientálních dálek.

Klidně je ovšem můžete použít i jako „byliny“ k přípravě čaje na podporu imunity a při nachlazení. Drcené sušené černé limetky stačí zalít horkou vodou (můžete přihodit i trochu zázvoru a medu) a nechat pár minut louhovat.

  • Benefity pro zdraví: stejně jako čerstvé citrusy, jsou i sušené černé limetky plné vitamínu C a antioxidantů, které chrání buňky před volnými radikály. Pomáhají také k lepšímu trávení, udržují střeva v dobré kondici a blahodárně působí na pleť a vlasy.

Kde u nás černé limetky koupit?

V běžných supermarketech a hypermarketech na ně pravděpodobně nenarazíte, prodávají se spíše v obchodech s orientálními a asijskými potravinami, ve specializovaných prodejnách s kořením a bylinkami, ve zdravých výživách a různě na internetu. Cenově se pohybují kolem 100 korun za 100g balení.

K dostání jsou ve formě celých plodů (s kůrou nebo bez ní), krájených plátků i prášku či drti –⁠ ta při vaření nabízí, podobně jako třeba už zmíněná mletá semena koriandru či drcená citronová tráva, nejsnadnější použití.

Sušené černé limetky na trhu v koši casa.da.photo / Shutterstock.com
  • Tip: Protože se jedná o poměrně neobvyklou orientální potravinu, prodává se u nás pod různými názvy. Kromě pojmenování černá sušené limetka ji zkuste hledat i pod označením limetka perská, limetkový pudr či prášek či pod cizojazyčným limu omani.

Někdy narazíte i na celé sušené světlé limetky, které jsou naopak pěkně žluté a jejich použití v kuchyni je podobné jako u těch černých.