Jak vybrat domů běžecký pás? 7 nejčastějších chyb při běhání

Žena běžící na pásu si prohlíží telefon Monkey Business Images / Shutterstock.com

Běhání zažívá posledních pár let velký boom. V létě jsou parky a lesy plné nadšených běžců, v zimě je ale situace jiná a mnoho lidí volí raději pohodlí posilovny a trénink na běžeckém pásu. Také vás běhání nadchlo a přemýšlíte, že si běžecký pás pořídíte i domů? Před unáhleným nákupem si nejdřív přečtěte, z jakých druhů můžete vybírat.

Přečtěte si také

Investice do LEGA: Když vám hračka může vydělat majlant

Měli byste běhat v mrazu?

Běhání v přírodě v době zimních měsíců má své příznivce i odpůrce. Setkáte se s mnoha zarytými běžci, kteří trénují venku i v minusových teplotách. A pravdou je, že jste-li na pravidelný pohyb zvyklí a netrpíte žádnými zdravotními problémy, běhání v mrazu pro vás není nijak škodlivé, spíše naopak.

Problém však nastává, jste-li náchylní k chorobám horních cest dýchacích, nebo dokonce trpíte astmatem. Pokud navíc bydlíte ve větším městě nebo v jeho blízkosti, často se můžete setkat s typickou zimní inverzí – a běhat ve smogu není dobré.

Další důvod, který nahrává běhu na běžeckém pásu, jsou i kratší zimní dny. Možná jste byli v létě zvyklí vyběhnout po práci a ještě za světla se vrátit domů. V zimě vás ale čeká čelovka a možná také běh odvahy v temném lese. Že to není nic pro vás? Pak jste vhodný adept na koupi běžeckého pásu!

Žena a muž běžící zimní krajinou Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Máte dostatek prostoru?

Běhání v pohodlí domova zní super. Hned na začátku byste si ale měli upřímně přiznat, jak moc jste do běhu zapálení a zda doma budete trenažér opravdu využívat. Přeci jen se jedná o investici a je na místě si spočítat, jestli se vám nevyplatí spíš permanentka do fitness centra. Pokud jste si jistí, že se na něj nebude jen prášit, můžete přikročit k další fázi, a tou je prostor.

Standardní běžecké pásy by měly projít dveřmi s typickou šířkou 90 cm. A co se délky týče, výrobci je stále prodlužují, aby měli běžci dost komfortu. Proto počítejte s tím, že minimální délka pásu bude 180 cm a výška stroje 120 až 150 cm. Při výběru se nezapomeňte zeptat také na šířku pásu (čím širší, tím lépe), na odpružení (ocení to vaše klouby i sousedi pod vámi) a možnost sklopení (složený pás nezabírá tolik místa).

Pro rychlé a snadné doplnění energie

Levnější běžecké pásy bez motoru

Toužíte po běžeckém pásu, ale nemáte na něj velký rozpočet? Správnou volbou pro vás by mohl být bezmotorový běžecký pás. Ty nejjednodušší seženete již od 3 000 Kč, ovšem zázraky nečekejte. Tyto běžecké pásy nabízejí náklon většinou jen ve 3 polohách a nelze u nich upravovat rychlost, kterou jdete či běžíte. Ta je totiž závislá na tom, kolik vážíte. Čím těžší člověk, tím rychlejší tempo bude mít.

Pokud jste ochotni za pás ještě 2 až 3 tisíce připlatit, kupte si raději magnetický bezmotorový běžecký pás. Funguje na stejném principu, ale nabízí i jeden až dva setrvačníky a magnetickou brzdu, kterou lze manuálně korigovat, jak rychle bude pás pod vámi ujíždět. I tak jsou však bezmotorové pásy vhodnější spíše na chůzi po rovině či do kopce než na klasický běh.

Pes a manžel na gauči sledují ženu na běžícím pásu Rasulov / Shutterstock.com

Dražší běžecké pásy s motorem

Motorové běžecké pásy jsou velmi komfortní. Jejich princip je prostý – pás se automaticky pohybuje ve zvolené rychlosti, kterou ovládáte na panelu před sebou. Ty levnější lze koupit už za méně než 15 000 Kč. Daní za nižší cenu bývá to, že náklon pásu není automatický a musíte jej provést manuálně. Pokud vás to však neodradí, můžete ušetřit tisíce.

Dražší stroje, jejichž cena se pohybuje mezi 20 a 30 tisíci korunami, poté nabízejí plně elektronické ovládání náklonu, kvalitní odpružení, a tím pádem i velmi tichý provoz. Některé z nich jde dokonce propojit s mobilními aplikacemi, díky čemuž můžete sledovat své běžecké zlepšení.

Nezapomeňte na pitný režim

7 nejčastějších chyb při běhání na páse

Že už jste si svůj nový kousek do domácnosti vybrali a chystáte se začít? Pak se ještě ujistěte, že se nedopouštíte těchto 7 zásadních chyb:

  1. Neběhejte těsně po jídle.
  2. Neběhejte bez protažení.
  3. Neběhejte na pásu až příliš rychle.
  4. Trénujte pravidelně, nikoliv jen občas, či naopak příliš často.
  5. Pijte dostatek tekutin.
  6. Neběhejte v nevětrané místnosti.
  7. Na trénink si zvolte vhodné oblečení a obuv.